Drapstrusler

Flere drapstrusler mot FHI-topper

Direktør Camilla Stoltenberg og flere andre ansatte i Folkehelseinstituttet (FHI) er blitt truet på livet i pandemien. En rekke trusler er blitt anmeldt.

Drapstrusler mot blant annet FHI-direktør Camilla Stoltenberg, er politianmeldt.
Drapstrusler mot blant annet FHI-direktør Camilla Stoltenberg, er politianmeldt.
Publisert Oppdatert

— Vi har politianmeldt en håndfull direkte trusler om vold og drap mot enkelte ledere, inkludert Camilla Stoltenberg, sier Gun Peggy Strømstad Knudsen ved FHI til Avisa Oslo.

Truslene kommer som oftest i forbindelse med nye koronaregler og vaksinering. Medarbeidere i FHI er blitt bedt om å ta enkelte forholdsregler på jobb og utenfor FHIs lokaler.

— Vi får mange henvendelser fra befolkningen. Både oppmuntringer, sinne, fortvilelse, nokså grove utskjellinger og noen åpenbare trusler mot ansattes liv og helse. De kommer som epost, sms eller telefonhenvendelser, sier Strømstad Knudsen.

PST vurderer fortløpende

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke direkte ansvar for ansatte i FHI, og ønsker heller ikke å si noe om detaljene rundt trusler mot norske myndighetspersoner, men kommer med følgende generelle kommentar:

— Vi vurderer fortløpende trusselbildet rundt myndighetspersoner, statsministeren og andre ministre, og vi anbefaler å iverksette tiltak vi mener er nødvendig trusselbildet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Mange har mottatt trusler

Som Khrono har skrevet om tidligere har en rekke forskere, også norske, mottatt trusler og sjikane etter å ha uttalte seg om covid-19. I fjor høst kartla Nature noe av omfanget, med en spørreundersøkelse som ble besvart av over 300 forskere som under pandemien ble intervjuet av media om covid-19.

Mer enn to tredeler av de mer enn 300 som svarte på selve undersøkelsen fortalte om negative erfaringer som følge av ting de hadde uttalt til mediene eller skrevet på sosiale medier.

Nær en av fem — 22 prosent — sa at de hadde mottatt trusler om fysisk eller seksuell vold. Seks personer fortalte at de faktisk hadde blitt fysisk angrepet.

Powered by Labrador CMS