forsinka sensur

Forsinka sensur gir trøbbel

Både studenter og opptakskontorer landet rundt sliter med forsinka sensur i kjølvannet av koronasitusjonen.

Koronopandemien har gitt utfrodinger i opptakene da endel sensur er forsinket. Søkere til musikkvitenskap på NTNU er ikke fornøyd.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Camilla Vikingsen har søkt seg inn på master i musikkvitenskap ved NTNU, men manglet to karakterer grunnet forsinket sensur.

Masteropptakene gjøres lokalt og er ikke en del av det nasjonale samordnede opptaket. Denne uka var opptaket til mange av masterprogrammene klare, og Vikingsen er en av dem som ikke har kommet inn, skriver Adresseavisa.

Les også: Mange søker til mastertilbud

Til Adressa forteller Vikingsen at ingen av hennes medstudenter har fått godkjent sitt vitnemål, og dermed har ingen av dem fått opptak.

Fakta

Opptaket

  • Denne uka har de flest masterstudenter fått svar på om de kommer inn på sine ønskede masterprogrammer.
  • Søndag 19. og mandag 20. juli for studenters om har søkt på studier gjennom samordn opptak (først og fremst bachelor og fagskoler) svar på hva de har kommet inn på.
  • Fredag 24. juli blir tallene for det ansjonale opptaket offentlige.
  • Mange sensurer har blitt forsinket og hars kapt utfrodinger for opptaket.
  • I masteropptakene har man åpnet for betinet opptak.
  • Det har man ikke gjort på samme måte i det samordnede opptaket.

— Forsinket sensur gir utfordringer

Ida Ranes er gruppeleder på opptakskontoret på NTNU. Hun sier at hun ikke kan kommentere enkeltsaker, men forklarer om opptaksituasjonen generelt.

— Som følge av koronasituasjonen er det flere sensurer som er forsinket, også utover våre vanlige frister, forteller Ranes.

Hun trekker fram at NTNU som mange andre har tatt høyde for dette, og gjort det mulig for studenter å søke om betinget opptak.

— Hva som har skjedd akkurat på musikkvitenskap skal vi undersøke, og vi går gjennom sakene, en for en, én gang til forteller Ranes, og legger til:

— Er det slik at vi har gjort en feil, skal vi selvsagt rette opp i dette.

Hun trekker også fram at de har noen eksempler på saker der studentene ikke har fått med seg hva de må dokumentere og laste opp, for at søknadene om betinget opptak skal bli godkjent.

— Men vi ser som sagt på alle søknadene på dette ene masterprogrammet en gang til.

Venter stor pågang rundt opptakene

Masteropptakene på universiteter og høgskoler har stort sett blitt klare denne uka.

Fra søndag kveld begynner studentene gjennom samordna opptak å få vite hva de har kommet inn på. Først neste fredag, 24. juli, offentliggjøres de nasjonale tallene for opptakene — samme dag som studentene har frist på å svare om de tar plassen de er tilbudt.

— Venter dere flere henvendelser rundt opptaket denne sommeren grunnet koronasituasjonen?

— Samordna opptak handler jo i stor grad om karakterer fra videregående skole. men noen vil kanskje oppleve at de ikke får med seg tilleggspoeng fra høyere utdanning grunnet forsinket sensur. Men dette er et nasjonalt opptak, og Kunnskapsdepartementet har ikke åpnet for unntak her, forteller Ranes.

Hun legger til at opptakskontoret alltid er godt bemannet rundt opptakene, og de er klare til å ta i mot spørsmål og henvendelser fra nye og gamle studenter.

Powered by Labrador CMS