Borg-saken

Forsker møtte Borg. — Det hun har sagt og gjort, får stå for hennes regning

Torsdag skulle Anne Borg møte de to forskerne hun refset i et leserinnlegg i starten av desember. Bare en av dem møtte opp.

Martin Nødland Hjelmeland er forsker ved NTNU
Martin Nødland Hjelmeland etter møtet med rektor Anne Borg: — Jeg ser fram til at det roer seg.
Publisert Oppdatert

Torsdag klokka 13.00 skulle NTNU-rektor Anne Borg møte de to NTNU-forskerne Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland for å snakke ut etter den pågående saken om ytringsfrihet og ordbruk.

Fakta

Dette er saken

  • 27. november publiserte Dagens Næringsliv en sak i forbindelse med lanseringen av rapporten «Kjernekraft i Norge», en rapport bestilt av Næringslivets Hovedorganisasjon(NHO).
  • I artikkelen intervjues de to NTNU-forskerne Jonas Kristiansen Nøland og Martin Nødland Hjelmeland, som også har offentliggjort en rapport med samme tittel, men med motsatt konklusjon.
  • NTNU-forskerne omtaler NHO-rapporten som et bestillingsverk og sier de synes det er trist at «norsk energipolitikk skal la seg påvirke av partsinnlegg og påvirkning kjøpt og betalt av Fornybar Norge».
  • Den 5. desember skrev NTNU-rektor Anne Borg et leserinnlegg i Dagens Næringsliv hvor hun blant annet skriver at hun som NTNU-rektor ikke kan stå inne for utsagnene fra de to forskerne, og at hun vil ta sterkt avstand fra de to forskernes karakteristikker av rapporten.
  • I ettertid har det kommet fram at Anne Borg kommuniserte med både Norsk Industri og NHO om hvordan NTNU skal følge opp saken, og da blant annet om innholdet i leserinnlegget. 

Men da torsdagen kom, var det bare Hjelmeland som møtte opp.

Jonas Nøland opplyser til Khrono at det eksterne og interne presset de siste ukene har vært så stort at han ikke maktet å delta på møtet med rektor.

Møtet er det siste som skjer før rektoren fredag formiddag skal forsvare seg for NTNU-styret på et ekstraordinært styremøte.

Møtet mellom Hjelmeland og Borg varte i 45 minutter. Rett etter møtet sa Borg:

— Jeg er glad for å ha møtt Martin. Vi har hatt en god prat. 

— Kommer du til å trekke deg som rektor på styremøtet i morgen?

— Jeg ser fram til å treffe styret i morgen, svarte Borg kort. 

Anne Borg rektor ved NTNU
Etter 45 minutter kom rektor Anne Borg ut fra møtet for en rask kommentar.

— Urovekkende

Martin Nødland Hjelmeland ønsket ikke å bli avbildet sammen med rektor etter møtet. Khrono fikk et eget møte umiddelbart etter at møtet med rektor var over. 

— Det var et konstruktivt møte. Det var greit å snakke ansikt til ansikt i stedet for å lure på hva som skrives i avisene, sier Hjelmeland. 

Slik tenker han nå etter møtet med rektor:

— Det Borg har sagt og gjort, får stå for hennes regning. Det jeg har sagt og gjort i intervjuet i Dagens Næringsliv får stå for min regning. 

Han forteller at han snakket med Anne Borg om forskningsprosjektet han er involvert i om kjernekraft og utfordringer knyttet til det grønne skiftet. 

— Nå har du fått snakket med NTNUs rektor. Kan du gå herfra nå og føle deg som en fri forsker, eller vil du legge mer bånd på deg framover etter det som har skjedd?

— Jeg ser fram til å fortsette med forskning og å delta konstruktivt i samfunnsdebatten om framtidas energisystem. Men det er urovekkende det som har kommet fram underveis. 

Gleder seg til dette er over

Hjelmeland tror utfordringa er at industrien kanskje ikke har fått med seg at universiteter er noe helt annet enn hvordan næringslivet gjør det. 

— De har kanskje ikke fått med seg at et universitet ikke er en felles enhet, men et sammensurium av forskere og ansatte som har sin egen mening. Vi forskere uttaler oss ikke på universitetets vegne. At flere nå skjønner at det er slik, kan kanskje være noe positivt med denne saken.

 — Hvordan har du det nå?

— Jeg ser fram til at dette er over og at ting roer seg.

Sterk kritikk

Saken startet med at Anne Borg gikk ut og kritiserte de to forskernes utspill om innholdet i en kjernekraftrapport i Dagens Næringsliv.

Leserinnlegget rektoren forfattet førte til en diskusjon om ytringsfrihetens kår ved Norges største universitet. Blant de som har gått ut mot Borg, er Anine Kierulf som mente Borgs ytringer viser manglende forståelse for hva et universitet er.

Leserinnlegget førte til at styremedlem Aksel Tjora ved NTNU tok initiativ til et ekstraordinært styremøte om saken som vil bli avholdt fredag.

Kanskje hardest i sin kritikk av Borgs utspill var Kristian Gundersen, professor ved Universitetet i Oslo:

— Jeg kan ikke forstå annet enn at hun ikke kan fortsette som rektor. Får ikke dette noen konsekvenser for henne, så blir den akademiske frihetsbestemmelsen i loven tømt for innhold. Da kan ledere gjøre hva de vil, har Gundersen sagt til Khrono.

Powered by Labrador CMS