Expertscape-rangering

Forsker på sjelden sykdom: Forskningsmiljøet ved UiB er rangert som verdens beste

Professor ved Universitetet i Bergen, Eystein Husebye, er blant verdens fremste forskere på Addisons sykdom, og forskningsmiljøet han leder, er rangert som verdens beste.

— Det betyr mye for oss som forskningsmiljø og ligge høyt på slike rangeringer, sier Eystein Husebye.
Publisert

I midten av august skrev Khrono om sykkelforskeren Bent Rønnestad ved Høgskolen i Innlandet, som av rangeringsnettstedet Expertscape ble kåret til verdens 4. beste forsker innenfor sitt fagfelt.

Expertscape rangerer forskere innenfor relativt konkrete fagfelt, og Rønnestad er langt ifra den eneste nordmannen som er å finne i den store databasen til rangeringsnettstedet.

Var nummer én

Over fjellet, ved Universitet i Bergen (UiB) og Haukeland universitetssykehus, finner vi professor Eystein Husebye, som per nå er rangert som verdens 2. beste forsker på Addison sykdom.

Universitetet i Bergen (UiB) ligger helt på topp når det gjelder forskning på denne sykdommen, foran britiske Newcastle University på 2. plass og svenske Karolinska Institutet på 3. plass.

Husebye selv kjenner godt til Expertscape-rangeringen, og forteller til Khrono at det er viktig for forskningsmiljøet han er en del av ved Klinisk institutt 2 at de er «med og kjemper i toppen» av en slik rangering.

— Hvis det er lov å være litt ubeskjeden, så lå jeg faktisk som nummer én på denne rangeringen i mange år, helt frem til jeg skulle vise det til noen. Da var jeg plutselig nede på 2. plass. Er det ikke typisk? humrer Husebye.

— Det betyr mye

Professoren har altså bare én forsker over seg på listen, britiske Simon Pearce, og under seg nesten 2500 andre forskere fra hele verden.

Addisons sykdom skyldes som oftest en autoimmun destruksjon av binyrebarken, kjertelen som produserer de livsviktige hormonene kortisol og aldosteron. Av forskere som forsker på binyresvikt, nesten 10.000 i tallet, er Husebye også her plassert på 2. plass. På denne listen er UiB på 3. plass bak Massachusetts General Hospital og Harvard University.

— Det betyr mye for oss som forskningsmiljø og ligge høyt på slike rangeringer. Det sier noe om hvor mye man er sitert, og hvilken kvalitet forskningen har. Dette er særlig viktig når vi søker om forskningsmidler. Så hjelper det oss til hele tiden å være oppdatert og på hugget. Det er litt som i idretten, dette. Man er ikke bedre enn ens siste artikkel, poengterer Husebye.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

20 av 100.000

Expertscape bruker databasen PubMed for å finne alle de medisinske publikasjonene om et emne i løpet av de siste ti årene, skriver Høgskolen i Innlandet i en artikkel på sine sider.

Ut fra dataene derfra rangerer de både forskere og institusjoner opp mot hverandre etter strengt objektive kriterier.

Husebye har publisert artikler om Addison sykdom i både The New England Journal of Medicine og The Lancet og forskningsmiljøet i Bergen er også helt i verdenseliten når det gjelder forskning på sykdommen, som rammer omtrent 20 av 100.000 personer i Norge.

En del av grunnlaget for den vellykkede forskningen er et register over organspesifikke sykdommer som Husebye var med å opprette tilbake i 1996, og som dermed ferier 25-årsjubileum i år.

— Det norske og svenske registeret er til sammen verdens største. Det gir oss svært gode muligheter til å gjennomføre god og viktig forskning, sier Husebye.

Powered by Labrador CMS