Olav Thon ser for seg å bruke én milliard kroner på det han mener er et område det blir forsket for lite på, nemlig muskel- og skjelettlidelser. Her fra Olav Thon Stiftelsens årlige prisutdeling holdt i Universitetets Aula i Oslo. Foto: Terje Heiestad / UiO

Olav Thon gir én milliard kroner til ny forskningsstiftelse

Forskning. Milliardær Olav Thon oppretter en ny stiftelse som skal forske på muskel- og skjelettlidelser.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kunngjorde en av Norges rikeste menn på NRK-programmet Torp onsdag kveld.

— Disse plagene som koster staten, og alle stater, milliarder av kroner i sykepenger og fravær i arbeidslivet, men er merkelig lite prioritert i det offentlige forskningsapparatet, sier Thon.

— Slik forskning har lav anseelse, derfor vil jeg gi penger til dette formålet.

Thon overførte i 2013 om lag 26 milliarder kroner til Olav Thon Stiftelsen. Det er deler av disse pengene som nå skal gå inn i den nye forskningsstiftelsen.

Deler ut millioner årlig

I programmet trakk han frem den aldrende befolkningen som en av grunnene til at han nå ønsker å sette av penger til forskningen.

— Å se en nasjon av 100-åringer i hver sin rullestol er ikke noe godt for et samfunn. Og slettes ikke noe godt for dem som befinner seg i den situasjonen, sier Thon.

Som Khrono har omtalt tidligere, deler Thon årlig ut millioner til forskning og utdanning.

Tidligere i år delte Olav Thon Stiftelsen ut 33 millioner kroner, fordelt på én internasjonal forskningspris, tre nasjonale priser for fremragende undervisning i høyere utdanning, to nordiske forskningsprosjekter i medisin og fire nasjonale prosjekter for studentaktiv forskning.

En av Norges rikeste menn

Stiftelsen finnes også på listen over de største bidragsyterne til forskning ved universitet og høgskoler i form av gaver og forsterkninger.

Thon er en av Norges rikeste menn. Selv etter formueoverføringen i 2013 har han regelmessig vært å finne nær formuetoppen. På skattelistene som kom ut denne uken innehar han en 15. plass med nesten 20 millioner kroner i skattbar inntekt, og 2,3 milliarder kroner i formue.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS