æresdoktorat

Fotballpresidenten blir en av tre nye æres­doktorer

Handelshøyskolen BI utnevner tre nye æresdoktorer i forbindelse med 80-årsjubileet. Fotballpresident Lise Klaveness er en av dem.

Lise Klaveness er fotballpresident i Norges fotballforbund. Hun er utdannet advokat, og 10. november blir hun æresdoktor ved Handelshøyskolen BI.
Publisert Oppdatert
Fakta

Æresdoktorer ved BI

  • Et æresdoktorat er en doktorgrad som tildeles uten at personen har forsvart en avhandling i en disputas. Oftest gis de til fremtredende og utenlandske akademikere.
  • Æresdoktorgrader kan gis som anerkjennelse av et livsverk av stor betydning, selv om det ikke dreier seg om et doktorgradsarbeid.
  • 10. november blir Lise Klaveness, Nicholas Bloom og Kathryn E. Spier æresdoktorer ved BI. Fra før av har disse 15 fått den samme utmerkelsen: Teresa Amabile, Kathleen Eisenhardt, Hillary Rodham Clinton, Gro Harlem Brundtland, Joseph Eugene Stiglitz, Valarie Zeithaml, Cristopher A. Pissarides, Ajay Kohli, Charles Snow, John Y. Campbell, W. Robert Knechel, Trond Petersen, Michael E. Porter, Philip Kotler, Michael J. Brennan.

Kilde: Handelshøyskolen BI

Det var studentorganisasjonen ved BI (BISO) som nominerte president i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, til å bli æresdoktor ved Handelshøyskolen BI.

Dette er første gang BIs egne studenter har nominert en kandidat til et æresdoktorat, skriver BI i en pressemelding.

I 2023 er det 80 år siden Handelshøyskolen BI ble grunnlagt. Som en del av 80-årsmarkeringen utnevner BI tre nye æresdoktorer. I tillegg til Klaveness får professorene Nicholas Bloom og Kathryn E. Spier æresdoktorer fra og med 10. november.

Brundtland og Clinton

Med disse tre utnevnelsene har BI totalt 18 æresdoktorer. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og tidligere førstedame i USA, Hillary Clinton, er blant de som har denne utmerkelsen ved BI. Se egen faktaboks.

I 1981 ble Gro Harlem Brundtland, også kjent som «landsmoderen», den første kvinnelige statsministern i Norge. Hun har også vært generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO).

— Vi er veldig glade for at Lise, Nicholas og Kathryn har takket ja til å bli æresdoktorer på BI. De har vært til stor inspirasjon for mange gjennom sitt tydelige lederskap og kan vise til imponerende resultater i sine karrierer, uttaler BI-rektor Karen Spens.

Lise Klavenes er advokat og tidligere fotballspiller. Som president i Norges Fotballforbund har hun kjempet for menneskerettigheter og like muligheter for alle.

Klaveness har vist tydelig lederskap, vært modig i sine standpunkter og satt sosialt ansvar på agendaen, blant annet gjennom sitt arbeid for endringer i FIFA, står det i begrunnelsen for æresdoktoratet.

— Enestående

Nicholas Bloom er ifølge begrunnelsen en av verdens fremste økonomer innen fagområdet makroøkonomi. Han har gjort viktige bidrag også innen ledelse og hvordan det påvirker samfunnet.

Bloom har hatt svært stor innflytelse blant annet når det gjelder effekten av økonomisk usikkerhet, hvordan ledelse påvirker økonomi og forholdet mellom innovasjon, konkurranse, entreprenørskap og økonomisk vekst.

Blooms bidrag til sine fagfelter er enestående og har hatt stor påvirkning både innen akademia og på et samfunnsnivå, står det i begrunnelsen.

BI-rektor Karen Spens håper de nye æresdoktorene fortsetter å inspirere.

Kathryn E. Spier er en tverrfaglig forsker med erfaring fra flere fagfelt, inkludert rettsvitenskap, økonomi, ledelse og strategi.

Forskningen hennes dekker områder som de økonomiske sidene av rettstvister, kontrakter, erstatningsrett, antitrustlovgivning og virksomhetsorganisasjoner.

— Som æresdoktorer håper jeg Klaveness, Bloom og Spier fortsetter å motivere og inspirere våre ansatte og studenter, sier Karen Spens.

Powered by Labrador CMS