Samordna opptak

Fredag kommer søkertallene: NSO er spent på koronaeffekten

— Vi er nysgjerrige på hva de kommende studentene velger, og hvor de til slutt havner, sier NSO-nestleder Felipe García.

Dette bildet er tatt i forbindelse med studiestarten ved Høgskolen i Molde i 2020. Fredag kommer de nye søkertallene, og det er knyttet stor spenning til hvordan pandemien har påvirket tallene.
Publisert Oppdatert

Tallene fra Samordna opptak er klare, og offentliggjøres fredag klokken 06.00, med antall søkere fordelt på prioritet, alder, kjønn, utdanningsområde og type, lærested og regioner.

Ukene før fristen utløp sist fredag, flommet mediene over med stoff om smarte valg for en trygg framtid og unge som fortalte om usikkerhet.

Noen bekymrer seg for jobb i framtiden, andre på kortere sikt, fordi de ikke kan regne med å finansiere studietiden, særlig bolig, med deltidsjobbing.

En av koronaeffektene det har vært mye snakk om, er at flere tar såkalte trygge valg, yrker der det er behov og vil bli økende behov for arbeidstakere. Et eksempel er sykepleierutdanningen, der antall søkere økte med nesten 6 prosent i 2020, etter en liten nedgang i interessen i 2019.

Nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Felipe García, håper de unge får god og korrekt veiledning, slik at de uansett begynner på det studieløpet de ønsker og velger noe som passer for dem.

– Vi er, som alle andre, nysgjerrig på hva de kommende studentene velger, og hvor de til slutt havner. Det blir veldig spennende å se tallene fredag, sier han til NTB.

Kan bli rekordhøyt

Søkertall til private utdanninger som ikke er en del av Samordna opptak, kan peke i retning av rekordhøye søknadstall i år.

Også Forsvaret har høye søkertall til alt av førstegangstjenester og studier. Forsvarets bachelorutdanninger har nesten 20 prosent flere søknader enn i fjor, mens årsstudiet i ledelse og militære operasjoner har firedoblet søkermassen sin fra 202 til 812 søkere.

Fjorårets 19-åringer var den aldersgruppen som økte mest i antall søkere i 2020. Det er ganske sannsynlig at dette skjer i år også. Årsaken er at avgangselever som under normale omstendigheter ville tatt et friår for å jobbe eller reise, nå ikke tar sjansen på å planlegge for friår og legger inn en studiesøknad i stedet.

Mest trivsel på små steder

Kommunikasjons- og markedssjef Trude Sandvik i studentsamskipnaden Innlandet (SINN) sier de har merket en økt interesse på nettet i år, både for å bo i bofellesskap og for studiene på deres relativt små studiesteder – Blæstad, Elverum, Lillehammer, Hamar, Evenstad og Rena. Hun er spent om det vil merkes på søkertallene.

For kort tid siden skrev Khrono om hvordan studiebaromteret viser at studentene på lærerutdanning, sykepleierutdanning og ingeniørutdanning er aller mest fornøyde, nettopp på små studiesteder.

— Kanskje vi vil se at flere ønsker å bo utenfor urbane strøk, på mindre steder. Kanskje trekker faktorer som å ikke være avhengig av en deltidsjobb for å finansiere dyre bokostnader, opp. Eller å bo nær naturen eller i et område der smitten det siste året har vært lav, sier Sandvik.

Frist for å prioritere rekkefølge for studievalg er 1. juli. Tilbud om ledige studieplasser legges ut 19. juli, svar på søknader kommer 20. juli og må besvares innen 24. juli.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS