Storbritannia

Frykter akademisk jobbslakt med tusener av midlertidige som ofre

Midlertidig ansatte betaler en høy pris når pandemiherjede britiske universiteter varsler kutt.

Universitetene har gjort seg avhengige av «en hær av utrygge ansatte», sier generalsekretær Jo Grady (i midten) i University and Colleges Union, her under en protest i London i november.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er harde tider for britiske universiteter. Sektoren går mot store økonomiske tap i kjølvannet av koronakrisen, blant annet som følge av et fall i internasjonale studenter.

Blant dem som rammes hardest er midlertidig ansatte, som utgjør en stor andel av de ansatte ved universitetene. Avisa Financial Times forteller nå om hvordan institusjoner over hele Storbritannia sender folk på korttidskontrakter ut i arbeidsløshet.

University and College Union (UCU), som organiserer ansatte innen høyere utdanning, frykter at flere tusen kan bli rammet når universitetene sliper knivene for å kutte utgifter, ved at kontraktene deres ikke fornyes.

På King's College London skal over tusen midlertidig ansatte ha fått beskjed om at kontraktene deres gjennomgås. Ved University of Liverpool kan mer enn 600 miste jobben, ved Goldsmiths er tallet 400, for Essex er det nær 300. Alle tallene kommer fra UCU, som anslår at nær 30.000 midlertidige kontrakter står på spill dersom tallene fra de fire institusjonene er representative for sektoren som helhet.

Sikter mot milliardtap

Bakteppet er altså Covid-19. Britiske universiteter rammes hardt av pandemien, sektoren har bønnfalt regjeringen om nødfinansiering, og advart mot at flere institusjoner kan bukke under.

En rapport fra The Institute of Fiscal Studies, som tidligere er omtalt i Khrono, slo nylig fast at rundt 13 universiteter i landet risikerer konkurs, uten en krisepakke fra staten eller hjelp til å håndtere gjelden. Spørsmålet er ikke om sektoren går mot milliardtap, spørsmålet er hvor stort tapet blir.

På lang sikt kan sektoren gå mot et tap på opp mot 19 milliarder pund, tilsvarende halvparten av sektorens inntekter på ett år. Men dette er «worst case scenario», tapet kan bli begrenset til tre milliarder pund (rundt 35 milliarder norske kroner), tilsvarende 7,5 prosent av årlige inntekter for sektoren.

Det er lite trolig at de makter å spare inn tapene uten drastiske kutt blant ansatte, hevder rapporten. Det anslås samtidig at man bare vil klare å spare rundt 60o millioner ved å kutte ned på midlertidig ansatte.

«Institusjoner med en høyere andel midlertidig ansatte vil sannsynligvis klare å spare inn mer, men dette kan påvirke undervisningskvaliteten», heter det.

Frykter svekket undervisning

Også UCU advarer mot svekket kvalitet på undervisningen. Overfor Financial Times vises det til at mange midlertidig ansatte har vært sentrale i å få på plass nettbasert undervisning under koronakrisen, og at universitetene er avhengige av denne arbeidskraften.

Avisa viser til tall fra Higher Education Statistics Agency, og slår fast at 33 prosent av akademisk ansatte i Storbritannia var på midlertidige kontrakter i 2017-18. UCU viser til at andelen er langt høyere for svarte og ansatte med minoritetsbakgrunn.

Universitetene har gjort seg avhengige av «en hær av utrygge ansatte», heter det i en uttalelse fra UCUs generalsekretær Jo Grady.

— Studentene ville ha blitt overrasket om de visste hvor mye av undervisningen som gjøres av ansatte som ikke har noen reell sikkerhet og ikke en gang vet om de kommer til å ha en jobb, sier hun og legger til at «universitetene har servert løfter om at de vil levere undervisning av høy kvalitet både digitalt og fysisk til høsten».

— Du kan ikke levere det ved å si opp tusenvis av folk, sier Grady.

Truer med urolig høst

Raj Jethwa, administrerende direktør for arbeidsgiverforeningen UCEA (Universities and Colleges Employers Association) fastholder på sin side overfor Times Higher Education at institusjonene jobber hardt for å «minimere virkningen på arbeidsplasser» i et klima preget av stor økonomisk usikkert.

Han fastholder at det er for tidlig å si hva som blir den fulle virkningen av Covid-19, men sier de er« dypt bekymret for den forventede økonomiske nedturen sektoren står overfor».

Flere steder legger ansatte nå press på universitetsledelsen. Financial Times viser til Royal College of Art in London, der UCU anslår at 90 prosent er på usikre kontrakter og 200 jobber er i fare. Rektoren fikk nylig et vedtak om mistillit i fanget fra fagforeningen, servert med trusler om streik til høsten.

— Studentene må forstå at om de kommer til RCA og rektoren ikke trekker tilbake kuttene og gir oss skikkelige arbeidsvilkår, vil de kommer til en institusjon preget av uro, sier en av de som underviser ved RCA til avisa. Det vises også til en uttalelse fra avisa der de ber regjeringen om en støttepakke for å beskytte arbeidsplasser, sikre akademisk kapasitet og universitetenes overlevelse.

Powered by Labrador CMS