storbritannia

Frykter flere studenter blir hjemløse på grunn av inflasjonen

En ny rapport i Storbritannia argumenterer for at universiteter må gjøre mer for å forhindre hjemløshet blant sine studenter. Den høye inflasjonen har gjort problemstillingen høyaktuell.

En ny rapport ber universiteter i Storbritannia om å ta mer ansvar for å forhindre hjemløshet blant sine studenter.
Publisert

En ny rapport fra den britiske tenketanken Higher Education Policy Institute, kalt «Could universities do more to end homelessness?» argumenterer for at universiteter bør gjøre mer for å undersøke og forhindre hjemløshet blant sine studenter.

Dette spørsmålet har blitt særlig aktuelt den siste tiden, ettersom Storbritannia opplever en inflasjon på mer enn ni prosent.

— Dette betyr sannsynligvis at flere studenter til høsten vil slite med å betale høyere mat- og energikostnader ved siden av husleien, sier rapportforfatter Greg Hurst i en nettsak. Han er tidligere journalist i The Times og jobber nå ved Centre for Homelessness Impact.

— Å utvide tilgangen til høyere utdanning betyr å breie ut sammensetningen av studentmassen ved et universitet, og derfor ta opp flere studenter hvis tidligere erfaringer og omstendigheter betyr at de har en større risiko for å oppleve hjemløshet, sier han.

Finnes lite robuste data

Rapporten viser til at det var uventet mange studenter som ikke var i stand til å forlate universitetscampuser og studentboliger under nedstengninger i forbindelse med covid-19, fordi de ikke hadde kontakt med familiene sine, eller fordi de rett og slett ikke hadde noe sted å dra. Den nasjonale studentorganisasjonen i Storbritannia har gjennomført undersøkelser med lignende resultater.

Rapportforfatteren er overrasket over hvor lite robuste data det finnes om hjemløshet blant nåværende og tidligere studenter, til tross for anekdotiske bevis og øyeblikksundersøkelser som antyder at noen universiteter i Storbritannia har en del ‘hidden homelessness’, som det å sove på ulike sofaer hos medstudenter.

Rapporten ber universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner om å undersøke hjemløshet blant de som studerer nå, tidligere studenter som falt fra og de som nettopp ble ferdige å studere. Men også til å gjøre mer for å få slutt på hjemløshet gjennom forskning og undervisning, og til å bruke sin posisjon i samfunnet.

Vil bli dyrere å leie i Norge

Trolig er hjemløshet blant studenter også en aktuell problemstilling i Norge.

Vi har ikke noen fersk undersøkelse om hjemløshet blant norske studenter, men for tiden står 14 000 studenter i boligkø. Det er også utfordrende økonomiske tider i Norge, med unormalt rask prisvekst på dagligvarer, og svært høye strømpriser og drivstoffpriser.

Kostnadene for å leie en hybel er også på vei oppover, skal vi tro økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole. Han spår et kraftig prishopp i august.

Powered by Labrador CMS