I USA kjemper studenter for både abortrettigheter og opplæring i å utføre abort.

Studenter demonstrerte for abortrettighetene på Union Square i New York torsdag denne uka.
Studenter demonstrerte for abortrettighetene på Union Square i New York torsdag denne uka.

Frykter for rekruttering og undervisning om abortretten faller

Publisert

Brussel (Khrono): — Vi er her fordi dette er en skremmende tid å være en ung kvinne.

Uttalelsen kommer fra en nitten år gammel student ved George Washington University, som intervjues av USA Today under en protest utenfor høyesterett i Washington denne uka.

Hun er ikke alene om å protestere.

Mandag utløste en lekkasje i avisa Politico en bølge av protester over hele USA, fra blant andre studenter som torsdag organiserte en landsomfattende Reproductive Freedom Protest til forsvar for retten til selvbestemt abort.

Politicos lekkasje var av et notat skrevet av høyesterettsdommer Samuel Alito. Det avslørte at fem av ni dommere i USAs høyesterett vil oppheve dommen Roe v. Wade fra 1973. Dommen var «sjokkerende feil helt fra starten», skriver Alito, i det som er et utkast.

Den nesten femti år gamle dommen — som i 1992 ble bekreftet av dommen Planned Parenthood v. Casey — har sikret retten til selvbestemt abort i USA. Nå kan altså loven bli opphevet av det konservative flertallet i høyesterett, ifølge det lekkede notatet, som omhandler en pågående sak i Mississippi.

Mississippi er en av 26 konservative delstater som ifølge en oversikt fra Guttmacher Institute vil innskrenke eller forby retten til abort dersom Roe v. Wade faller.

Tirsdag bekreftet høyesterettsdommer John Roberts at utkastet Politico lekket er ekte.

Frykter for framtidige studenter

USA Today har også intervjuet en kvinne som tirsdag deltok i en protest i delstaten Pennsylvania, hun har i dag to barn, men forteller at hun tok en abort mens hun gikk på college som nittenåring.

— Jeg var veldig nervøs, men jeg følte at abort var det rette valget for meg den gangen. Jeg kunne avslutte studiene, fortsette livet, og selv bestemme når jeg skulle etablere min egen familie, sier hun.

Nettopp hvordan det vil påvirke studentene er blant det avisa The Chronicle of Higher Education peker på i en gjennomgang av hvordan det kan påvirke høyere utdanning dersom Roe v. Wade faller.

Den amerikanske universitetsavisa siterer blant andre Laurie Bertram Roberts, administrerende direktør for Yellowhammer Fund, som gir økonomisk støtte til kvinner som søker abort i sørlige delstater som Alabama og Mississippi.

— Da jeg ble gravid måtte jeg slutte på college, sier Roberts, som frykter for framtidige studenter i samme situasjon.

Avisa viser til at mange studenter allerede er i en presset situasjonen og skriver at lokale abortforbud også kan bidra til at utsatte studenter som er på randen til å droppe ut av college, faktisk gjør det.

Kan påvirke både ansettelser og utdanning

Men det stanser ikke der. Ifølge Chronicle kan en lovendring også påvirke rekrutteringen av ansatte til universitetene og utdanningen av nye leger.

Til det siste først.

Den amerikanske universitetsavisa siterer Pamela Merritt, som er administrerende direktør for Medical Students for Choice. Merritt sier hun er bekymret for legestudenter som ønsker å lære hvordan de kan sikre pasientene trygge aborter.

Avisa viser til at utdanningsinstitusjonene ikke er forpliktet til å undervise i aborter. Mange studenter ønsker å velge utdanningssteder som tilbyr det, og Merritt sier de nå vil legge press på medisinutdanningene for å sikre at de faktisk tilbyr nødvendig praksis.

Det er fortsatt usikkert på hva det vil bety konkret for utdanningen om Roe v. Wade faller, Merritt beskriver det som «ukjent territorium».

En ting er likevel klart: Ikke bare abortrettighetene, men også undervisningen er under press.

Strammes inn på undervisningen

Antallet medisinutdanninger og praksisprogrammer der framtidige leger lærer å utføre abort, fortsetter å synke, slår NBC News fast.

Det samme beskrives av Associated Press. Ifølge nyhetsbyrådet er det vedtatt eller blitt reist forslag om lover for å begrense abortundervisningen i åtte delstater bare det siste året. De beskriver hvordan disse lovene kommer fra abortmotstandere som oppildnes av innskrenkinger i selve abortrettighetene og muligheten for at Roe v. Wade oppheves av høyesterett.

De viser blant annet til Oklahoma, der den republikanske guvernøren Kevin Stitt for noen dager siden signerte på en abortlov som gjør det forbudt med abort etter seks uker, etter mal fra loven som ble vedtatt i Texas i fjor.

Ved de to medisinutdanningene i Oklahoma er det begrenset med utdanning i abort, i praksis tilbys ikke. Framtidige leger som ønsker å lære om det ser seg nødt til å oppsøke leger som utfører abort, utenfor det tradisjonelle utdanningssystemet.

— Det er ganske skremmende det som skjer, sier tredjeårsstudenten Ian Peake til Ap. Han forteller at han brukte seks måneder på å finne noen som var villige til å gi ham opplæring.

De intervjuer også legestudenten Natasha McGlaun i Nevada, som etter å ha fått ekstern opplæring opprettet en workshop om hvordan en utfører en standard medisinsk prosedyre som brukes ved aborter.

Dette tilbyr hun på egen fritid, om natta, skriver Ap.

— Det var en spøk i familien min: Om noen sier jeg ikke kan gjøre noe, gjør jeg det dobbelt så hardt. Jeg kjenner en moralsk, rettferdig drivkraft til å gå for det, sier hun.

Det er ikke noe nytt at fremtidige leger kjemper for abortundervisningen, Chronicle viser også til en sak fra 2013, der de beskrev hvordan studentene kjempet for dette, i delstater der abortrettighetene ble innskrenket.

Kan få noen til å droppe konservative delstater

Den amerikanske universitetsavisa peker som sagt på en annen mulig effekt om Roe v. Wade faller, det kan på sikt påvirke rekrutteringen av ansatte til utdanningsinstitusjoner i såkalte «røde» delstater, der republikanerne står sterkt.

Ifølge avisa er det en tendens en allerede ser. De beskrev tidligere i år hvordan utdanningsinstitusjoner i konservative delstater opplever at ansatte forsvinner, blant annet med henvisning til det politiske klimaet. De viser til delstater som har vedtatt lover som begrenser hva en kan si i klasserommene, og delstater som har svekket ansattbeskyttelsen ved offentlige colleger.

Det kan også påvirke sammensetningen av den akademiske staben, ifølge førsteamanuensis Barrett Taylor ved University of North Texas, som overfor avisa påpeker at ikke alle kan velge på et presset arbeidsmarked. Slik kan du få en akademisk stab som er «lettere å avvise, enten ved at du ikke tar hensyn til dem eller gir dem sparken», sier han.

Også da Texas vedtok loven som forbyr abort etter seks uker, ble det advart mot konsekvenser for både utdanning og rekruttering. Fra University of North Carolina i Chapel Hill (UNC), advarte førsteamanuensis William Sturkey om at universiteter i Texas kunne oppleve at rekrutteringen fikk seg en knekk.

Overfor Times Higher Education viste han til til hvordan styret ved hans eget universitetet nektet å gi Nikole Hannah-Jones fast ansettelse. Hannah-Jones ble tildelt Pulitzerprisen for «The 1619 Project». der hun gransker hvordan slaveriet har formet USA. Men styret bøyde av for velstående konservative, som var motstandere av prosjektet. Kort tid etter skal stjerneakademikere ha forlatt eller droppet UNC, med henvisning til behandlingen av Hannah-Jones.

Powered by Labrador CMS