Universitetet i oslo:

Gir etter for presset: Blir ingen bokstavkarakterer

Ragnhild Hennum snur om karakterer på hjemmeeksamen.

Dekan ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, Ragnhild Hennum sendte i dag en epost til sine studenter.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nytter tydeligvis å engasjere seg. Etter mye press fra både studenter og ansatte har ledelsen ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo snudd i saken om bokstavkarakterer.

Alle eksamener på fakultetet denne våren skal vurderes etter karakterskalaen bestått/ikke bestått.

Universitas var først med denne saken.

— Vi er fornøyde med at dekanaetet har valgt å lytte til studentene, sier leder av Juridisk studentutvalg, Aksel Kolstad til Khrono.

Flere reagerte

På grunn av koronakrisen besluttet Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) i forrige uke at alle skoleeksamener erstattes med hjemmeeksamen og at noen eksamener skal vurderes med karakterskalaen A til F.

Dette fikk flere studenter og ansatte til å reagere. Over 700 personer skrev under på et opprop mot bokstavkarakterer på hjemmeeksamen og jussprofessor Geir Woxholt mente vedtaket ville åpne for «ren klassejustis».

Motstanderne av bokstavkarakterer fryktet juks, ved at enkelte studenter kunne få hjelp fra kyndige juristforeldre.

Fornøyd studentleder

Dekan Ragnhild Hennum har tatt til seg tilbakemeldingene og hatt møte med Juridisk studentutvalg (JSU).

Onsdag 25. mars sendte Hennum ut en e-post til jusstudentene der hun informerer og at ledelsen har snudd i denne saken. Bestått/ikke bestått skal brukes som vurderingsform ved alle vårens hjemmeeksamener.

Leder av Juridisk studentutvalg, Aksel Kolstad mener dette er den beste løsningen, og at den vil dekke behovene til flest studenter, i denne ellers uheldige situasjonen.

— Det har dessverre ikke vært mulig å dekke alles ønsker om eksamensgjennomføring, sier han.

Ragnhild Hennum skriver i eposten at om lag en fjerdedel av studentene som har kontaktet fakultetet har argumentert for bokstavkarakterer på hjemmeeksamen fordi dette er viktig for deres progresjon.

Kolstad håper løsningen de kom fram til likevel vil ivareta interessene til så mange studenter som mulig.

— Det er på sin plass å takke dekanatet, og særlig studiedekan Tarjei Bekkedal som har lyttet godt til tilbakemeldingene både fra Juridisk studentutvalg og enkeltstudentene. De har vist at de tar oss på alvor, sier han.

— Det nytter med engasjement altså?

— Absolutt. Fakultetet virker opptatt av at studiet også skal være et godt sted å være, sier han.

Takker for tilbakemeldingene

I brevet til studentene takker Hennum for alle innspill og godt samarbeid med studentutvalget. Hun trekker fram at Det juridiske fakultet i Bergen har besluttet å bruke karakterskalaen bestått/ikke bestått våren 2020. Flere aspekter har gjort at hun som dekan nå har besluttet følgende angående eksamen våren 2020:

  1. Alle eksamener på masterstudiet i rettsvitenskap våren 2020 gjennomføres som hjemmeeksamen med vurderingsformen bestått/ikke bestått.
  2. Eksamen avlagt våren 2020 teller ikke som et forsøk på gjentakskvoten.
  3. Studenter som ønsker å gjenta et emne som de avlegger eksamen i våren 2020 kan gjøre det enten høsten 2020 eller våren 2021 uten at emnesperren er til hinder for det.
  4. Masteroppgaver i rettsvitenskap (JUR5030 og JUR5060) bedømmes etter karakterskalaen A-F.
Powered by Labrador CMS