studentøkonomi

Gir lønn­kompensasjon til permitterte studenter

Permitterte som ikke har rett på dagpenger vil også få lønnskompensasjon i 18 dager.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i samtale med Felipe F. Garcia og Julie Sørholt Iversen fra NSO.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av koronaviruset har satt hele den norske økonomien under stort press, og en betydelig andel arbeidstakere er permittert. For mange har myndighetenes krisepakker vært kjærkommen økonomisk hjelp i en krevende tid, men for studenter som i stor grad er avhengig av deltidsjobb for å leve, har historien vært en annen.

I stedet for dagpenger har studenter fått utbetalt lån og stipend for resten av semesteret, og det har blitt åpnet for et tilleggslån på inntil 26.000 kroner gjennom Lånekassen.

Mange studenter reagerte kraftig på denne løsningen.

Tirsdag kom ordningen mange arbeidsledige studenter har håpet på.

I ordningen reduseres arbeidsgivers lønnsplikt til to dager, og kompensasjon til permitterte sikres i 18 dager etter at arbeidsgiver har betalt for de to første dagene. Ordningen gjelder alle som berøres av kuttet i arbeidsgiverperioden.

— Det betyr at også permitterte som ikke har rett til dagpenger, slik som studenter, vil få lønnskompensasjon i 18 dager, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

NSO-leder: — Gledelig

Ytelsen gis ikke for arbeidsdager, men for fem dager i uka. Pengene vil utbetales de første 18 ukedagene etter at arbeidsgiverperioden er avviklet.

— Vi får henvendelser fra studenter daglig som er bekymret for sin økonomiske situasjon. I denne perioden har vi ikke hatt svar å gi dem fordi det har vært så mye usikkerhet. Det er derfor svært gledelig nyheter, sier leder i Norsk sttudentorganisasjon (NSO), Marte Øien.

Leder av NSO, Marte Øien, forteller om stor pågang fra studenter i økonomiske vansker.

Dette betyr at en arbeidstaker som er delvis permittert, eller permittert fra en deltidsjobb, får ytelsen i like mange kalenderdager som en som jobber fulltid. Deltidsbrøken bestemmer hvor høy ytelsen blir per dag.

Forskning- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H), er glad for at regjeringen har landet på en ordning som tetter et hull for studenter som har havnet i en økonomisk vanskelig situasjon.

— Denne nye lønnskompensasjonen, sammen med det frivillige tilleggslånet med stipend i Lånekassen, vil være et godt bidrag for å få betalt faste utgifter i tiden fremover, slik at ingen trenger å avslutte utdanningen sin, sier han i pressemeldingen.

Les også: Studentene ble ikke hørt: Får mer lån heller enn stipend i ny krisepakke

Må søke Nav

Ved beregningen av stønaden legges det til grunn 260 arbeidsdager i året, 21,7 dager i måneden. Ytelsen for de 18 dagene utgjør dermed 83 prosent av en månedslønn, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet. Permitterte må søke for å få denne stønaden.

Av praktiske årsaker får ikke Nav behandlet søknaden før det har gått 18 dager fra utløpet av arbeidsgiverperioden.

Det blir ikke utbetalt stønad til personer som samtidig mottar syke- eller omsorgspenger.

Hjelper ikke alle

NSO-leder Øien påpeker at heller ikke denne krisepakken løser alle problemer for studenter. Fremdeles er det 20.000 internasjonale studenter som står på bar bakke, mener hun.

— I tillegg er det en betydelig andel studenter som ikke har støtte gjennom Lånekassen, enten fordi de har falt for langt etter i studieløpet, eller har studert lenger enn det tillatte antall år for å fremdeles få støtte gjennom Lånekassen. Disse studentene står på bar bakke, og må også ivaretas, sier Øien.

Powered by Labrador CMS