Universitetet i Oslo

Graver reagerer på UiO-direktørenes ansettelser: – En svært uheldig praksis

To direktører ved Universitetet i Oslo har gitt jobbtilbud til medlemmer av universitets­styret. Det mener jussprofessor Hans Petter Graver er uheldig.

Professor Hans Petter Graver mener det kan skape uheldige bånd mellom styremedlemmer og administrasjonen hvis styremedlemmer tilbys jobber uten at de blir utlyst.
Publisert Oppdatert

Ved to anledninger har direktører ved Universitetet i Oslo (UiO) ansatt medlemmer av styret i jobber uten å lyse ut stillingen.

Det mener professor i rettsvitenskap Hans Petter Graver skaper uheldige bånd mellom styremedlemmer og administrasjonen, selv om han tror det ikke finnes regler som regulerer dette.

— Det er lov å engasjere i kortvarige engasjementer uten utlysning, og det er heller ikke noe forbud mot å gi styremedlemmer slike tilbud. Men jeg synes allikevel at det er en svært uheldig praksis, sier Graver til Uniforum.

To midlertidige stillinger

Avisa viser til at styremedlem for de teknisk-administrative ansatte, Marianne Midthus Østby, ble tilbudt en midlertidig lederstilling i personalavdelingen av personaldirektør Irene Sandlie, uten at stillingen var lyst ut.

Det samme ble studentrepresentant Karl Oskar Lie Bjerke tilbudt av kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné.

Studentrepresentantene sitter ett år av gangen, og før Bjerke var ferdig som styrerepresentant sommeren 2022, ble han tilbud en midlertidig rådgiverstilling i universitetsledelsens kommunikasjonsstab. Heller ikke denne stillingen ble lyst ut, ifølge Uniforum.

Graver mener det sender et uheldig signal til styremedlemmer fordi det skapes en forventning om kan få tilbud om attraktive stillinger ved å opptre på en bestemt måte i styret.

Følger regelverket

Ledelsen ved UiO forsvarer ansettelsene. Rektor Svein Stølen mener det er positivt at UiO har dyktige ansatte og studenter som engasjerer seg i ulike roller ved universitetet.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen sier til Uniforum at ansettelsene er gjort i henhold til regelverket.

— De det gjelder ble ansatt i vikariater hvor det var behov for å få inn kvalifiserte folk raskt, og hvor vi ikke var pålagt å lyse ut. De ble ikke ansatt i kraft av styrevervene.

Powered by Labrador CMS