trakk tilbake jobbtilbud

Jublet over jobbtilbud fra UiO. Fire dager senere trakk universitetet tilbudet

Preben Aavitsland er «møkk lei» hele situasjonen. — Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd, skriver Universitetet i Oslo i retrettbrevet.

Preben Aavitsland er en del av Ledelse og stab for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet. I september 2019 søkte han på en 20 prosent stilling som professor ved Universitetet i Oslo. Resten er historie.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag la overlege ved Folkehelseinstituttet, professor Preben Aavitsland, ut et bilde på Twitter av et brev han hadde mottatt fra Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo 11. juli.

Av brevet, som er datert 11. juli, fremgår det at tilbudet om ansettelse som professor i 20 prosent stilling ved Institutt for helse og samfunn, et tilbud Aavitsland hadde mottatt noen dager i forveien, er trukket tilbake.

— Vi må dessverre trekke tilbudet om ansettelse tilbake da tilbudet er utarbeidet på manglende grunnlag, står det i brevet.

— Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd, står det avslutningsvis.

Khrono har ikke lykkes i få en kommentar fra noen ved UiO i forbindelse med denne saken, men brevet og deres beklagelse overfor Preben Aavitsland kan leses nederst i artikkelen.

Aavitsland har gjennom en årrekke vært en profilert lege og samfunnsdebattant. Han har også vært hyppig i mediene som kommentator og formidlet kunnskap til befolkningen under koronapandemien.

— Dette blir givende

Et brev fra Det medisinske fakultet, som er datert 2. juli, viser at Aavitsland fikk tilbud om stilling som professor ved Institutt for helse og samfunn, avdeling for samfunnsmedisin og global helse. Aavitsland mottok dette tilbudet per e-post 6. juli, og takket ja til jobben dagen etter, altså 7. juli.

I en Twitter-melding som Aavitsland la ut 7. juli skriver han at han gleder seg til høstens undervisning for medisinstudentene ved UiO.

— Smittevern er mer aktuelt enn noen gang, så dette blir givende, skrev Aavitsland, som blant annet har vært mye til stede som ekspert i media under den pågående koronapandemien.

Fire dager etter at han takket ja, kom retrettmeldingen fra UiO.

— Jeg var veldig glad

Til Khrono forteller Aavitsland, som har undervist ved UiO i rundt 20 år, og vært midlertidig ansatt i ulike stillinger, både som professor og lektor, ved universitetet de siste fire årene, at han er «møkk lei» hele situasjonen. Den 20 prosent store faste stillingen som professor, søkte han på allerede i september 2019.

— Derfor var jeg veldig glad og stolt da jeg fikk tilbudet i begynnelsen av juli. Men så trakk de altså tilbudet, sier Aavitsland med oppgitt stemme.

Han forteller at han skrev tilbake til universitetet at han trolig ikke kunne godkjenne tilbaketrekkingen av tilbudet, ettersom han jo allerede hadde takket ja og etter sitt syn inngått en arbeidsavtale. Han ba også om en forklaring.

— Den meldingen fikk jeg aldri svar på, sier Aavitsland.

Den anerkjente overlegen understreker overfor Khrono at dette egentlig ikke er noen stor sak for ham, og at han har nok av «ting og tang» å henge fingrene i fremover.

— Dette gidder jeg ikke mer. Jeg har nå valgt å trekke meg fra all undervisning ved UiO, sukker Aavitsland.

UiO: — Beklager på det sterkeste

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med Dekan for Det medisinske fakultet ved UiO, Ivar Prydz Gladhaug, fredag ettermiddag og kveld, uten hell. Heller ikke fakultetsdirektør Unn-Hilde Grasmo-Wendler har besvart vår henvendelse.

Administrasjonssjef ved Institutt for helse og samfunn, Knut Tore Stokke, viser til dekan Ivar Prydz Gladhaug når Khrono spør om en kommentar til saken. Utover dette har Stokke ingen kommentar til saken.

Stokke er en av to som har signert «trekk-brevet» som Khrono har fått tilgang til. I brevet står det blant annet følgende:

«Det skulle fattes vedtak om ansettelse i den aktuelle stillingen i fakultets tilsettingsutvalg den 7.7.2020. Som en del av forberedelsene til ferieavvikling ble tilbud om ansettelse gjort klar i våre systemer, men ved en inkurie ble det også sendt ut før tilsettingsutvalget hadde sitt møte. I møtet fattet tilsettingsutvalget vedtak om å utsette saken til over sommeren, da de hadde noen spørsmål til saksgrunnlaget.»

Og:

«For tilsetting i vitenskapelig stilling som førsteamanuensis og professor er det fakultets tilsettingsutvalg som er den kompetente myndigheten. Når det er utarbeidet og sendt tilbud om ansettelse uten vedtak i tilsettingsutvalget foreligger det såkalt personell kompetansemangel og vedtaket er derfor ikke gyldig.»

Brevet avsluttes med å beklage overfor Preben Aavitsland:

«Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd. Etter å ha fått en ekstern juridisk vurdering av saken er vår konklusjon at vi må trekke tilbudet om ansettelse tilbake og avvente vedtak i fakultets tilsettingsutvalg over sommeren.»

Powered by Labrador CMS