profesjonsutdanning

Halvparten av engelske sykepleiestudenter vurderer å slutte

En fersk studie viser at engelske sykepleiestudenter ser dystert på framtiden. 

Engelske sykepleiestudenter har store tvil om å fullføre studiene. Illustrasjonsfoto fra Høgskolen i Østfold sin sykepleieutdanning.
Publisert

Nesten halvparten av sykepleiestudenter i England har vurdert å slutte før de er ferdig med studiene, skriver The Guardian

The Guardian har fått tilgang på en rapport fra The Royal College of Nursing, der det står at så mye som 46 prosent av sykepleiestudenter vurderer å slutte. Det er rundt 68.000 sykepleiestudenter i England, som betyr at rundt 32.000 har vurdert å slutte. 

I tillegg har antall søkere til studiet falt drastisk etter at et stipend for sykepleiestudenter ble trukket i 2017. 

Samme lønn som McDonalds

1528 sykepleiestudenter deltok i studien. 70 prosent av dem sa at økonomiske problemer kunne få dem til å slutte. Sykepleiestudier i England koster rundt 121.000 kroner i året. 

— Jeg forsto at når jeg blir ferdig utdannet og går ut i jobb, så vil jeg etter nedbetaling av lånet mitt ha samme lønn som da jeg jobbet på McDonalds da jeg var 18 år, sier en student. 

— Jeg har kastet bort tiden min og brukt svette, blod og tårer på noe som har gjort meg utbrent før jeg starter i jobb, og så er det ikke godt nok betalt. Jeg blir trist over at jeg har valgt denne profesjonen, fortsetter hen. 

Aldri vært større krise

Det har lenge vært krise i National Health Service (NHS) i Storbritannia. I en artikkelserie fra British Medical Journal, et tidsskrift for fagforeningen British Medical Association, så en gruppe eksperter på tilstanden i helsetjenesten. Ekspertene sier at NHS står ovenfor en eksistensiell krise etter årevis med lite investering, underbemanning og større behov hos en eldende befolkning. På 75 år har NHS aldri vært i større krise, skriver British Medical Journal på nettsiden sin. 

Langtidsplanene til NHS sikter mot at antall sykepleiere i England skal øke fra 350.000 til rundt 500.000 innen 2036—37. Det kan bli vanskelig hvis ikke dagens studenter ønsker å fullføre studiene sine. 

Utbrenthet og lav moral

Nesten en av seks respondenter i undersøkelsen fortalte at å se lav moral og utbrenthet blant sykepleiere også bidrar til ønsket om å slutte. 

Wes Streeting, som er helseminister i Starmers skyggeregjering, syns det er bekymringsfullt at halvparten av sykepleiestudentene vurderer å slutte.

— Sykepleiere er ryggraden i NHS. Bemanningsnivået er allerede kritisk og det er avgjørende at neste generasjon med sykepleiere føler seg begeistrede for å gå ut i jobb, sier Streeting. 

Powered by Labrador CMS