USA

Han hjalp barn av rike og berømte inn på eliteskoler. Nå er han dømt for svindelen

Skandalen rystet amerikanske universiteter. Nå er hjernen bak dømt til tre og halvt år i fengsel.

William 'Rick' Singer forlater retten i mars 2019 etter å ha erklært seg skyldig. Nær fire år senere er han dømt.
William "Rick" Singer forlater retten i mars 2019 etter å ha erklært seg skyldig. Nær fire år senere er han dømt.

Brussel (Khrono): Foreløpig siste kapittel i en svindel som har rystet amerikanske universiteter, ble skrevet da en dommer i USA forrige uke leste opp dommen mot mannen som omtales som selve hjernen bak det hele.

Collegerådgiveren William «Rick» Singer ble dømt til tre og et halvt år i fengsel for sin rolle. Han må også betale ti millioner dollar i oppreisning til den føderale regjeringen.

Singer er langt fra den første som er blitt dømt, men fengselsstraffen mot Singer er den lengste som er blitt idømt i saken. Den er likevel betydelig kortere enn de seks årene påtalemyndighetene ba om.

Operation Varsity Blues

For å beskrive bakteppet, må vi gå nær fire år tilbake i tid, til en tirsdag morgen i mars 2019. Denne morgenen skal FBI-etterforskningen Operation Varsity Blues bli kjent for den amerikanske offentligheten.

Finansfolk, næringslivstopper, advokater og hollywoodstjerner blir vekket av FBI-agentenes knyttneveslag mot dører i velstående nabolag i Los Angeles, på den amerikanske vestkysten. Med søvnen i øynene føres de bort i håndjern.

De neste dagene, ukene og månedene blir det rullet opp stadig nye detaljer i fortellingen om rike og berømte som blar opp store summer for å sikre ungene sine plass på de «riktige» collegene — og en collegerådgiver som spiller på foreldrenes frykt for at ungene ikke skal få plass på de mest prestisjetunge universitetene.

Over femti personer blir siktet i saken.

Collerådgiveren er nevnte Singer, som nå er blitt dømt.

Erkjente seg skyldig

Detaljene i saken er blant annet blitt brettet ut i boka «Unacceptable: Privilege, Deceit & The Making Of The College Admissions Scandal», skrevet av Wall Street Journal-journalistene Melissa Korn og Jennifer Levitz og i en dokumentar på Netflix.

Flere av foreldrene har erkjent skyld. Blant dem er skuespilleren Felicity Huffman, som ble dømt 14 dager i fengsel, en bot på 280.000 kroner og 250 timers samfunnstjeneste etter å ha erklært seg skyldig i mai 2019.

Også Singer erkjente seg skyldig i svindelen. Mens FBI banket på dørene til rike og berømte i Los Angeles, inngikk han et samarbeid med påtalemyndigheten og ble en kilde i saken for staten. Derfor kommer dommen først nå.

Ifølge New York Times skal Singer ha sagt til dommeren at han skjemmes over det han gjorde og at han «ville hjelpe ungene og familiene deres».

Han skal videre ha sagt at han hadde omfavnet farens tro på at det er «var akseptabelt å ljuge så lenge det førte til seier».

Tilbød vei inn en «sidedør»

Det Singer tilbød de med dype nok lommer, var en vei inn på universiteter som Yale, Georgetown, Stanford og University of California — ikke gjennom hovedinngangen, men gjennom en sidedør, og ved hjelp av bestikkelser av blant andre trenere.

CNN viser til en samtale Singer skal ha hatt med en forelder i juni 2018. Det er da han ifølge rettsdokumentene skal ha presentert det han omtalte som en «sidedør».

— There is a front door which means you get in on your own. The back door is through institutional advancement, which is 10 times as much money. And I’ve created this side door in, sa han.

Det var ulike veier inn gjennom den døra. En av dem var å betale for at noen andre gjorde opptaksprøver på vegne av deg.

En annen vei inn var som atlet. Men atletiske evner var ikke avgjørende. Som Khrono har skrevet om tidligere, ble for eksempel en jente i tenårene vervet til Yale som stjernespiller i fotball, uten å være særlig god i fotball. Foreldrene hadde betalt 1,2 millioner kroner under bordet.

En av dem som var anklaget for å gå denne veien, var investoren Robert Zangrillo. Han var anklaget av påtalemyndighetene for å ha betalt 250.000 dollar for å få datteren inn på University of Southern California. Singer skal ha overbevist noen på universitetet om å ta henne inn som rekrutt på rolaget, selv om hun ikke drev med konkurranseroing.

Zangrillo nektet skyld, og han slapp unna rettssaken da han ble en av 73 personer som Donald Trump rakk å benåde i sine siste timer som president.

Det varierte hvor dypt i lommene foreldrene gravde. Noen skal ha bladd opp så mye som 6,5 millioner dollar, de fleste skal ha betalt langt mindre.

Pengene ble forkledd som veldedige donasjoner til Singers egen collegerådgivning, Key Worldwide Foundation. Slik kunne også bestikkelsene trekkes av fra skatten.

— Hadde ingen ide om hvor korrupt

I den fullsatte rettssalen skal aktor Rya W. Zobel ifølge New York Times ha pekt på at noen faktisk ble forbigått når noen betalte seg inn sidedøra.

— Det er noen svært reelle ofre for disse handlingene, skal Zobel ha sagt til dommeren og vist til søkere som faktisk gjorde det bra i idrett, men ble forbigått. Hun skal også ha vist til «millioner av studenter som trodde på systemet og fulgte reglene».

Hun er ikke den eneste som har pekt den veien. Washington Post siterer et notat fra påtalemyndigheten, skrevet av advokat Rachael S. Rollins, der det argumenteres for at Singer skal få seks år i fengsel.

«Han var arkitekten og hjernen bak et kriminelt foretak som korrumperte integriteten til collegeopptakene — som allerede favoriserer de med rikdom og priviliegier — i et omfang vi aldri før har sett i dette landet,» heter det i notatet.

Etter dommen forrige uke siteres samme Rollins i CNN på at dommen er «passende». Hun viser også til egen frustrasjon som forelder.

— Jeg var aldri dum nok til å tro at det var et meritokrati, men jeg hadde absolutt ingen ide om hvor korrupt og infisert opptaksprosessen var før denne saken avslørte alt, sier hun.

Powered by Labrador CMS