Svenske universiteter og høgskoler

Har samarbeidet med Iran etter dødsdommen mot Ahmadreza Djalali

Belgia har brutt det høyere samarbeidet med Iran. I Sverige har 13 universitet og høgskoler valgt ikke å gjøre det, viser en undersøkelse SVT har gjort.

Svensk-iranske Ahmadreza Djalali er dømt til døden i Iran.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble dømt til døden i Iran i 2017. I november i år skulle han henrettes, men rundt månedsskiftet kom meldingen om at henrettelsen var utsatt i noen dager.

Når har det gått mer tid enn noen dager, men foreløpig er det ikke kommet meldinger som tyder på at 49-åringen er henrettet.

I slutten av november skrev 21 rektorer ved svenske universiteter og høgskoler et innlegg i svenske Expressen, der de krevde at Sverige tar en drivene rolle i å få iranske yndigheter til å snu i saken, og således unngå henrettelse av Djalali.

Tirsdag denne uken kan SVT dog avsløre at 13 svenske universiteter og høgskoler enten har fortsatt å samarbeide, eller til og med inngått nye samarbeidsavtaler, med blant annet iranske utdanningsmyndigheter.

I SVTs artikkel kan man lese følgende:

Fakta

Disse har samarbeidet

Det er ulike måter å samarbeide på. Noen ganger foregår samarbeidet på avdelings- eller fakultetsnivå, noen ganger sentralt på ledelsesnivå.

SVT har også tatt med forskjellige typer avtaler angående studentutveksling. De har imidlertid ikke tatt med individuelle samarbeid mellom forskere.

Følgende svenske universiteter og høyskoler har hatt minst ett samarbeid med iranske kolleger etter at Ahmadreza Djalali ble dømt til døden:

 • Lunds universitet
 • Chalmers teknologiske universitet
 • Linnéuniversitetet
 • Malmö universitet
 • Royal Institute of Technology
 • Universitetet i Borås
 • Halmstad universitet
 • Göteborgs universitet
 • Mälardalen universitet
 • Luleå teknologiske universitet
 • Jönköping University
 • Universitetet i Gävle
 • Universitetet i Skövde

«8. april 2018 har KI-forsker Ahmadreza Djalali blitt fengslet i Iran i nesten to år. Ifølge ham er han blitt torturert og nylig blitt dømt til døden, noe som er blitt sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. Samme dag reiser en delegasjon fra Sverige til Teheran for å møte regjeringsrepresentanter og representanter for en rekke universiteter i Iran.»

Videre sår det at de svenske universitetene beskriver besøket som en rekrutteringstur for å tiltrekke studenter fra Iran til Sverige. Besøket ble arrangert av blant annet Lund universitet, og representanter fra seks andre institusjoner slo følge til Iran.

— Sjokkerende

Prosjektleder ved Lunds universitet, Majid Mahdi, forsvarer turen overfor SVT.

— Turen handlet utelukkende om markedsføring av svensk høyere utdanning, sier Mahdi.

Forskningsleder i organisasjonen United Against Nuclear Iran (UANI), Daniel Roth, er sjokkert over SVTs rapporter om universitets- og høgskolesamarbeider med Iran.

— Ja, det er sjokkerende. Særlig timingen er spesiell. Sverige har i praksis valg tå feie Djalali-saken under teppet, mens Belgia har løst det på en helt annen måte, sier Roth.

Belgia, som Roth nevner, valgte å stoppe alt samarbeid med Iran da det ble Djalali-saken ble kjent. Den svensk-iranske forskeren har vært gjesteforsker ved flere universiteter i Belgia.

SVTs undersøkelse viser altså at hele 13 høyere utdanningsinstitusjoner har samarbeidet med Iran i etterkant av dødsdommen. Universitetet i Borås og universitetet i Gävle har til og med signert nye avtaler i 2018, og Luleå teknologiske universitet så sent som i mai 2020, skriver SVT.

Powered by Labrador CMS