Spionasje

Her blir den spionmistenkte gjesteforskeren pågrepet

PST har frigitt en video av pågripelsen av mannen de mener er en russisk spion. Han jobbet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø.

Her blir mannen pågrepet av PST.
Publisert Oppdatert

Det var under journalistkonferansen Skup lørdag ettermiddag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) viste opptak av pågripelsen av José Assis Giammaria, som de egentlig mener er den russiske etterretningsagenten Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.

I videoen ser man den spionmistenkte mannen på vei til jobb ved Universitetet i Tromsø (UiT), der han jobbet som gjesteforsker. Så kommer det to personer som raskt beveger seg mot ham bakfra. De går, og etter hvert løper, opp på hver sin side av ham. Etter kort tid får den spionmistenkte mannen på seg håndjern.

Andre klipp i videoen viser ifølge VG flere russiske agenter med norske kilder. Blant annet kan man se hvordan en norsk kilde forsøkte å overlevere en plastpose med ukjent innhold til den russiske agenten.

Her er videoen PST viste fram:

Mannen ble 28. oktober siktet etter straffelovens § 121, altså for ulovlig etterretning som kan skade grunnleggende nasjonale interesser. PST mener han er en «illegalist».

I Tromsø, der han jobbet ved Senter for fredsstudier, utga han seg for å være fra Brasil.

Powered by Labrador CMS