Ny NTNU-rektor

Her er snakkisene om hvem som kan bli NTNU-rektor 

To interne ledere har allerede meldt fra at de ønsker å bli rektor ved NTNU. Men det snakkes om flere. 

Bilder av Fra venstre til høyre, øverst til nederst: Bjørn Haugstad, direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, Per Michael Johansen, rektor ved universitetet i Aalborg, Carl Christian Thodesen, prorektor ved OsloMet, Camilla Stoltenberg, direktør i Norce, Curt Rice, tidligere rektor ved NMBU og OsloMet og Oddmund Løkensgard Hoel, statssekretær i Kunnskapsdepartementet og professor ved HVL.
Fra venstre til høyre, øverst til nederst: Bjørn Haugstad, direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, Per Michael Johansen, rektor ved universitetet i Aalborg, Carl Christian Thodesen, prorektor ved OsloMet, Camilla Stoltenberg, direktør i Norce, Curt Rice, tidligere rektor ved NMBU og OsloMet og Oddmund Løkensgard Hoel, statssekretær i Kunnskapsdepartementet og professor ved HVL.
Publisert Oppdatert

Spekulasjonene er i full gang om hvem som kan bli ny rektor ved NTNU etter at Anne Borg brått takket for seg rett før jul. 

To interne søkere har allerede flagget at de vil søke på stillingen: Konstituert rektor Tor Grande og dekan Monica Rolfsen ved Fakultet for økonomi. Begge søkte også på jobben da Anne Borg fikk den for fire år siden.

Stoltenberg? Rice? Hoel?

Khrono har tatt pulsen på ryktebørsen ved og rundt NTNU for å finne ut hvem det snakkes om som aktuelle kandidater, eventuelt hvilke rektorkandidater som er ønsket.

Styremedlem Aksel Tjora har også startet en debatt om NTNU bør gå fra ansatt til valgt rektor. NTNU har i over ti år hatt ansatt rektor, og hvis man gjeninnfører valgmodellen, vil tallet på aktuelle rektorkandidater bli færre. Det tilhører sjeldenhetene at eksterne kandidater som allerede har en jobb, stiller til rektorvalg. Det er betraktelig enklere å sende en søknad, eller å bli hentet inn av en hodejeger til en tilsettingsprosess, enn å stille opp i valgkamp internt. 

 Vil for eksempel tidligere FHI-topp og nå direktør i Norce, Camilla Stoltenberg og Aalborg-rektor Per Michael Johansen søke på nytt som NTNU-rektor? Og hva med tidligere rektor ved OsloMet og NMBU, Curt Rice? Han sto på søkerlista da Gunnar Bovim ble rektor. Nå er ikke Rice rektor ved NMBU lenger. Vil han gjøre et nytt forsøk på å bli øverste sjef for NTNU-skuta? 

Hva med statssekretær, professor og trønder Oddmund Løkensgard Hoel (S),  eller forhenværende statssekretær og nåværende NTNU-direktør Bjørn Haugstad (H)? De kan i hvert fall ikke beskyldes for ikke å ha peiling på universitets- og høgskolesektoren. 

— Rektor bør være professor

Så hvem snakkes det om?

Bjørn Haugstad er direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU. Han blir nevnt av flere. I to perioder var han statssekretær i Kunnskapsdepartementet, under Torbjørn Røe Isaksen (H) i Solberg-regjeringen og Kristin Clemet (H) i Bondevik-regjeringen. Han har også vært forskningsdirektør ved Universitetet i Osli og han var sentral i arbeidet som førte til fusjonsbølgen blant universiteter og høgskoler. 

Haugstad har også vært svært tydelig i sitt budskap når det gjelder akademisk ytringsfrihet, som er et aktualisert tema ved NTNU etter at avgåtte rektor Anne Borg snublet i prinsippene og refset sine egne forskere for meningene deres og måten de debatterte på. 

Flere NTNU-ansatte spekulerer i om direktørjobben ved NTNU har vært en mellomstasjon for ham fram til rektorjobben eventuelt ble ledig. 

Bjørn Haugstad er direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU.
Bjørn Haugstad får attest for å være en dyktig direktør på NTNU. Men han er ikke professor.

På spørsmål fra Khrono om han kan være en aktuell søker til rektorjobben, skriver han at siden «ingen kommentar» fort oppfattes som at han faktisk tenker tanken, så er hans svar følgende:

— Jeg mener rektor ved NTNU bør ha kvalifikasjoner som professor. Det har ikke jeg. 

Haugstad har imidlertid en doktorgrad fra Universitetet i Oxford og er utdannet sivilingeniør ved NTNU. 

«Vitenskapelig kompetanse»

I utlysningsteksten som endte med at Anne Borg ble ansatt som rektor i 2019, sto det:

«NTNU søker etter en rektor med høy vitenskapelig kompetanse til å lede Norges største universitet …»

I styrepapirene fra sist gang NTNU-styret behandlet utlysningen av rektorstillingen, høsten 2019, står det at høy vitenskapelig kompetanse «antyder kompetanse utover førsteamanuensis.»

Kvalifikasjonskrav var blant annet å ha førstehånds erfaring fra universitetets kjerneområder og høy vitenskapelig kompetanse innenfor ett av universitetets fagområder. Videre: Kan vise til omfattende og vellykket ledelse av større kunnskapsorganisasjoner. God organisasjonsforståelse og evne til å lede utviklingen av administrative og tekniske tjenester tilpasset kjernevirksomheten var også et slikt krav. 

I førstkommende styremøte denne måneden skal styret diskutere utlysningstekst til rektorstillingen.

— Verdens fineste by

Nåværende statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet er en annen «snakkis»: Han er professor og kjenner sektoren uhyre godt. I tillegg er han oppvokst i Trondheim og har døtre som studerer ved NTNU. 

Statssekretær Oddmund L. Hoel liker Trondheim, men planlegger ikke å søke.

— Trondheim er verdas finaste by, og NTNU er ein flott institusjon med utruleg mange dyktige folk, men eg har ingen planar om å søkje rektorstillinga, er svaret han gir Khrono. 

En annen kandidat som fort kan bli spurt om å søke på jobben, er konsernsjefen i Sintef Alexandra Bech Gjørv. Hun har juridisk embetseksamen, har solid ledererfaring og ledet 22. juli-kommisjonen. Gjørv takker for tilliten og sier hun har det veldig bra i Sintef. Hun sier hun heller ikke er formelt kvalifisert for stillingen, og ser fram til å samarbeide med den som blir valgt. 

— Har jobb på OsloMet

Et annet navn som nevnes er Carl Christian Thodesen, prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid ved OsloMet. Fram til han ble ansatt der var han instituttleder ved NTNU, og før det igjen forsker og forskningsleder ved Sintef.

Carl Christian Thodesen blir sett på som en spennende og ganske ung kandidat.

— Jeg har en jobb på OsloMet, svarer han på spørsmål om han vil søke stillingen.

— Enn om du blir bedt om å søke?

— Det har jeg ikke tenkt noe på. Jeg har jo bodd og jobbet der oppe før, og har mange venner der, men jeg har som sagt en jobb her. Selv om det er smigrende å bli koblet til en slik stilling, sier han.

To andre navn som det fortsatt snakkes om, er Camilla Stoltenberg og Curt Rice. Førstnevnte nyslått toppleder ved forskningsinstituttet Norce, og en av søkerne sist gang NTNU lyste ut stillingen. Hun fikk tilbud om jobben, men trakk seg i siste liten, og dermed seilte Anne Borg opp. Stoltenberg og har ikke besvart Khronos henvendelser. 

Curt Rice mens han var rektor ved NMBU

Curt Rice er på jobbjakt. Han var rektor for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås en kort periode fram til han gikk av på våren 2023. Før den tid var han rektor ved OsloMet.

— Jeg har ingen planer om å søke, sier Curt Rice.

— Hva sier du om du blir bedt om å søke?

— Det tenker jeg er et meget hypotetisk spørsmål. En slik henvendelse vi i så fall skje i etterkant av en debatt om valgt versus ansatt rektor, og jeg forutsetter at utfallet av den debatten vil ha mye å si for den rekrutteringen som skal gjøres.

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo er inne i sitt siste hele år som rektor, og skal muligens etter hvert se seg om etter en annen jobb. 

Vurderer han rektorjobben ved NTNU? 

— Jeg er rektor her til 31.07.2025 - har satt av tiden fra kl. 18 til avslutningsfest, svare han på spørsmålet. 

Prorektorer og dekaner vil ikke

I rektoratet ved NTNU i dag, sitter prorektor for utdanning Marit Reitan. Khrono rekker ikke å stille spørsmålet en gang før Reitan svarer: — Nei, jeg vil ikke søke på jobben som rektor. 

Prorektor Toril Nagelhus Hernes for nyskaping vil overfor Adresseavisen ikke kommentere om hun vil søke. 

Dekan Anne Kristine Børresen leder Det humanistiske fakultet. Hun sier:

Nei, svarer Marit Reitan.

— Nei, jeg søker ikke. Det viktigste er at vi får en rektor som kan representere hele universitetet og gjøre det på klokt og tydelig vis både internt og eksternt. 

Like tydelig er Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap. Han kommer ikke til å søke. 

— Jeg kommer heller ikke til å søke på stillingen jeg har nå som dekan for en ny periode 2025-2029, meddeler han. 

Dekanene Tine Arntzen Hestbek ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap og Ingrid Schjølberg ved Fakultet for informasjonsteknologi opplyser at de ikke vil søke. 

Det samme gjør Sara Brinch, dekan ved Fakultet for arkitektur og design. Dekan Øyvind Weiby Gregersen har ikke svart Khrono. 

— Svaret er nei

Bjarne Foss var tidligere prorektor for forskning. Han søkte på en ny fireårsperiode, men Anne Borg skiftet han ut til fordel for Tor Grande. De siste årene har Foss ledet Kavliinstituttet der nobelprisvinnerne Moser og Moser holder til. Ønsker han å søke på stillingen som rektor?

— Svaret er nei. Jeg trives utmerket ved Kavliinstituttet, sier Foss til Khrono. 

Rektor Per Michael Johansen sto på søkerlista forrige gang NTNU søkte etter rektor. Han trakk søknaden underveis fordi søknaden hans skapte uro ved Aalborg universitetet. Der er han fortsatt rektor vel fire år senere. 

— Nei, jeg vil ikke være å finne i bunken av søkere til rektorjobben på NTNU, slår Johansen fast. 

— Fint med humsam-rektor

Arve Hjelseth er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap og holder til på Dragvoll, der både de samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagmiljøene foreløpig holder til. Bør det komme en rektor fra disse miljøene denne gangen?

Arve Hjelseth vil helst ha valgt rektor.

— Ja, i seg selv bør ikke det være diskvalifiserende, som jeg tror det er en tendens til å mene i den gamle NTH-tradisjonen. Ellers ville jeg naturligvis foretrekke en valgt rektor uten at jeg tror det er noe realisme i det. 

— Hvorfor ikke?

— NTNU har tradisjonelt vært veldig opptatt av å fange opp politiske signaler og de går i retning av ansatt rektor. Det blir spennende hvordan styret vil behandle en slik sak, men jeg har en følelse av at studentrepresentanter i slike saker lander på ledelsen og de eksterne representantenes side. Får et krav om valgt rektor gjennomslag, blir jeg overrasket, men da gledelig overrasket. 

Hjelseth understreker at han ikke er så opptatt av å telle rettferdighet. Det må ikke være slik at det nå har det vært så mange rektorer fra NTH-tradisjonen, så da må det komme en fra humaniora eller samfunnsvitenskap. 

— Men i og for seg er det synd at Marit Reitan som er samfunnsviter, ikke søker. Det ville vært en søknad fra et miljø som ville representert noe nytt. 

Forskerforbundet ved NTNU mener på sin side at det viktigste er at en ny rektor har bred aksept på tvers av fagmiljøer, bygger fellesskap og forsvarer bredden ved NTNU.

— I tillegg er det viktig for oss at det gode samarbeidet mellom fagforeningene og arbeidsgiver opprettholdes og at det er medvirkning. Det samarbeidet var en kvalitet Anne Borg hadde som en ny rektor må ivareta. 

Endringslogg 4/1: Alexandra Bech Gjørv svarer på spørsmål om hun vil søke. 

Powered by Labrador CMS