Antarktis

Her sier over sju av ti kvinner at seksuell trakassering er et problem

Rapport avdekker omfattende trakassering på amerikanske forskningsbaser.

Basen McMurdoc pekes ut som episenter for problemene.
Publisert Oppdatert

— Alle kvinnene jeg kjente der hadde en historie om overgrep eller trakassering på isen.

Sitatet er hentet fra en rapport som nå ryster et stort forskningsmiljø i USA.

Rapporten ble nylig offentliggjort av National Science Foundation (NSF), som blant annet sitter med tilsynet over amerikanske operasjoner i Antarktis.

Hvert år sendes flere enn 3000 forskere, kontraktører og militært personell til Antarktis som en del av United States Antarctic Program (USAP). Det er dette programmet som nå står i sentrum for beretninger om seksuell trakassering og overgrep.

— Jeg kan ikke med god samvittighet oppfordre flere kvinner til å komme ned hit slik det er nå, sier en person i rapporten.

Beretningene står skrevet inn en rapport som fem år etter at metoo-bevegelsen sendte seksuell trakassering inn i hjertet av den politiske debatten, slår fast at «seksuell trakassering, stalking og seksuelle overgrep er pågående, vedvarende problemer».

Sees på som «bytter» av eldre menn

I tillegg til over 80 intervjuer med enkeltpersoner og fokusgrupper, er rapporten basert på en spørreundersøkelse som ble gjort i 2021.

I denne svarer hele 72 prosent av kvinnene — flere enn sju av ti — at de er enige i at seksuell trakassering er et problem på basene i Antarktis. Blant menn svarer 48 prosent det samme. Nær halvparten av kvinnene — 47 prosent — er enige i at seksuelle overgrep er et problem, mot 33 prosent av mennene er enige.

Blant de som har deltatt i fokusgruppene sier 59 prosent av kvinnene at de har hatt negative opplevelser med overgrep eller trakassering, mens 95 prosent sier de kjenner noen som har opplevd det.

Rapporten slår fast at både menn og kvinner som har deltatt i undersøkelsen beskriver hvordan kvinner «jages» og sees på som «bytte» av eldre menn. Den siterer en kvinne som sier at hun ble fortalt av mange at hun ikke måtte reise til Sydpolen uten en partner, fordi hun ville bli trakassert og alle var ute etter å «hook up» med noen. Hun sier hun har erfart det samme og at du som singel regnes som «fair game», eller som et «bytte».

Fikk beskjed om å holde seg unna bygning

McMurdo, den største forskningsbasen i U.S. Antarctic Program, beskrives ifølge magasinet Science som episenteret for trakasseringen, selv om det også skjer på andre baser i forskningsprogrammet, deriblant Amundsen–Scott South Pole Station, oppkalt etter norske Roald Amundsen og britiske Robert F. Scott, som ledet hver sin delegasjon i kappløpet til Sydpolen.

En kvinne forteller i rapporten at hun første dag på McMurdo fikk beskjed om å holde seg unna en bestemt bygning om hun ikke ville bli voldtatt.

En annen sier at «jeg ble grundig advart før jeg skulle tilbringe tid i McMurdo. Jeg sørger bare for at jeg aldri går på fest eller bar om jeg ikke er sammen med en gruppe mennesker jeg stoler på».

Det er mange lignende historier i rapporten.

Føler seg forrådt

Science peker også på at mange av de som jobber i forskningsprogrammet ikke stoler på at arbeidsgiverne tar varsler om seksuell trakassering på alvor, at de beskytter ofre eller straffer gjerningsmennene.

En person forteller om å bli irettesatt for «feilaktig rapportering» både av sin egen veileder og veilederen til den som trakasserte.

— Jeg mener jeg i utgangspunktet ikke burde ha blitt trakassert, men jeg er mer opprørt over at det ble ignorert da jeg ba om hjelp, at den som trakasserte meg ble a/nsatt på nytt etter flere klager og at jeg ble straffet av mine overordnede for å ha bedt om hjelp, sier vedkommende.

I rapporten skriver de også at mange de snakket med «følte seg forrådt av det de opplevde som manglende evne til å holde lovbrytere ansvarlig og en blodfattig innsats for å hindre eller på svare skikkelig på seksuelle overgrep eller trakassering».

I en pressemelding fra NSF heter det at «tilliten til ledelsens svar på seksuelle overgrep og seksuell trakassering er lav» og at mangler «forebyggende infrastruktur», som opplæring og tydelige mekanismer for rapportering.

Kommer seg ikke bort

NPR viser til at det er et utfordrende område, fordi folk ofte ikke kan forlate det på uker eller måneder. De siterer Meredith Nash, en australsk forsker, som selv ikke deltok i rapporten:

— Du er så isolert og frakoblet normale rollene i samfunnet at det ofte, i mangel av et bedre ord, gjør det lettere å komme unna med upassende oppførsel.

De viser også til en person som i rapporten forteller at folk frykter fir at det er de som må reise hjem dersom de rapporterer om at de er utsatt for overgrep eller trakassering.

— Da ting skjedde på isen var det første jeg hørte «ikke rapporterer eller du må reise hjem og bli svartelistet fra programmet», sier vedkommende.

Fikk sparken for trakassering

Rapporten viser «alvorlige bekymringer», slås det fast i pressemeldingen fra NSF.

— Vi jobber fortsatt med å forstå hvordan vi kom hit og hvor vi går videre, sier Roberta Marinelli, som leder Office og Polar Programs ved NSF til Science.

Magasinet siterer også en forsker som har vært på Sydpolen tidligere i karrieren og sier hun hørte noen «ganske forferdelige historier». Rapporten er likevel mer sjokkerende enn hun ventet.

Det er samtidig ikke første gang det kommer slike historier fra forskere som har jobbet i Antarktis. Science har tidligere fortalt om geologen David Merchant som fikk sparken ved Boston University etter at en gransking ved universitetet konkluderte med at han hadde trakassert kvinner i Antarktis flere år tidligere.

En av de som varslet om Marchant, Jane Willenberg, som i dag er førsteamanuensis ved Stanford University, forteller også om denne historien i filmen «Picture a Scientist». Filmen ble omtalt av Khrono i forbindelse med at den i fjor ble vist under bærekraftkonferansen ved Universitetet i Bergen.

— De som lager en scene blir kastet ut. Det er bare de som sier haha til uakseptabel oppførsel som blir værende, sier hun i filmen.

Willenberg forteller om dårlig oppførsel fra Marchant.

— Han kalte meg blant annet hore. Jeg ville bare snakke om vitenskap, sier hun.

Powered by Labrador CMS