partimåling

Høyre størst blant studentene. Krise for Arbeiderpartiet

Valgforsker sier Høyre har tjent på å sitte stille i båten.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg kan smile etter at mange studenter «snur» og skifter fra Arbeiderpartiet til Høyre.

Arbeiderpartiet har aldri kommet dårligere ut i en partimåling blant studentene enn det som er tilfelle nå. Høyre derimot, opplever suksess.

Med kun 15,9 prosent oppslutning faller Ap hele 8,6 prosentpoeng fra tilsvarende måling høsten 2021. Høyre er oppe på 21,4 prosent, noe som er en dobling i prosentpoeng fra fjorårets elendige resultat på 10,4 prosent.

Måling er utført av Sentio på vegne av Norsk Studentorganisasjon (NSO) og Universitas.

— En veldig dårlig måling

Sommeren 2021 hadde Jonas Gahr Støre og Ap 22,4 prosent oppslutning. Etter et lite oppsving utover høsten, har det bare gått én vei, nemlig nedover.

— Dette er en veldig dårlig måling for oss, og vi har en stor jobb å gjøre når det gjelder å mobilisere tillit til politikken vår og regjeringsprosjektet, ikke minst mot studentene, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet til Universitas.

Høyre- og SV-jubel

Mens studentene rømmer fra et Arbeiderparti i krise, som for øvrig bare fikk 16,9 prosents oppslutning i befolkningen generelt i Dagsavisens novembermåling, gjør Høyre det godt.

På NSOs og Universitas' måling bykser Høyre frem og er større enn regjeringspartiene Ap og Sp til sammen med sine 21,4 prosent.

Sp har knappe 5 prosent oppslutning.

Valgforsker Johannes Bergh sier til Universitas at Høyre trolig tjener mye på å sitte litt stille i båten.

Avtroppende SV-leder Audun Lysbakken kan glede seg over at SV er populær blant studentene.

— Jeg er sikker på at hvis vi hadde hatt en representant fra Høyre her, så ville vedkommende kommet med en lang liste over ting de har kommet med, men jeg tror de først og fremst har tjent på å være i opposisjon, sier Bergh.

Et annet parti som gjør det sterkt for tiden, er Sosialistisk Venstreparti (SV), som har en oppslutning på 19,8 prosent, altså nesten fire prosentpoeng mer enn Ap.

Legger vi til Rødts 9,8 prosent har de to opposisjonspartiene på venstresiden til sammen 29,6 prosent av stemmene.

Powered by Labrador CMS