Debatt ● Thea Tuset
Hva med fagskolestudentenes rettssikkerhet?
Rettssikkerheten til studentene er viktig og høyt prioritert av departementet og regjeringen. Men da skulle jeg virkelig likt å se at de tok for seg alle studenter. Siden 2019 har vi jobbet for en nasjonal studentombudsordning for fagskolestudentene.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
I disse dager utspiller det seg en het debatt om fusk og tolkning av lovverk i akademia, noe regjeringen og politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet viser at de jobber hardt for å finne en løsning på.
Rettssikkerheten til studentene er viktig. Det er følgelig rett og rimelig at det er høyt prioritert av departementet og regjeringen.
Men da skulle jeg virkelig likt å se at de tok for seg alle studenter.
Se for deg at landets største universitet ikke hadde juridisk kompetanse «på huset», at studentombudsordningen som befant seg på institusjonen var fraværende på din campus, at en student uten juridisk kompetanse faktisk bekledde denne rollen eller at ombudsrollen var ivaretatt av en administrativt-ansatt ved utdanningsinstitusjonen.
Tenk deg at det som resultat av denne situasjonen kom altfor få saker opp til nasjonal klagenemnd. En annen mulig konsekvens kunne være at det nesten ikke var noen fuskesaker som gikk opp til klagenemnda.
Man kan vel trygt si at rettsvernet til studentene på denne institusjonen var sterkt kritikkverdig. Jeg kan rett og slett ikke se for meg at det ville vært akseptert.
Men om jeg fortalte deg at dette, på ulike måter, er realiteten for om lag 30 000 fagskolestudenter. Hvordan reagerer du da? I mine øyne blir brått diskusjonen og oppmerksomheten om fusk i UH en luksussituasjon.
ONF har siden 2019 jobbet for en nasjonal studentombudsordning for fagskolestudentene. Da Hurdalsplattformen ble lagt fram viste regjeringen at de var enige i at dette måtte på plass i deres regjeringsperiode. Etter en utredning var konklusjonen at det skulle 3 millioner til å få på plass en ordning som ville bidra til å sikre rettsvernet til studenten. En ordning vi også vet vil virke kvalitetsfremmende for sektoren. I regjeringens tredje budsjett er det enda ikke lagt inn en slik ordning.
En nasjonal studentombudsordning for fagskolestudenter vil sikre et likeverdig og tilstrekkelig tilbud for alle fagskolestudenter uavhengig av størrelse og lokasjon på fagskolen.
Thea Tuset
Alle fagskolestudenter skal ha tilgang til et studentombud. ONF opplever at studentombudsfunksjonen er løst på mange forskjellige måter i dag; alt fra studenter i deltidsstillinger til ansatte fra administrasjonen og tett på ledelsen i delte stillinger. ONF opplever at dette kan føre til rollekonflikt, og at studentombudet mangler nødvendig juridisk kompetanse.
Enkelte fagskoler har løst kravet til studentombud ved å knytte seg til samme studentombud som en høyskole eller et universitet. ONF opplever at dette er en tilfredsstillende løsning, men at studentombudet i disse tilfellene ikke er kjent for fagskolestudentene og i flere tilfeller heller ikke kjenner særlig godt til fagskolesektoren.
En nasjonal studentombudsordning for fagskolestudenter vil sikre et likeverdig og tilstrekkelig tilbud for alle fagskolestudenter uavhengig av størrelse og lokasjon på fagskolen. Ordningen vil også sørge for at ombudet er uavhengig fra fagskolene og studentene, og samtidig sikre god juridisk kompetanse og kunnskap om fagskolesektoren.
Studentenes rettssikkerhet er viktig, men vi må huske at det også omfatter oss fagskolestudenter. 3 millioner er lite på et statsbudsjett, men det betyr mye for den enkelte fagskolestudenten.
Jeg forventer at regjeringen og Kunnskapsdepartementet ser at rettssikkerheten til fagskolestudentene er like viktig som studentene på universiteter og høgskoler, og setter av midler til et nasjonalt studentombud for fagskolestudentene i revidert nasjonalt budsjett for 2024.
Nyeste artikler
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika
Fremmedspråkene må styrkes, ikke kuttes
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Nå kommer Norges 11. universitet
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser