universitetet i Sørøst-Norge

I dag blir arvtakeren til Petter Aasen klar

Universitetet i Sørøst-Norge får ny rektor.

Etter 17 år er rektorkarrieren snart over. Petter Aasens arvtaker blir klar fredag.
Publisert Oppdatert

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) skal i dag få ny rektor. Petter Aasen har sittet i rektorstolen, og det som har vært forløperne til USN, snart i hele 17 år. 

Fakta

Petter Aasen

 • Rektor ved Høgskolen i Vestfold fra 2007. 
 • Fra 2014 rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Ble også rektor da Buskerud Vestfold fusjonerte med Høgskolen i Telemark og ble Høgskolen i Sørøst-Norge i 2016.
 • I 2018 ble høgskolen til Universitetet i Sørøst-Norge.
 • Var direktør ved Nifu fra 1998 og fram til han ble rektor ved Høgskolen i Vestfold.
 • Han har også vært dekan ved daverende Universitetet i Trondheim og ved NTNU.
 • Er professor i utdanningsvitenskap
 • Er født 23.oktober 1952.
 • Æresdoktor ved Uppsala universitet.

Men nå har han passert 71 år og en rektorkarriere med nær norgesrekord i lengde, er over.

Eksterne og interne finalister

Styret ved USN skal ansette rektor bak lukkede dører på sitt møterom i Porsgrunn torsdag.

I alt 11 søkere søkte jobben som USN-rektor da den ble utlyst i våres. Fire av søkerne var unntatt offentlighet, tre menn og en kvinne. 

De tre mennene har trukket seg underveis, mens Khrono har erfart at kvinnen det handler om her er Språkrådets direktør Åse Wetås. En annen sterk ekstern kandidat er Steinar Kristoffersen, som nylig tapte valget om en ny periode som rektor ved Høgskolen i Molde.

Per-Ludvik Kjendlie
Per-Ludvik Kjendlie, dekan USN

Etter det Khrono har erfart har det i sluttrunden vært fire finalister i prosessen, de to nevnte eksterne, i tillegg to interne dekaner. 

Det er Pia Cecilie Bing-Jonsson, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap og dekan og professor Per-Ludvik Kjendlie ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap er to sterke interne navn fra søkerlisten.

Da Khrono sjekket i forrige uke ville ingen av dem bekrefte eller avkrefte om de fortsatt var med i prosessen.

I utlysningsteksten heter det at USN ser etter en kandidat med «Solid akademisk bakgrunn. Doktorgrad og fortrinnsvis professorkompetanse.» 

Nær Norgesrekord i rektorjobb

Det er snart 17 år siden Petter Aasen kom fra direktørstilling ved Nifu og ble rektor ved Høgskolen i Vestfold. Så ble denne høgskolen i Høgskolen i Buskerud og Vestfold, fortsatt med Petter Aasen som rektor.

Fakta

Dette er Universitetet i Sørøst-Norge (USN)

 • Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har cirka 17.000 studenter og 1900 ansatte og er Norges fjerde største universitet.
 • Universitetet er lokalisert med åtte campuser i to fylker
 • Campusene ligger i Bø, Drammen, Horten, Kongsberg, Notodden, Porsgrunn, Ringerike og Rauland
 • Satsingsområdene er: Et universitet tett på arbeidslivet, bærekraft og samfunnsansvar, et entreprenørielt universitet.

Fakta: USNs hjemmeside

I 2017 ble også Høgskolen i Telemark med på laget og Høgskolen i Sørøst-Norge så dagens lys. Fortsatt med Petter Aasen ved roret.

Og i mai 2018 var det klart at Petter Aasen ble universitetsrektor, da høgskolen ble til Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Petter Aasen har dermed rekord som rektor ved en statlige høgskole eller universitet, mens Jørn Wroldsen ved daværende Høgskolen i Gjøvik havner rett bak. Aller lengst har per no Vidar Haanes sittet som rektor, har ble rektor ved MF vitenskaplig høyskole allerede i 2005.

Da Petter Aasen passerte 70 høsten 2022 sa han til Khrono at han var er trygg på at det vil gå bra, og at han mener USN er godt etablert og har god vind i ryggen. Han trakk fram det strategiske planen vedtatt i styret, som Aasen mener ytterligere styrke universitetet som et regionalt forankret og internasjonalt anerkjent samfunns- og arbeidslivsintegrert universitet.

— Når jeg går av vil nye krefter overta. Jeg er helt sikker på at Einar Førde hadde rett når han sa at «kirkegården er full av uerstattelige menneske».

Powered by Labrador CMS