Abelprisen 2024

I dag fikk han prisen: — Han er enestående

Matematiker Michel Talagrand tok imot prisen fra H.K.H. Kronprins Haakon.

Abelpris-vinner Michel Talagrand fikk overrekt prisen av kronprinsen.
Publisert Oppdatert

Abeluka 2024 er i gang i Oslo. Tirsdag var det duket for overrekkelse av selve Abelprisen, som i år gikk til den franske matematikeren Michel Talagrand.

Prisutdeler var selveste Kronprins Haakon, og i tillegg til flust av mer eller mindre kjente akademikere, deltok også ungdommer fra Norge, Frankrike og Tyskland på utdelingen og feiringen av den franske matematikeren.

Sannsynlighetsteori

Abelprisen er en internasjonal matematikkpris opprettet for å hedre det norske matematikkgeniet Niels Henrik Abel (1802-1829).

Talagrand mottar prisen for sitt bidrag til sannsynlighetsteori og funksjonalanalyse. Dette er matematisk teorier om tilfeldige fenomen, slik som værprognoser og store språkmodeller, skriver Det Norske Videnskaps-Akademi i en pressemelding.

Da det i mars ble klart at det var Talagrand som var årets vinner, uttalte leder i Abelkomitéen, Helge Holden, at Talagrands arbeider har forandret flere områder innenfor sannsynlighetsteori.

— Han har gitt betydelige bidrag til vår forståelse av stokastiske, især gaussiske, prosesser, sa han.

— Talagrand er en enestående og svært produktiv matematiker som har forandret sannsynlighetsteori, uttalte Lise Øvreås ved det Det Norske Videnskaps-Akademi.

Avslutter i Stavanger

Tirsdagens prisutdeling er noe av det første som skjer i Abeluka, som varer til og med fredag.

Tirsdag kveld er det regjeringsbankett på Akershus slott. Onsdag fortsetter programmet med Abelforelesningene, som skal avholdes i Georg Sverdrups hus på Blindern ved Universitetet i Oslo (UiO).

Torsdag deles Holmboeprisen ut på Oslo Katedralskole. I 2024 går denne til matematikklærer Pål Henrik Hansen.

Fredag forflytter Abeluka seg til Vestlandet og nærmere bestemt Stavanger og Sandnes. Der skal Michel Talagrand besøke Vitenfabrikken i Sandnes, samt holde foredrag ved Universitetet i Stavanger.

Les mer om prisvinner Michel Talagrand i Khronos artikkel fra da årets prisvinner ble offentliggjort i mars.

Powered by Labrador CMS