revidert nasjonalbudsjett

Ingen penger til stipendiatene

Bare ved Universitetet i Bergen melder halvparten av stipendiatene at de er mer enn en måned forsinket. Men regjeringen fant ingen penger til å forlenge stipendiatenes engasjement.

Bildet er fra før-pandemisk tid, da ferske doctores kunne hylles i en fullsatt universitetsaula. Nå blir svært mange stipendiater forsinket, uten at de er garantert at finansieringsperioden blir forlenget.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede i fjor sommer var anslaget at forsinkede stipendiater kunne koste opp mot en milliard kroner. Da var utgangspunktet at mange stipendiater ville trenge en-to måneder ekstra tid for å komme i mål med avhandlingene sine - på grunn av pandemien.

Men praksisen når det gjelder hvem som får forlenget stipendiatperioden sin og hvem som ikke får, er, som Khrono har skrevet, ulik.

Fakta

UHRs liste over hva som kan føre til forlengelse

  • Tjeneste i helsesektoren
  • Beordring til tjeneste i de 15 definerte samfunnskritiske områdene
  • Intern omdisponering til f.eks. undervisningsoppgaver som ikke dekkes av pliktarbeidsandelen
  • Forsinket datainnsamling og eksperimentell virksomhet
  • Forsinkelser knyttet til hjemmekontor

Kilde: UHR

Snart et år senere er problemet langt fra forsvunnet. Forskerforbundet hadde håpet at regjeringen ville gi utdanningsinstitusjonene penger slik at de kan forlenge stipendiatenes engasjement. Det skriver Forskerforum.

Men det lå ikke penger til dette i revidert nasjonalbudsjett.

— Vi er selvfølgelig skuffet over at regjeringen ikke tar et større ansvar for å sikre forlengelsen til stipendiatene og postdoktorene. Den problemstillingen har vært der helt siden pandemien startet, som det er helt prekært at man får løst. Dette var en gylden anledning som vi er veldig skuffet over at regjeringen ikke benyttet seg av, sier Guro Lind, leder i Forskerforbundet, til Forskerforum.

Leder i Forskerforbundet, Guro Lind, er skuffet over at regjeringen ikke har funnet penger.

Oppropet ruller videre

I fjor høst skrev Khrono at Akademiet for yngre forskere mener alle stipendiater burde få to måneder forlenget kontrakt. Det samme er kravet i det ferske oppropet fra stipendiater.

— Kostnaden med at folk blir forsinket eller kanskje ikke får fullført i det hele, er svært stor. Det kan påvirke kvaliteten på forskere som yrkesgruppe i fremtiden, har Marte Knutsson, stipendiat ved Norges idrettshøgskole og en av initiativtakerne til aksjonen, tidligere sagt til Khrono.

Oppropet, som har over 1000 signaturer, strekte seg fram til framleggelsen av det reviderte budsjettet 11.mai.

Men nå opplyser Knutsson at oppropet ruller videre. Initiativtakerne til oppropet er fortsatt kamplystne.

— Må si at i likhet med Guro Lind er vi skuffet på vegne av de midlertidige ansatte som gruppe, men også på vegne av lærestedene. Det er en uheldig løsning å la universiteter/høgskoler med svært ulikt økonomisk handlingsrom ta beslutningen om forlengelser og den finansielle byrden selv, sier Knutsson til Khrono.

Stipendiat ved Norges idrettshøgskole, Marte Knutsson.

Men hun er likevel ikke overrasket, da oppropet ble rullet ut kun en uke før revidert.

— Men vi gir oss ikke, vi ønsker å holde saken varm fremover mot stortingsvalget i høst, sier Knutsson. Hun legger til:

— Vi skal legge press på myndighetene og bruke de kanalene vi kan for å prøve å få inn dette som en egen post i neste års nasjonalbudsjett. Så vi ønsker en bredere mobilisering og at oppropet skal fortsette å vokse.

Knutsson mener det er påfallende å se at regjeringen har så høye målsetninger i den kommende langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, men likevel ikke er villige til å prioritere penger til å forlenge kontraktene til stipendiatene.

— Skal de oppnå disse målsetningene, så vil de være avhengige av unge forskere som kommer seg gjennom ph.d.-løpet, sier Knutsson.

Halvparten ved UiB forsinket

Kravene som har kommet er at alle stipendiater bør få kontraktene sine forlenget med to måneder.

Forskerforbundet-lederen peker på forskjeller mellom institusjonene i hvem som gir forlengelse og hvem som ikke gir det.

Det samme var løftet da Universitetet i Bergen hadde styremøte 6.mai.

Da pekte Runa Falck, som representerer vitenskapelig ansatte i midlertidig stilling, på at en fersk undersøkelse viser at 52 prosent av stipendiatene rapporterer at de er mer enn en måned forsinket. 44 prosent har søkt om forlengelse, men ikke alle har fått dette innvilget.

UHR vil legge press ved neste statsbudsjett

Universitets- og høgskolerådet (UHR) har tidligere utarbeidet en liste over grunner som burde kunne gi mulighet for forlengelse.

I fjor vår samlet de også inn tall fra 25 ulike institusjoner, og estimerte at forsinkede stipendiater kan medføre ekstra utgifter på hele en milliard kroner.

— I forrige runde opplevde vi at Kunnskapsdepartementet ikke hadde regnet på hva det ville koste å forlenge alle stipendiatenes kontrakter med to måneder. Men det var jo flere hundre millioner kroner. Det som kom i første omgang var bare småpenger i forhold. Nå ser vi at regjeringen ikke kom med noe i revidert heller og vi er usikre på kva som eventuelt vil kunne komme, sier styreleder i UHR, Anne Husebekk.

Derfor vil UHR gjenta dette sterke behovet ved neste korsvei, opplyser Husebekk.

— Heldigvis er det slik at disse stipendiatene har finansiering over tre-fire år, så dette behovet for forlengede kontrakter vil komme over tid. Derfor er det veldig naturlig for UHR å spille inn dette til ordinært statsbudsjett for 2022, sier Husebekk.

— Jeg mener fellesskapet bør gå inn og innvilge en to måneders forlengelse til alle stipendiatene og det vil UHR støtte institusjonene i å kreve ved neste ordinære budsjett, sier styreleder i UHR, Anne Husebekk.

Husebekk er også rektor ved UiT Norges arktiske universitet, og der har de bestemt at de vil bruke noen av sine ordinære stipendiatstillinger til å finansiere forlengelser.

— Det betyr jo at Norge går glipp av stipendiater og forskning, slik at de som har begynt skal få fullføre på en ordentlig måte. Det er jo ikke intensjonen. Jeg mener fellesskapet bør gå inn og innvilge en to måneders forlengelse til alle stipendiatene og det vil UHR støtte institusjonene i å kreve ved neste ordinære budsjett, sier Husebekk.

Powered by Labrador CMS