En fatal hendelse ved Sykehuset Innlandet Elverum i november i fjor da en sykepleistudent uten kyndig veileder satte sprøyte feil. Foto: Sykehuset Innlandet

Sykepleiestudent i praksis satte sprøyte feil og pasienten døde

Innlandet. En pasient ved Sykehuset Innlandet Elverum døde av hjertestans etter at en sykepleiestudent satte en sprøyte med beroligende intravenøst heller enn å gi mikstur gjennom munnen. Høgskolen Innlandet klandrer ikke sykehuset, men har presisert rutiner for studenter i praksis.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var, ifølge VG, i november i fjor at en 76 år gammel pasient ved Sykehuset Innlandet i Elverum døde etter feilmedisinering. Saken ble varslet til Statens helsetilsyn og politiet i tråd med praksis i slike saker.

I desember ble det gjennomført tilsyn ved sykehuset og i januar i år ble det startet etterforskning både av politiet og Helsetilsynet.

Ga medisinen feil

I en foreløpig rapport fra den alvorlige hendelsen som VG har fått innsyn i, skal det ha kommet fram at en ansvarlig sykepleier ved sykehuset hadde trukket fram en sprøyte med det beroligende legemiddelet Heminevrin. Deretter skal sykepleieren har gitt en sykepleiestudent ansvaret med å sette denne sprøyten på pasienten.

Denne rapporten er fra en hendelse som vi oppfatter som veldig alvorlig, og som har spesielt stor betydning, fordi det omhandler hvordan helsehjelp med undervisning kombineres.

Bjørn Øglænd

Studenten var uten tilsyn da sprøyten ble satt, og det var da det fatale skjedde:

— Studenten hadde oppfattet det slik at legemiddelet skulle gis intravenøst, mens sykepleieren som hadde ansvaret mente hun hadde gitt beskjed om at legemiddelet skulle gis i munnen, fordi hun hadde sagt at det var «mikstur», skriver Helsetilsynet i rapporten, ifølge avisen.

Studenten har fortalt at vedkommende ikke forsto denne beskjeden og satte sprøyten på ordinært vis. Som følge av dette fikk pasienten hjertestans og døde, ifølge den foreløpige rapporten.

Mannen skal ifølge avisen ha hatt et komplisert sykdomsforløp, men var på bedringens vei.

Ifølge VG mener Helsetilsynet at svikten på sykehuset er svært alvorlig fordi den skjer i en avdeling med særlig stor undervisningsaktivitet for sykepleiestudenter.

Det skal også ha kommet fram at ansvarlig sykepleier ikke hadde formell veilederkompetanse.

Tilsyn i desember

Da Helsetilsynet var på tilsyn ved avdelingen på sykehuset i desember i fjor, var det ennå ikke satt igang arbeid med endring i rutiner.

Fagsjef i Statens helsetilsyn Bjørn Øglænd sier til VG at de ser alvorlig på saken.

— Denne rapporten er fra en hendelse som vi oppfatter som veldig alvorlig, og som har spesielt stor betydning, fordi det omhandler hvordan helsehjelp med undervisning kombineres, sier fagsjef i Helsetilsynet, Bjørn Øglænd, til VG.

Jeg ser ingen grunn til å kritisere Sykehuset Innlandet.

Liv Ødebehr

Kommunikasjonssjef Frode Skår ved Høgskolen i Innlandet bekrefter at det er en student fra deres sykepleieutdanning i Elverum som var involvert i den ulykksalige hendelsen i november i fjor.

— Instituttet og studentene er sterkt preget av hendelsen og sender varme tanker til de pårørende og til den involverte studenten, sier Skår i en sms og at studenten ble godt ivaretatt av Sykehuset Innlandet etter hendelsen.

Mener sykehuset har håndtert sak profesjonelt

Instituttleder på sykepleieutdanningen i Elverum, Liv Ødebehr, sier til Khrono at dette er en sak som skjedde i praksis, og at det er Sykehuset Innlandet i Elverum som «eier» saken.

— Jeg synes sykehuset har håndtert denne hendelsen bra og profesjonelt, sier Ødebehr.

Også Høgskolen Innlandet har gått gjennom sine rutiner for studenter i praksis og blant annet medikamenthåndtering.

Det er sykepleierene som har ansvaret for pasienten, også når de har med seg studenter.

Eli Gunhild By

— Dette sto også i dokumentene våre tidligere: At studenter ikke skal gi intravenøst uten at det er en sykepleier tilstede, men det er nå enda mer tydeliggjort, sier instituttlederen, som sier at også utdanningen følger opp studenten tett.

— Er det god nok kvalitet og sikkerhet rundt praksisen til sykepleiestudentene når sånne ting kan skje?

— Vi er fornøyd med de avdelingene vi har praksis hos. Jeg vet at akkurat denne avdelingen strevde litt med lav bemanning i forkant av praksisperioden. Men jeg ser ingen grunn til å kritisere Sykehuset Innlandet, sier instituttleder ved Høgskolen Innlandet Liv Ødebehr.

— Veldig trist

— Dette er jo en veldig trist og alvorlig sak med fatale konsekvenser, sier leder i Norsk sykepleieforbund, Eli Gunhild By, til Khrono.

Hun kjenner ikke til detaljene i den konkrete saken fra Elverum, men sier i en generell kommentar om sykepleiere med praksisstudenter:

— Det er sykepleierene som har ansvaret for pasienten, også når de har med seg studenter. Studenter kan ikke ta sykepleiefaglig ansvar før de har fått autorisasjon, sier By.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS