Debatt ● Jon Gunnar Mølstre Simonsen og Hilde Elin Haaland-Kramer
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa
Det finnes mange muligheter for utveksling, og det er gode grunner til at flere skal studere i utlandet — både i Europa og utenfor. Men det er rom for at enda flere tar steget ut.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Vi trenger både økt utveksling til Europa, og til resten av verden. Det bidrar til å gi studentene den internasjonale erfaringen og kompetansen de ønsker og trenger.
Forfatterne av Khrono-kronikken «Vi trenger et Erasmus-program for Afrika og Asia», skriver at Erasmus+ er et så attraktivt program at det er få som legger utvekslingsoppholdet til andre verdensdeler. Men så er det heldigvis sånn at det ene ikke utelukker det andre. Norge har et mål om at minst 50 prosent av studenter skal ha hatt et utenlandsopphold. Da trenger vi mer utveksling til hele verden.
Det finnes mange spennende muligheter for utveksling utenfor Europa allerede; Utdanningsinstitusjonenes egne samarbeidsavtaler, gode støtteordninger gjennom Lånekassen og programmer som HK-dir forvalter, som Erasmus+, UTFORSK og NORPART. Disse tre programmene fremmer internasjonalisering av utdanning, inkludert utveksling. Programmene retter seg mot forskjellige geografiske områder og har dels ulike formål. I tillegg finnes flere andre tiltak som fremmer utveksling og internasjonalisering mer generelt.
Mange kjenner nok til at Erasmus+ bidrar til stor mobilitet
i Europa, men programmet har også en global
dimensjon. Norske utdanningsinstitusjoner har muligheten til å sende studenter
til, og motta studenter fra, hele verden.
UTFORSK-programmet skaper varige samarbeid med Panoramalandene. Programmet støtter utvekslingsavtaler som gir norske studenter mulighet til å studere i disse landene. Videre gis internasjonale studenter stipend for å komme til Norge.
HK-dir administrerer også NORPART, et lignende program rettet mot samarbeid med land i det globale sør. Programmet støtter gjensidig student- og ansattutveksling mellom norske utdanningsinstitusjoner og institusjoner i 39 andre land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
Disse programmene forsøker å minimere de administrative byrdene på studentene og samtidig øke det faglige utbyttet. De kobler utveksling til eksisterende forskningssamarbeid med dedikerte faglige og administrative ansatte.
Langt færre norske studenter drar på utveksling enn de som ønsker det.
Simonsen og Haaland-Kramer
Utveksling må bli lettere. Langt færre norske studenter drar på utveksling enn de som ønsker det. Både økonomiske og administrative hindre kan stå i veien for drømmen om utveksling. Programmene vi forvalter forsøker å bryte ned disse hindrene, slik at flere skal kunne oppleve studier i utlandet.
For de fleste studenter er det likevel mulighetene i Lånekassen som vil være avgjørende for å sikre finansiering under utveksling. De som studerer i utlandet kan, i tillegg til den ordinære studiestøtten, få støtte til reiseutgifter, skolepenger, sommerkurs og språkkurs. Disse mulighetene åpner dørene for studieopphold over hele verden. Tjue tusen norske studenter får årlig hjelp til å finansiere sin drøm om studier i utlandet.
I tillegg får studenter ekstra stipend gjennom Lånekassen dersom de velger å utveksle til Panoramalandene. Siden stipendet ble innført i 2022, har stipendet økt i både beløp og omfang. Vi tror flere studenter vil benytte seg av dette stipendet i årene som kommer.
For å øke utvekslingen må fagmiljøene og studentene selv gripe de gode mulighetene som allerede finnes. Utdanningsinstitusjonene må utvikle faglig gode utvekslingstilbud med ulike land. Videre må de sørge for at studentene lett kan få informasjon om mulighetene og fordelene ved utveksling. Utveksling må bli en naturlig del av studieprogrammet.
Utveksling må bli en naturlig del av studieprogrammet.
Simonsen og Haaland-Kramer
Mange av de beste universitetene og fagmiljøene i verden finnes fortsatt i Europa. Derfor er det viktig å styrke samarbeidet og øke utvekslingen med land som Tyskland og Frankrike, noen av våre nærmeste allierte og viktigste handelspartnere. Samarbeid med disse landene vil styrke fremmedspråkene ved norske utdanningsinstitusjoner, og sikre nødvendig språkkompetanse for næringslivet.
Samfunnsutfordringene vi står overfor krever globale løsninger. Derfor har Norge ambisiøse mål for studentmobilitet, der utveksling skal gi erfaring og kompetanse som bidrar til å løse disse utfordringene. Til tross for at flere studenter enn noensinne reiser på utveksling, er vi fremdeles langt fra å nå målet. Derfor legger vi til rette for at flere kan reise til Europa, samtidig som også flere får muligheten til å reise til resten av verden.
Det gode arbeidet med utveksling til resten av verden, står ikke i veien for økt utveksling til Europa. Det er også særs viktig for Norge.
Nyeste artikler
Bygde egen ChatGPT for å formidle forskning. — Vi må tenke nytt
Kunstig intelligens er en avsporing
Universitetet i Bergen vil boikotte eksamensavgift
Lærerutdanning i krise: Mindre undervisning, og undervisere som sliter
Magne Haakstad (1942-2024)
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter