Til minne

Jan Evensmo (1939 — 2024)

Jan Evensmo gikk bort søndag 4. februar 2024. Han ble 84 år. Med ham er en sentral person i arbeidet med å dokumentere norsk jazzhistorie gått bort. Han har betydd mye for utviklingen av jazzklubben og fagmiljøet Oslo Jazz Circle (OJC).

Jan Evensmo kalte seg selv en jazzarkeolog, og var professor på BI.

Han var utdannet fysiker med hovedfag i kybernetikk fra Universitetet i Oslo. Han tok også siviløkonomgraden ved BI. Han var knyttet til BI som foreleser og lærer, og han skrev flere fag- og lærebøker. Han var en periode også ansvarlig for BIs satsing på og kontakt med Kina.

Han satt i mange år i styret i Norsk jazzforbund og i underliggende organer. Han var en av initiativtagerne til etableringen av Norsk Jazzarkiv. Lenge ledet han det faglige arbeidet i jazzarkivet, hvor han også var styreleder.

Han videreutviklet rammeverket for såkalte jazzdiskografier, og han ble lyttet til for dette arbeidet. Han kalte forskningsarbeidet sitt på dette feltet jazz-arkeologi og titulerte seg som jazzarkeolog. Hans solografiske bokserier dannet grunnlag for etableringen av arkivet JazzArcheology.com. Han arbeidet med oppdatering og utvidelse av dette jazzarkeologiske arkivet helt til det siste.

Evensmo nøt stor respekt blant internasjonale kolleger for sine omfattende bidrag til den internasjonale bio- og diskografi-baserte jazzforskningen.

Hans bidrag i OJC var betydelig gjennom mer enn 60 år. Han var sentral i profesjonaliseringen av foreningens virksomhet, først på jazzvannhullet Bare Jazz, og videre på Nasjonal Jazzscene, Victoria.

Jan Evensmos innsats for å spre kunnskap om, forståelse for og verdsetting av jazzmusikk og -musikere var stor. Resultatene av dette arbeidet vil bestå som et monument over hans innsats. Vi er Jan Evensmo stor takk skyldig for et omfattende og entusiastisk arbeid gjennom mange tiår.

Av Sverre Lunde og Johan Hauknes, på vegne av Oslo Jazz Circle

Denne nekrologen sto først på trykk i Aftenposten

Powered by Labrador CMS