Direktør Johan Ailo Kalstad, statsråd Iselin Nybø og rektor Laila Susanne Vars under studiestart på Samisk høgskole 27. august. Foto: Samisk høgskole

Feiret 30-årsjubileum med Nybø på besøk

Jubileum. Samisk høgskole er 30 år og fikk statsråd Iselin Nybø på besøk ved studiestart 27. august.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

30-årsjubileet på Samisk høgskole i Kautokeino ble markert ved studiestart tirsdag 27. august.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø fikk omvisning på høgskolen av rektor Laila Susanne Vars og direktør Johan Ailo Kalstad, og fikk lære om institusjonen og møte studenter.

Under selve åpningen av studieåret holdt Nybø tale, og det gjorde også rektor, den svenske sametingspresidenten Per Olof Nutti og studentstyret.

Johan Ailo Kalstad forteller at Senterpartiets leder også dukket opp.

— Tilfeldighetene ville det til at Trygve Slagsvold Vedum besøkte bygda samme dag, og han kom også med jubiluemshilsener i rollen som stortingsrepresentant. Etter talene var det en minikonsert ved Elle Márjá Eira, en av våre ledende samiske artister. En kjempeflott dag og vi er svært fornøyd med dagen, sier Kalstad.

Flere arrangementer

Han opplyser at feiringen av 30-årsjubileet er delt opp i flere arrangementer. Tidligere i år har det blitt holdt konserter og fagseminarer, men denne uken er studentene i fokus, blant annet med en større jubileumskonsert lørdag. Senere på høsten vil det bli arrangert flere fagseminarer.

Samisk høgskole ble etablert 1. november 1989 og det blir også en formell markering 30.-31. oktober.

270 studenter

Samisk høgskole hadde 270 registrerte studenter i 2017 og 2018.

Studiene som tilbys er blant annet bachelor i samisk språk og litteratur og bachelor i reindriftstudier, grunnskolelærerutdanning, og master i samisk journalistikk og duodji (samisk kunsthåndverk). Høgskolen har et doktorgradsprogram i samisk språk og litteratur, som har hatt i alt 8 stipendiater. Budsjettet for 2019 er på 94,3 millioner kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS