vikingtidsmuseet

Kan bli forsinket likevel: Fra glede til tristhet på et halvt døgn

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro lenger, sier UiO-rektor Svein Stølen.

Svein Stølen er bekymret for hva som skjer videre i prosessen rundt vikingtidsmuseet.
Publisert

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, undres over hvordan diskusjonene rundt oppstarten av byggingen av vikingtidsmusset foregår.

Tirsdag morgen presenterte Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti frem sitt reviderte forslag til nasjonalbudsjett.

Når det gjelder byggingen av det nye Vikingtidsmuseet, kunne man lese i verbalforslaget at de tre partiene mener at det må utarbeides nye kostnads- og styringsrammer, men at dette må skje uten at det oppstår unødvendige forsinkelser i prosjektet.

Både museumsdirektør Håkon Glørstad og Svein Stølen uttrykte tirsdag glede over verbalforslaget, og sammen med flere andre tolket de to det som at man nå kunne starte på byggingen av byggegropene, som må utarbeides uavhengig om man til slutt skal gå for alternativ 1 eller 2.

Alternativ 3 og 4 er – slik det må tolkes ut ifra verbalforslaget – ute av bildet, og felles for alternativ 1 og 2 er at det utarbeides byggegroper.

Tirsdag kveld, omtrent et halvt døgn etter at nasjonalbudsjettet ble lagt frem, uttalte statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), at regjeringen må finne ut hva prosjektet vil koste før de kan sette i gang med byggingen.

— Dette vil kunne ta noen uker, kanskje et par måneder, informerte statssekretæren.

Oddmund Løkensgard Hoel.

Det var Forskerforum som først omtalte Løkensgard Hoels uttalelser i Dagsnytt 18.

– Bare å komme i gang

For Svein Stølen og alle andre som er opptatte av å få i gang arbeidet med det nye Vikingtidsmuseet, føltes meldingen fra Løkensgard Hoel som et knytteslag i magen. Gleden han hadde kjent på tirsdag formiddag, ble til sorg utover kvelden.

— Ja, dette var jo en gledens dag, men basert på det statssekretæren sa, vet jeg ikke helt hva jeg skal tro lenger, sier Stølen til Khrono.

Han synes det hele nå fremstår uklart, og lurer på om de tre partiene egentlig er enige i hva teksten i verbalforslaget betyr.

— Slik jeg ser det er SV helt på linje med oss når de mener at byggingen av byggegropene kan starte allerede nå. Hva de to andre partiene mener, er jeg mer usikker på, sier Stølen, og fortsetter:

— Selv om byggegropsarbeidet starter, vil man ha plenty med tid på å vurdere de ulike kostnadene for alternativ 1 og 2. Så her er det bare å komme i gang.

Nå venter han i spenning på hva som blir veien videre.

– Vi får håper at det kommer et regjeringsnotat i løpet av neste uke der regjeringen sikrer at utviklingen av vikingtidsmuseet ikke stopper opp nå, sier UiO-rektoren til Khrono.

Ap: — Vi er utålmodige

Forskerforum har spurt talsperson i Ap Lise Selnes om hvorvidt de tenker at det blir stans i prosjektet eller ikke.

— Vi er utålmodige. Nå må regjeringen ha fullt trykk på den varslede gjennomgangen av prosjektet, og jeg forventer at dette skjer så snart som mulig, svarer Selnes nettavisen.

Tidligere denne uken skrev Uniforum at Institutt for arkeologi, konservering og historie ved UiO har startet underskriftskampanje for vern av vikingskipene. Fredag har nesten 18.000 personer levert sin signatur.

— Vi har satt i gang denne kampanjen fordi vi er dypt urolige for UiOs vikingtidssamling, som er truet av kostnadskutt, uttalte førstelektor Marie Amundsen til Uniforum.

– Vi trenger handling nå

Da Khrono slår på tråden til Amundsen vedrørende det som fremkom i Dagsnytt 18 tirsdag kveld, er førstelektoren kontant i svaret:

— Det var veldig demotiverende å høre på statssekretæren. Uker blir fort til måneder og måneder blir fort til år. Hva skal vi tro nå? spør Amundsen, før hun svarer seg selv:

— Vi trenger handling nå. Vikingskipene og gjenstandene står på vippepunktet av hva de kan tåle. Nå trenger vi at regjeringen utøver gjennomføringskraft og starter på grunnarbeidet.

— Interessen for denne saken viser at vikingtidsmuseet er viktig for folk, fastslår Amundsen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS