kina

Kinesiske universiteter sender studenter hjem

Flere kinesiske universiteter har gitt studenter beskjed om at de kan reise hjem, og at undervisning og avsluttende eksamener skal gjennomføres digitalt.

To unge kvinner i Beijing, der gradestokken tirsdag nærmet seg minus 10 grader. Kinesiske myndigheter har besluttet å sende studentene hjem fra en rekke universiteter og innføre fjernundervisning og digitale eksamener.
To unge kvinner i Beijing, der gradestokken tirsdag nærmet seg minus 10 grader. Kinesiske myndigheter har besluttet å sende studentene hjem fra en rekke universiteter og innføre fjernundervisning og digitale eksamener.

Tiltaket blir blant annet gjennomført på Tsinghua-universitetet i Beijing, som var blant stedene der det i helgen ble arrangert protester mot landets myndigheter og de strenge koronarestriksjonene.

Ved enkelte universiteter er det satt opp busser som skal bringe studentene tilbake til hjemstedene i andre deler av Kina.

– Vi vil organisere dette for studenter som ønsker å reise til sine hjembyer, skriver Beijings universitet for skogbruk på sin hjemmeside. Der står det også at ingen studenter har testet positivt for koronaviruset.

Den offisielle forklaringen på tiltaket er at det skal beskytte studentene mot covid-19, men eksperter mener at det først og fremst er ment å avverge flere demonstrasjoner.

Enkelte lettelser

Etter helgens protester har kinesiske myndigheter varslet enkelte lettelser i koronarestriksjonene. Blant annet skal det ikke settes opp sperringer i bydeler i Beijing der det oppdages nye smittetilfeller. Tiltaket skal sørge for at nødetatene kommer fram med ambulanser og andre utrykningskjøretøy.

I en av Kinas største industribyer, Guangzhou, skal dessuten befolkningen slippe å gjennomgå tvungen massetesting.

Kinesiske myndigheter ga for få uker siden lokale myndigheter beskjed om gjøre smitteverntiltakene mer «fleksible og faktabaserte». Men de holder fast på nullsmittestrategien, og iverksetter tiltak straks det dukker opp smitte.

Disneyland stengt

Tirsdag stengte blant annet Shanghai Disneyland portene, få dager etter at parken ble gjenåpnet etter å ha vært koronastengt.

Parken har vært stengt i flere perioder i år, blant annet i våres da nedstengingen varte i tre måneder.

Det er ikke blitt meldt om nye protester etter at flere hundre mennesker samlet seg for å protestere mot myndighetene i blant annet Beijing og Shanghai. I en rekke kinesiske storbyer er gatene nå fylt av politipatruljer som skal sørge for ro og orden.

Flere personer som deltok i helgens protester, har oppgitt at de er blitt oppringt av myndighetene som har krevd en forklaring på deltakelsen. Det er uklart hvor mange som ble pågrepet under protestene, og hvorvidt de er løslatt igjen.

Det ble tirsdag registrert 38.421 nye smittetilfeller i Kina, mot over 40.000 dagen før, noe som er ny rekord i landet.

(NTB-DPA-AP)

Powered by Labrador CMS