Plagiat 

Kjerkols sak er sendt til nemnd. Der ender nesten alle fuskesakene med fellelse

Helseminister Ingvild Kjerkols sak er sendt til studentnemnda, bekrefter hun overfor Dagbladet.

- Nord Universitet har opplyst meg om at saken går til den ordinære nemda for studentsaker, skriver Ingvild Kjerkol til Dagbladet.
Publisert

Nemnda skal vurdere om masteroppgaven hennes i kunnskapsledelse skal underkjennes for plagiat. 

Flere medier har avslørt tekstlikheter mellom Ingvild Kjerkols masteroppgave og andre tekster. Det gjorde at Nord universitet har valgt å se på oppgaven på nytt. 

NRK meldte tidligere denne uka at to fagpersoner oppnevnt av Nord universitet har konkludert i gjennomgangen av Ingvild Kjerkols plagiatsak. Saken kunne enten legges bort, eller gå videre til nemnda. Den går altså videre til nemnda.

Til Dagbladet skriver Ingvild Kjerkol dette i en tekstmelding: 

«Nord Universitet har opplyst meg om at saken går til den ordinære nemnda for studentsaker. Vi har ingen kommenterer utover det som er gitt om saken. Endelig utfall av saken vil for min del gjøres kjent». 

Kun én ble frikjent i fjor — 18 ble felt 

Kjerkol har dårlige odds, for de fleste sakene som ender i nemnda, ender med fellelse.

Ifølge Nord universitet behandlet nemnda i 2023 19 fuskesaker. 

18 av disse endte med at studenten fikk en form for reaksjon. Universitetet har ikke mer detaljerte opplysninger om type reaksjon for 2023. De tre alternativene er enten bare annullering av besvarelsen, og annullering og utestengelse fra universitetet i ett eller to semestre.

I 2022 endte rundt 70 prosent av alle sakene nemnda behandlet med den strengeste reaksjonen, som er annullering av besvarelsen og utestengelse i to semestre. 

Fra 2019 til 2023 behandlet nemnda 147 fuskesaker. 128 av dem, altså 87 prosent, endte med at studenten fikk en sanksjon på grunn av fusk. 

Powered by Labrador CMS