Eira Martinsen Garrido fra Universitetet i Bergen var en av dem som var med på å dra opp kvinneandelen på talerstolen under årets landsmøte i NSO. Foto: Øystein Fimland

NSO: Flere kvinner på talerstolen i år

Balanse. Kjønnsbalansen på talerstolen under årets landsmøte var bedre enn i fjor, NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen er fornøyd, selv om det ennå ikke er 50/50.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tønsberg (Khrono): — Meningene som kommer fram fra talerstolen skal i så stor grad som mulig reflektere salen. At vi nå har en jevnere kjønnsbalanse er utrolig bra, sier avtroppende NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen.

Med nyvalgt kvinnelig etterfølger er det en fornøyd leder av Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, som kan skilte med å ha levert på lovnaden sin fra fjorårets landsmøte: Det må bli slutt på mannsdominansen fra talerstolen på landsmøtet.

Kjønn alene gir ikke noe helhetsinntrykk om mangfoldet i salen, men det gir et bilde. Meningene som kommer frem på talerstolen skal i så stor grad som mulig reflektere salen.

Håkon Randgaard Mikalsen

Sammenlignet med i fjor har han i hvert fall levert en forbedring. Mens det til og med lørdagen på fjorårets landsmøte hadde vært 21,5 prosent kvinner på talerstolen, har det i år vært 37,5 prosent kvinner på talerstolen. Kjønnsfordelingen mellom delegatene på årets landsmøte var 50/50.

— Er en økning på 16 prosentpoeng bra nok?

— Det er jo utrolig bra at vi har en forbedring og en jevnere kjønnsbalanse, sier Mikalsen til Khrono.

Landsmøtedagene i 2019 hadde også en positiv utvikling dag for dag: Torsdag var det 34,4 prosent kvinner på talerstolen, fredag var det 36,4 prosent og lørdag 43,5 prosent. Landsmøtet har ganske nøyaktig like mange kvinner og menn, ifølge NSO.

— Jeg tror publisering av statistikken underveis bidrar til en bevisstgjøring og diskusjon om hvorvidt innleggene fra talerstolen representerer hele mangfoldet i diskusjonen. Det er fint at det har bidratt til en jevnere kjønnsbalanse på talerstolen, denne utviklingen er jeg utrolig glad for, sier Mikalsen.

Les også: Kanskje er det for mange menn som tar ordet?

Gjøre folk tryggere

Han forklarer at organisasjonen har forsøkt å arbeide med denne problemstillingen det siste året.

— Vi har prøvd å skape bevissthet om det og diskutert det med medlemslagene, blant annet som en sentral del av formøtet, og på sommerkonferansen hadde vi taletreningskurs. Og vi har gjort mange små tiltak. Vi jobber med å gjøre folk tryggere i rollen sin og gjøre talerstolen så tilgjengelig som mulig, sier den avtroppende NSO-lederen.

Håkon Randgaard Mikalsen håper endringen fra i fjor er en begynnelse på hvordan å få talerstolen på landsmøtet til å i større grad speile mangfoldet i salen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Men kan ikke kvinnene bare gå på talerstolen hvis de har noe de vil si, slik noen innvender?

— Som jeg sa i fjor også: Vi har sett over tid at kjønnsbalansen har vært veldig skjev, og vi vet at andre organisasjoner har sett lignende utfordringer og satt inn tiltak som har fungert. At vi ikke er alene om problemet signaliserer at det er noe strukturelt, sier NSO-lederen, og fortsetter:

— Jeg tror dette er komplekst og uten noen enkel løsning. Men jeg håper endringen fra i fjor er en begynnelse.

Talerstolen skal reflektere salen

Mikalsen tror det å jobbe med organisasjonskultur i en organisasjon som NSO, som består av 30 forskjellige medlemslag, kan kreve noe mer tid.

— Eventuelt har vi bare gjort en for dårlig jobb det siste året. Forbedringen viser imidlertid at vi forhåpentligvis har gjort noe riktig.

— På Twitter har det vært irritasjon over at kjønnsrepresentasjon på talerstolen i det hele tatt er tema. Er det så viktig?

— Det er absolutt viktig. Kjønn alene gir ikke noe helhetsinntrykk om mangfoldet i salen, men det gir et bilde. Meningene som kommer frem på talerstolen skal i så stor grad som mulig reflektere salen.

En del av handlingsplanen landsmøtet vedtok i 2018 var å utvikle en veileder for hvordan jobbe strategisk og organsatorisk for å sikre mangfold.

— Vi arbeider med å hente inn innspill fra samarbeidsorganisasjoner om hvordan best være inkluderende både på synlig og usynlig mangfold. Vi håper den vil være klar til avsparkskonferansen, avslutter Mikalsen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS