NMBU

Krever at andre betaler for utsettelse av innflytting

I Ås får man ikke tatt i bruk det nye Veterinærbygget som planlagt. Nå forlanger rektoren at andre betaler regningen som forsinkelsene medfører.

Rektor Sjur Baardsen ved NMBU foran ved byggeplassen på Campus Ås. Her skal det nye veterinærbygget stå ferdig til våren. Foto: Ketil Blom Haugstulen
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veterinærutdanningen ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) kan tidligst kunne flytte inn i det nye Veterinærbygget i Ås i løpet av høsten, og dermed er første mulige studiestart for veterinærstudenter og dyrepleiere i Ås fra januar 2021.

Studiestart 2020 blir på Adamstuen i Oslo.

Fakta

Den nye veterinærbygget på campus Ås

63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm)

11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)

Byggestart i 2013, ferdigstilles i 2020.

Kostnadsramme: 7,2 mrd. kr

Statsbygg oppfører det nye veterinærbygget på Campus Ås der Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen skal samlokaliseres når de flytter fra Adamstuen i Oslo.

Veterinærhøgskolen er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mens Veterinærinstituttet er et selvstendig biomedisinsk forskningsinstitutt.

Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m.

Kilde: Fra Statsbyggs sider om prosjektet Campus Ås

Forsinkelsen og en eventuell dobbelt drifting av to bygg vil gi merkostnader for universitet.

— Vi tar det for gitt at disse merutgiftene blir dekket av andre enn NMBU. Vi er helt uforskyldt i denne situasjonen, sier rektor Sjur Baardsen til Khrono.

Det var Bondebladet som først omtalte denne saken.

Ingen avklaring på innflytting

— Hvem synes du skal betale, og hvor store utgifter kan det være snakk om?

— Størrelsen på merkostnadene er det umulig å svare på før vi vet mer om innflytting, og der har vi ingen andre beskjeder enn at Statsbygg ikke kan fastsette dato for overtakelse ennå, grunnet de helt spesielle forholdene vi lever under, også internasjonalt, sier Baardsen.

Når det gjelder hvem som skal betale regningen sier NMBU-rektoren at de to involverte departementene må finne ut av dette.

— Fantastisk innsats

Sjur Baardsen legger til at han har stor forståelse for at ansatte og studenter både er frustrerte og lei seg for at innflyttingen igjen er utsatt. Nå på ubestemt tid.

— Alle involverte har gjort en helt fantastisk innsats i prosessen fram til nå. Det er tøft at denne innsatsen ikke blir kreditert i form av innflytting nå, sier Baardsen til Khrono.

Forskerforum skriver at president Torill Moseng i Veterinærforeningen understreker nødvendigheten av at NMBU blir fullt ut kompensert for ulempene.

— Vi forventer at myndighetene forstår hvilke utfordringer og konsekvenser forsinkelsene medfører for NMBU Veterinærhøgskolen, både når det gjelder personell og økonomi. NMBU Veterinærhøgskolen må få dette kompensert, påpeker hun i en pressemelding.

Mange utsettelser underveis

I den opprinnelige planen skulle NMBU og Veterinærhøgskolen vært samlokalisert fra høsten 2019. Underveis har det blitt en rekke forskyvninger på innflytting.

I januar kunne Khrono melde at innflyttingsdatoen for det nye veterinærbygget ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), var forsinket. 2. mai hadde blitt til 15. juni.

I styrepapirene til NMBU, som nå er sendt ut før styret skal møtes neste uke, gir NMBU uttrykk for usikkerhet rundt datoen 15. juni også.

«15. juni som Innflyttingsdato/Ferdigstillelse/Dato for midlertidig ibruktakelse vil være usikker, da det kan dukke opp utfordringer som truer denne», heter det.

Det slås også klart fast at prestisjebygget i Ås den 15. juni ikke vil være like ferdig som det det skulle vært 2. mai, og at arbeidet med å få klart bygget må fortsette fram mot studiestart i midten av august.

— At vi skriver at det er usikkerhet knyttet til 15. juni, betyr ikke at det er noe konkret nytt som har dukket opp. Men det er en iboende risiko her, siden prosjektet er stort og komplisert, og siden Statsbygg tidligere har sagt at de ikke har hatt kontroll. Vi er helt prisgitt av Statsbygg her nå, sa Lars Atle Holm, direktør ved NMBU, til Khrono 6. mars.

Powered by Labrador CMS