Studentvisum

Krise for studenter som skal til USA

Ambassaden sier de vil prioritere studenter i visumsaker, men studenter opplever at dette ikke skjer.

Juni Solbrække skal begynne på masterstudiet i juss i USA denne høsten. Nedsatt kapasitet og dårlig saksbehandling truer utenlandsstudiene hennes.
Publisert

Nedsatt kapasitet ved den amerikanske ambassaden kan sette en stopper for utveksling og utenlandsstudier denne høsten.

Flere skal ha opplevd å ikke få time for intervju på den amerikanske ambassaden, en obligatorisk del av visumprosessen, før i november-desember. Dette for opphold som skal gjennomføres fra høsten 2021.

Juni Solbrække skal til USA denne høsten for å ta en master i juss ved University of Pennsylvania. Nå risikerer hun å ikke rekke studiestart 2. august, og i verste fall miste studieplassen.

— Saksbehandlingen er treg, uforutsigbar og uoversiktlig, sier Solbrække til Khrono.

Skylder på korona for nedsatt kapasitet

«Due to conditions related to the COVID-19 pandemic, the U.S. Embassy in Oslo was forced to drastically reduce the number of consular appointments including all categories of American Citizens Services and visa services requiring in-person interviews at the Embassy.» heter det i en pressemelding fra den amerikanske ambassaden i Norge.

Dette skriver en talsperson fra den amerikanske ambassaden i Oslo til Khrono:

«Throughout the pandemic, our U.S. embassies and consulates have prioritized services to U.S. citizens overseas, as well as urgent and mission-critical visa services (such as for those coming to assist with the U.S. response to the pandemic). Posts that are also able to process nonimmigrant visas are prioritizing urgent or mission-critical travelers, cases with extreme humanitarian considerations, as well as those vital to public health or national security, followed by students, exchange visitors, and temporary employment visas.»

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Reagerer på dårlig saksbehandling og byråkrati

Juni Solbrække har fra tidligere jobbforhold et gyldig visum som varer til 2023, men som ikke er gyldig for studieopphold. På grunn av dette skulle hun slippe fysisk intervju, og kunne sende dokumentasjon i posten.

Etter å ha sendt inn dokumentasjon i posten fikk hun en e-post fra ambassaden som sa at hun ikke fikk unntak fra intervju likevel, og måtte sette opp en time. De sa hun måtte gjennom servicedesken for å sette opp intervju, og de har ikke svart på fire uker. Ambassaden har fortsatt passet hennes.

— De sier man først må bestille vanlig time for intervju, så kan man søke om «emergency»-time fordi man skal studere, sier Solbrække.

Flere skal ha fått avslag på søknad om hastetime selv om ambassaden har sagt studentene skal prioriteres.

Solbrække reagerer på at ambassaden begrunner den nedsatte kapasiteten med pandemien, når de kun skal behandle søknader fra personer med en sterk tilknytning til Norge.

Solbrække og andre studenter får ikke time på ambassaden for intervju.

— De må jo ha mindre trykk en vanlig. Det er vel heller ikke nytt at mange studenter trenger visum til opphold før høsten.

Solbrække sendte nylig en purre-e-post til ambassaden der hun fikk svar som refererte til pressemeldingen omtalt i denne artikkelen.

Hun erfarer å sitte fast i en saksbehandlingssirkel, men håper på at ambassaden får orden på saksbehandlingen i løpet av sommeren. Dersom hun ikke får reist til studiestart, risikerer hun at deler av skolepengene, som er på over 600.000 kroner, blir kastet bort.

21. juni fikk Solbrække svar fra den amerikanske ambassaden der de skriver: «You have not received a reply becasue our auto-reply clearly informs about our routine visa services being suspended. Please monitor our website for updates. We Can't offer you an appointment at the moment.»

— Jeg får stipend som betaler skolepengene, men det kan gå mye verre med de som ikke får stipend, konkluderer Solbrække.

ANSA tror det kan ramme flere hundre

Morgan Alangeh er president i ANSA, organisasjonen for norske utenlandsstudenter. De håper på å finne en løsning sammen med den amerikanske ambassaden.

— Hva tenker dere om at den amerikanske ambassaden sier de skal prioritere studenter, mens det i praksis ikke skjer?

Morgan Alangeh, president i ANSA, organisasjon for norske utenlandsstudenter.

— Hvis situasjonen forblir slik at studentene ikke får visum slik at de kan reise til USA før studiestart, så synes jeg det er utrolig synd. Vi har en god relasjon med ambassaden, og jeg vet at mange der vet hvor viktig studentmobiliteten er for det gode forholdet landene våre har sammen. Så jeg håper at de får på plass en løsning for studentene så snart som mulig, sier Alangeh.

— Hvilke konsekvenser kan dette få for studentene som skal på utveksling/utenlandsstudier denne høsten?

— I verste fall vil noen gå glipp av studiestart, og det burde absolutt unngås.

— Hvor mange tror dere dette kan ramme?

— Vi har all grunn til å tro at det vil ramme ganske mange, trolig et par hundre studenter.

Powered by Labrador CMS