Debatt ● Oline Sæther

La oss skrive bolighistorie sammen

Problemer på leiemarkedet er en historie som har blitt fortalt om og om igjen. Dalin Malek fra husleielovutvalget vil skrive et nytt kapittel i denne historien. La oss skrive dette kapittelet sammen.

NSO har utviklet 7 punkter slik at både dagens og fremtidens studenter, unge voksne og andre får tilgang på gode, trygge og rimelige boliger, skriver kronikkforfatteren.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I sommer har vi lest overskrift etter overskrift fra bekymrede unge voksne som enten skal inn på leiemarkedet for første gang eller allerede har opplevd kritikkverdige forhold. Fra dårlig standard til usosiale kontrakter ser vi i Norsk Studentorganisasjon (NSO) lite grunn til at høsten kommer være en forbedring. 

Heldigvis skal Dalin Malek og resten av husleieutvalget arbeide for å utbedre et marked som om lag en million mennesker lener seg på for trygge og rimelige boliger. I Dagens Næringsliv 30. august skriver hun om at dette blir et nytt kapittel for det norske leiemarkedet, et kapittel som kommer til å påvirke livet til store deler av befolkningen. Dette ønsker vi å skrive sammen med dem. 

NSO har utviklet disse 7 punktene slik at både dagens og fremtidens studenter, unge voksne og andre får tilgang på gode, trygge og rimelige boliger: 

  1. At husleieloven skal inkludere minimumsstandard for utleieboliger, og periodisk standardisert kontroll av alle utleieboliger. 

  2. At leietaker gjennom husleieloven skal ha mulighet til å varsle om avvik i boligen til en uavhengig tredjepart, uten å bli utsatt for sanksjoner. 

  3. At husleieloven skal begrense utleiers mulighet for å kontraktsfeste oppsigelsestid på mer enn tre måneder for leietaker, og at loven gir leietaker mulighet for å inngå kontrakt med kortere oppsigelsestid. 

  4. At husleieloven skal begrense utleiers mulighet til å benytte seg av bindingstid. 

  5. At utleiers mulighet for å tilby tidsbestemt kontrakt på mindre enn tre år skal begrenses i husleieloven. 

  6. At husleieloven skal forplikte utleiere til å oppgi informasjon om leilighetens energimerking og strømforbruk, og andre avgifter som tilfaller utleier, før inngåelse av leiekontrakten. 

  7. At det i samspill med flere organer skal utvikles en standardkontrakt for utleie basert på kravene som fremkommer i den nye husleieloven.

Vi kan love at vi kommer til å være aktive debatten rundt husleielovutvalget, for å sikre trygge, rimelige og gode boliger for studenter, unge voksne og alle andre som avhenger av leiemarkedet. 

Arbeidet for å utbedre dagens situasjon er viktig. Heldigvis er det mange veier til rom, særlig når man har flere tanker i hodet samtidig. Både vi og andre trekker frem studentboligbygging som et godt tiltak for å sikre en prissenkende effekt på leiemarkedet.

Dette stemmer, men gjør dessverre lite for de som sliter i dag. Det desidert viktigste vi kan gjøre for å utbedre situasjonen er å øke studiestøtten og knytte den til G. Dette tiltaket alene vil sikre at flere studenter kan bo i dagens spinnville marked. 

Powered by Labrador CMS