kunstig intelligens

Lanserer ChatGPT- tjeneste for studenter og ansatte 

Med GPT UiO, kan Universitetet i Oslo tilby den første GPT-baserte tjenesten i Norge som er lovlig å bruke i utdanningssektoren. 

Så gøy er det å utvikle noe nytt. Teamet som har utviklet GPT, UiO er (fra venstre): Pål Fugelli, Dagfinn Bergsager, Katrine Nordeide Kuiper, Lars Lauvstad Sættem og Tor Magne Kippersund. Foran: Huyen Ngoc Nguyen, Hermine de Caspary-Poppe og Magnus Alderslyst Nygaard.
Så gøy er det å utvikle noe nytt. Teamet som har utviklet GPT UiO, er (fra venstre): Pål Fugelli, Dagfinn Bergsager, Katrine Nordeide Kuiper, Lars Lauvstad Sættem og Tor Magne Kippersund. Foran: Huyen Ngoc Nguyen, Hermine de Caspary-Poppe og Magnus Alderslyst Nygaard.
Publisert Oppdatert

— Mange i sektoren har sagt at de skal utvikle en slik tjeneste. Nå har vi gjort det og sier at alle kan kjøpe den av oss. Vi har allerede fått henvendelser fra universiteter, høgskoler og videregående skoler, sier Dagfinn Bergsager til Khrono. 

Han er leder for webutvikling på IT-avdelingen ved Universitetet i Oslo. 

Lagres lokalt

En gjeng ansatte har stått på som bare det og kunne juble da resultatet ble offentliggjort på UiOs nettside før helga. Interessen er stor allerede og 2000 brukere ved universitetet har hittil brukt tjenesten. Bare i løpet av mandag var det 500 nye brukere, opplyser Bergsager. 

GPT UiO er altså utviklet av Universitetet i Oslo. Tjenesten gjør at ansatte og studenter ved universitetet kan bruke Open AIs Chat GPT innenfor de kravene UiO og lovverket setter til personvern og sikkerhet. Det er fritt fram å bruke tjenesten til både studier og forskning. Brukerne logger seg inn ved hjelp av Feide (nasjonal løsning for sikker innlogging og datadeling i utdanning og forskning), som bidrar til å ivareta personvernet. 

Bergsager forteller at personvernet er sikret ved at data lagres lokalt på UiOs servere på Blindern. Data blir heller ikke brukt til å trene modellene videre. 

— Vi tar vare på dataene etter norsk lov, og det er kun vi som vet hvem som har sagt hva. 

IT-direktør Gard Olav Sundby Thomassen sier UiO mener de ikke har sett en annen løsning i dag som tilfredsstiller de kravene de mener er riktige å stille. 

— Vær kritisk

Navnet på dem som bruker tjenesten vil ikke bli utlevert, og tjenesten integreres kun med servere i Europa. De «samtalene» du har med GPT UiO kan du selv lagre, slik at du for eksempel kan laste ned og dele data med med studenter og kolleger, står det på UiOs nettside.

I informasjonen som er sendt ut på UiOs nettside, advares det likevel: Husk å være kritisk til de svarene du får. Brukerne oppfordres til å sette seg inn i universitetets retningslinjer og diskusjonene om bruken av kunstig intelligens. 

Det er en rivende utvikling og oppdateringer skjer jevnlig. GPT UiO blir snart oppdatert med Modell 4 fra Open AI og det blir lagt opp til alternative språkmodeller i framtida. 

— Noen er veldig giret

Dagfinn Bergsager er spent på om studentene vil bruke UiOs nye tjeneste, eller om de synes det er tryggere å bruke den gratis versjonen av Open AI. Han sier de ikke har adgang til å bruke data ulovlig, eller å avsløre eventuelt juks, for den saks skyld.

Andre universiteter og høgskoler har altså allerede meldt sin interesse for den nye tjenesten. 

— Mange i sektoren har sagt at de skal utvikle en slik tjeneste. Nå har vi gjort det. Vi sier at alle i sektoren kan kjøpe den av oss. Først ut er Handelshøyskolen BI, som er pilot. Dette appellerer veldig til folk, sier Bergsager. 

— Nå får vi se hvem som kommer etter BI. Det er noen som står i kø og er veldig giret.

Powered by Labrador CMS