Iselin Nybø hadde med klarsignal fra regjeringen til rektor Johann Roppen til å starte bygging av mediehus i Volda, da hun besøkte høgskolen på studiestart tirsdag 20. august. Foto: Øystein Torheim

Grønt lys til mediehus i Volda

Mediesatsing. Høgskulen i Volda har fått grønt lys fra regjeringen til bygging av nytt mediehus i Volda. Går alt etter planen blir det innflytting første kvartal 2021.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volda (Khrono): Tirsdag 20. august er det studiestart ved Høgskulen i Volda. Og de har storfint besøk av statsråd Iselin Nybø.

Fakta

Mediehus i Volda

Bygget blir på ca. 3900 kvadratmeter, og vil koste rundt 201 millioner kroner og skal være ferdig i første kvartal 2021.

Statsbygg skal være byggherre og senere eier av bygningen, som skal leies ut til Høgskulen i Volda.

Statsbygg har inngått kontrakt med PEAB/K Nordang som vant med prosjektet «Expo» om forprosjekt.

Nå har regjeringen gitt sin tilslutning gjennom et regjeringsvedtak.

Det er ventet at nybygget er klart til innflytting tidlig i 1. kvartal 2021.

Kilde: Statsbygg /Høgskulen i Volda

Med seg i reiseveska hadde Nybø et nytt vedtak fra regjeringen: Høgskulen i Volda får, gjennom Statsbygg, klarsignal for å starte byggingen av det nye mediebygget.

— Det blir plass til 470 studenter og 50 ansatte. Bygget blir teknologisk og moderne, men også miljøvennlig. Klimagassutslippene skal reduseres med 30 prosent, sa Nybø på en pressekonferanse i Volda tirsdag formiddag.

Kan stå ferdig første kvartal 2021

Bygget blir på cirka 3900 kvadratmeter, og vil koste rundt 201 millioner kroner og skal være ferdig i første kvartal 2021.

Vi ser at søkere til høyere utdanning i større grad enn tidligere søker seg til de store byene. Et slikt nybygg kan være med på å styrke Volda som utdanningssted.

Iselin Nybø

Statsbygg skal være byggherre og senere eier av bygningen, som skal leies ut til Høgskulen i Volda. Nå har regjeringen gitt sin tilslutning gjennom et regjeringsvedtak.

Det er ventet at nybygget er klart til innflytting tidlig i 1. kvartal 2021.

Nybø sa under pressekonferansen at regjeringen er godt fornøyd med at nybygget, som er på 3900 kvadratmeter fordelt på to etasjer, etter planen skal være klart allerede om to år.

— Hvorfor kommer denne nyheten nå?

— Det har sammenheng med når høgskolen har søkt om dette prosjektet, og i tillegg passet det godt å komme med nyheten siden jeg fikk komme hit til semesterstart, sier Nybø.

Under pressekonferansen var også flere lokalpolitikere med. Nybø fortalte humrende at de har vært svært aktive i arbeidet med å få regjeringen til å godkjenne et slikt bygg.

— Bedre studiestart kunne vi neppe fått. Høgskulen i Volda er den største høgskolen i fylket, og dette nybygget kan medvirke til at flere velger å studere mediefag, sier Arild Iversen fra KrF.

— Blir et moderne bygg

— Høgskulen i Volda har en av de ledende medieutdanningene i landet og regjeringen er glad for å kunne være med på å gi høgskolen et topp moderne mediebygg. Det skal være tilpasset nyere og framtidsrettet medieproduksjon, undervisning og forskning. Samtidig som det skal støtte opp under digital læring, sa Nybø i følge hjemmesidene til høgskolen.

Ministeren la vekt på at Høgskulen i Volda har vist ambisjoner og ønsker å utvikle medieutdanningene sine.

— Høgskolen har høye ambisjoner og da er det på sin plass med gode lokaler å jobbe i, poengterer Nybø.

Trenger 50 millioner til utstyr

På pressekonferansen la også rådgiver ved høgskolen, Reidulf Botn, fram at høgskolen trenger femti millioner kroner til nytt teknisk utstyr, og til å bygge om de eksisterende lokalene Avdeling for mediefag disponerer i dag.

— Vi har sagt at skolen selv kan betale 25 av disse millionene dersom regjeringen går inn med de resterende, sa rådgiver Reidulf Botn under pressekonferansen.

— Vi håper på midler til medieteknologisk utstyr slik at vi kan ivareta den rollen vi har, understreket rektor Johann Roppen.

Men Nybø vil ikke love penger nå.

— Søknaden om 25 millioner kroner til medieteknisk utstyr er et spørsmål som behandles i de ordinære budsjettprosessene. Men i dag gleder vi oss over at bygget kommer på plass, sier Nybø til Khrono.

Kan styrke søkertallene

Ivar Aasen-bygget, der Avdeling for mediefag har arbeidsplass for ansatte i dag, er fra 1972. Botn pekte på at et nytt, moderne bygg også kan styrke medieutdanningen på Søre Sunnmøre. Som Khrono har skrevet, er det nå vanskeligst å komme inn på journalistutdanning ved Universitetet i Bergen.

— Vi ser at søkere til høyere utdanning i større grad enn tidligere søker seg til de store byene. Et slikt nybygg kan være med på å styrke Volda som utdanningssted, mener Nybø.

— Snart vet vi datoen for første spadetak. Vi har jobba med det nye mediebygget vårt i fire-fem år allerede, men nå blir det en realitet – og det videre arbeidet starter nå. Dette skal vi feire, lover Roppen på hjemmesidene til høgskolen.

Til Khrono sier han at han er veldig glad at beskjeden fra Nybø kom nå.

— Vi er klare til å spa, og har vært det en stund, sier han.

I tillegg til nytt mediebygg skal det bygges en ny idrettshall, Campus Volda Arena. Denne blir plassert like ved høgskolen, men er et bygg i regi av idrettslag, kommune og fylkeskommune.

— Vi mister hovedinnfartsåren vår i byggeprosessen, og mange parkeringsplasser. Det er bra at vi derfor får gjennomført disse prosjektene samtidig, sier Roppen.

Også dekan Odd Ragnar Hunnes er glad for beskjeden fra Nybø.

— Dette er et betydelig løft for både medieutdanningen og hele høgskolen, sier han.

Gladmelding i vanskelig tid

Gladmeldingen kommer i en svært vanskelig tid for mediefag på høgskolen.

Sist lørdag ble det kjent at Høgskulen i Volda benytter seg av arbeidsgivers styringsrett og foretar en midlertidig omplassering av dekan ved mediefag, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn.

Dekanen meldte allerede den gang at hun var uenig i omplasseringen som hadde virkning fra mandag 12. august. Fra denne dagen ble stillingen hennes tvangsplassert inn i den sentrale høgskoleledelsen.

Rotevatn skal blant annet fortsette arbeidet med å realisere det nye mediehuset i Volda, ifølge høgskolens nettsider.

En midlertidig omplassering kan kun vare i seks måneder.

Arbeidsmiljøkonflikten ved Avdeling for mediefag har pågått en god stund og det var Khrono som først omtalte den.

«Expo» vant konkurranse

Konseptet «EXPO» vant konkurransen om å bygge det nye mediehuset ved Høgskolen i Volda. Det ble klart i desember 2018.

Statsbygg signerte i mars kontrakt med entreprenør PEAB/K Nordang AS for prosjektet og har siden ventet på klarsignal fra regjeringen.

«EXPO» vant konkurransen om å bygge det nye mediehuset ved Høgskolen i Volda. Nå har Statsbygg signert kontrakten med entreprenøren for prosjektet, og venter på godkjenning fra regjeringen. Illustrasjon: Expo/Statsbygg

Et klarsignal Nybø offentliggjorde i Volda i dag. Hun var i bygda også for å være hovedtaler under den offisielle studiestarten på Høgskulen i Volda.

I talen sin la Nybø blant annet vekt på livslang læring.

— Avgjørelsen om å ta høyere utdanning er en avgjørelse man aldri kommer til å angre på. Norge kan aldri bli billigst, men vi kan bli best. Vi må utdanne for å kunne ta vare på samfunnet samtidig som vi utvikler det. Regjeringen satser på Volda, og har gitt klarsignal til nytt mediebygg, sa Nybø.

Hun oppfordret studentene til å engasjere seg. Det samme gjorde rektor Johann Roppen i sin tale til de ferske studentene.

— Her i Volda vil dere møte åpne dører og skape en ny fremtid sammen med oss. Her vil dere finne mennesker og ideer du ikke visste var interessante. Men det er viktig å også ha åpne dører mot hverandre. Spør hvordan de andre har det, sa Roppen.

(Saken er oppdatert 20.08.2019 klokken 14.21 med nye kommentarer fra Nybø, Roppen og Botn og klokken 17.42 med kommentarer fra Roppen og Hunnes)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS