Fra studiestart for studentene på campus Grimstad, Universitetet i Agder. Foto: UiA

Whittaker, UiA: Viktig å lære strategier for læring resten av livet

Studiestart. I dagens samfunn er man aldri utlært. Det du bør ha som mål med studiene er derfor ikke bare å tilegne deg en solid kompetanse innenfor det fagområdet du har valgt, men også gode læringsstrategier som du kan dra nytte av gjennom hele livet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle har sikkert hørt uttrykket: I dag er første dagen i resten av ditt liv. Dette er en klisjé som brukes i mange ulike sammenhenger, men i dag er en av de dagene i livet hvor uttrykket virkelig har mening. Du begynner på et nytt kapittel i livet ditt og for første gang velger du selv hva du skal lære. I mylderet av studietilbud som finnes, har du foretatt et valg ut fra egne interesser. Men ikke bare velger du hva du skal lære, men også hvordan du skal lære. Dette er hele forskjellen på det å være elev og det å være student. Ifølge ordboken betyr elev en som mottar undervisning.

Nå er du student, altså en som lærer. Som student skal du bli selvstendig og du har stor frihet til å bestemme hvordan du vil disponere tiden din. Denne overgangen kan være krevende.

...de store nye samfunnsutfordringene kan virke overveldende og skremmende for dere som har et langt liv foran dere.

Sunniva Whittaker

Vår oppgave som ansatte på UiA er å hjelpe deg i denne prosessen med å bli en selvstendig lærende - noe som blant annet innebærer at du skal lære deg å stille kritiske spørsmål og kunne skille mellom forskningsbasert kunnskap og fake news .

I dagens samfunn er man aldri utlært. Det du bør ha som mål med studiene er derfor ikke bare å tilegne deg en solid kompetanse innenfor det fagområdet du har valgt, men også gode læringsstrategier som du kan dra nytte av gjennom hele livet.

UiA er en lærende organisasjon – det vil si at alle som arbeider her er også på en måte studenter. De som forsker og underviser må hele tiden tilegne seg nye innsikter for å kunne være med å utvikle ny kunnskap som samfunnet trenger – etter hvert som du kommer videre i studiene dine skal du også være med å utvikle ny kunnskap f.eks. gjennom bachelor og masteroppgaver og andre typer prosjekter og bidra på din måte til at samfunnet vårt utvikler seg i en positiv retning.

Derfor ser vi på deg som en partner i vår kunnskapsorganisasjon – vårt felles mål er å sørge for at vårt samfunn til enhver tid har den kompetansen som vi trenger for å kunne løse de utfordringene vi står overfor.

Vi som arbeider her på UiA håper virkelig at du deler denne visjonen og vil se deg selv som en aktiv deltaker i et kunnskapsfellesskap. Allerede til neste år vil du få en ny posisjon i dette fellesskapet og vil kunne hjelpe 2020-studentkullet med å finne seg til rette i det sosiale miljøet og også gi dem faglige råd. Klarer vi i fellesskap å skape en slik læringskultur har vi alle en spennende tid foran oss.

Første tale ved studiestart for UiA-rektor Sunniva Whittaker. Foto: UiA

Det å være student i dag er veldig annerledes fra den gang jeg var student – det skyldes først og fremst at hele samfunnet har forandret seg – fremveksten av sosiale medier har på godt og på vondt endret måten vi forholder oss til hverandre på, og de store nye samfunnsutfordringene kan virke overveldende og skremmende for dere som har et langt liv foran dere.

For oss som har levd en stund er det vanskelig å virkelig skjønne hvordan dette påvirker dine tanker om fremtiden og hvordan det vil påvirke din opplevelse av å være student. Her sitter du på en kunnskap som vi ikke har og som vi trenger for å kunne bidra til at du lykkes som student.

Derfor ønsker jeg å ha studentmentorer, en fra hver av våre to kampuser, som jeg kan rådføre meg med for å sikre at jeg får den innsikten jeg trenger. Disse stillingene lyses ut nå i dag på Kompetansetorget: UiAs egen karriereportal: kompetansetorget.uia.no.

I tillegg vil dere selvfølgelig ha rikelig med muligheter til å påvirke studentmiljøet gjennom å melde dere som tillitsvalgte, bli med i linjeforeninger, stille til valg til ulike verv i studentorganisasjonen. Der er også mange muligheter for UiA-studenter til å få lønnet arbeid i ulike avdelinger. Det er bare å følge med på karriere.no Jeg håper at du vil engasjerer deg aktivt – ikke bare får dere en mer spennende studietid, men engasjement i studietiden er også noe fremtidige arbeidsgivere vil tillegge vekt.

Denne første uken blir litt spesiell – nå skal du møte fadderen din og få et første møte med faglærerne dine. Både UiA og studentsamskipnaden har gjort en stor innsats for å gi dere en ordentlig velkomst. Benytt denne første uken til å bli kjent med dine medstudenter. Her vil du møte mange med felles interesser og knytte vennskapsbånd som kanskje vil vare resten av livet.

Neste uke begynner alvoret. Lykke til med studiestart. Jeg ønsker hver og en av dere en lærerik og trivelig studietid!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS