Debatt jarle aarbakke

Misbruk av forskningsskip

— Har man sjekket godt nok at det ikke finnes en rendyrket isbryter på den sørlige halvkule som vil kunne gjøre hjelpeskipsoppdraget?

Tidligere rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Jarle Aarbakke, er sterkt kritisk til at verdens mest avanserte forskningsfartøy «Kronprins Haakon» tas ut av forskningstokt til fordel for rene transportoppdrag, som hjelpeskip i Antarktis.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Khrono publiserte en sterkt bekymringsfull sak 18.november 2021 om bruk av FF «Kronprins Haakon», ikke til forskning, men til et rent transportoppdrag som hjelpeskip i Antarctis.

Dette er misbruk av verdens mest avanserte forskningsfartøy når verden roper på forskningsvar om klima og naturkrise.

Dernest er UiT Norges arktiske universitet sterkt skadelidende med tap av 20 millioner kroner. Det tilsvarer 20 årsverk for stipendiater i en tid der pengene ikke sitter løst for noen i Universitets-og høgskolesektoren.

Jeg vil minne om at UiT Norges arktiske universitet var hovedbegrunnelsen for en rekke Nordområdesatsinger inklusive FF»Kronprins Haakon» ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre i perioden 2005-2013.

Det isgående forskningsfartøyet ble kjempet frem både innenfor og utenfor Ekspertutvalget for Nordområdene som jeg ledet sammen med Polarinstituttets daværende direktør Jan- Gunnar Winther i tett samarbeid med utenriksministeren.

Ingen problematiserer at den viktige norske forskningstasjonen Troll trenger sikre forsyninger. Men har man sjekket godt nok at det ikke finnes en rendyrket isbryter på den sørlige halvkule som vil kunne gjøre hjelpeskipsoppdraget?

Det sies i Khrono at tre departementer har vært inne og overprøvet UiT Norges arktiske universitet , Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet som til vanlig styrer bruken av «FF Kronprins Haakon» i et nært samarbeid.

Det sies ikke hvilke departementer, men jeg aner at noen kan ha dradd kortet «viktige nasjonale hensyn» i en slik uvanlig manøver. Men da må det med all respekt kunne forventes at Nasjonen Norge tar regningen for servicen til Troll med en sørlig isbryter. Og ikke sender den til UiT Norges arktiske universitet.

Gitt at dette avanserte forskningsfartøyet ikke hadde sett dagens lys uten innsatsen til daværende utenrikminister Jonas Gahr Støre, har jeg tiltro til at når denne saken løftes opp på det politiske nivå der den hører hjemme, vil det finnes en politisk løsning.

Les også:

Følg flere debatt på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS