doktorgrad

Nå er hun doktor

Nadia Ansar forsvarte fredag sin avhandling om emosjons­fokusert terapi. Ektemannen Abid Raja er stolt, men også glad for å få kona tilbake.

Nadia Ansar og Abid Raja er begge fornøyde med at førstnevnte har kommet i mål med sin doktorgradsavhandling. Nå gleder Venstre-politikeren seg til å få kona tilbake.
Nadia Ansar og Abid Raja er begge fornøyde med at førstnevnte har kommet i mål med sin doktorgradsavhandling. Nå gleder Venstre-politikeren seg til å få kona tilbake.
Publisert Oppdatert

— Jeg er stolt nå. Å forsvare avhandlingen var gøy og jeg koste meg veldig. Alle sier det til deg i forkant, men da er man bare nervøs.

Inne i Harald Schjelderups hus på Gaustad har Nadia Ansar (42) akkurat fullført en dag med prøveforelesning og disputas.

Hun jobber til daglig som psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning, men har de siste fire årene tatt en doktorgrad med fokus på emosjonsfokusert terapi ved Universitetet i Oslo.

Ansar har tatt en såkalt nærings-ph.d. med støtte fra Forskningsrådet. Hun har gjennomført en effektivitetsstudie som studerer virkningen av kort og intensiv emosjonsfokusert foreldretrening for barn med psykiske vansker.

Fakta

Nærings-ph.d.

I et nærings-ph.d.-prosjekt går en bedrift og et universitet eller høyskole sammen om et doktorgradsprosjekt. Doktorgradsprosjektet utføres av en ansatt og skal være relevant for bedriften.

Kilde: Forskningsrådet.no

Arbeidet har allerede resultert i to forskningsartikler, med en tredje på vei.

Tettere bånd

Tanken om å forske mer oppsto allerede i 2004 da hun var ferdig med profesjonsutdanningen i psykologi ved Universitetet i Oslo, men på det tidspunktet var det ingen av temaene som interesserte henne.

— Så gikk jeg inn i småbarnstilværelsen og hadde nok med det. Det var heller ingen av metodene som appellerte til meg på det tidspunktet.

Det var først da hun møtte Jan Reidar Stiegler, som senere skulle bli hennes veileder, at tanken om å forske ble til.

Gjennom sin jobb ved Institutt for psykologisk rådgivning hadde Stiegler tatt en nærings-ph.d. i perioden 2014-18.

— Det foregikk veldig mye bra forskning, men det påvirket i liten grad klinikken. Det var for lang avstand. Gjennom en nærings-ph.d. får du koblet «virkeligheten» med de ressursene og strukturene som ligger i akademia. Det er en veldig god modell i mine øyne for å få næringslivet tettere opp mot kunnskapsfeltet og for å få kunnskapsfeltet mer opptatt av hva som skjer der ute, sier Stiegler.

Det var stinn brakke under disputasen i Harald Schjelderups hus.
Det var stinn brakke under disputasen i Harald Schjelderups hus.

Positiv til ordningen

Etter åtte år som stipendiat og veileder, har han likevel gjort seg noen tanker om ordningen.

— Det er noe med idealet i akademia om uavhengighet. Jeg har kjent på en mistenkeliggjøring rundt om vi er nøytrale nok til å forske objektivt. Det er også verdt å være bevisst på hva vi ønsker med forskningen og at det kan bli slik at det kan komme bestillinger på hva man ønsker å få ut av forskningen, sier Stiegler.

Ansars andre veileder, professor Helene Amundsen Nissen Lie ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, er enig i Stieglers positive syn på ordningen.

— Det er veldig vanskelig å få midler til klinisk forskning. Gjennom min involvering i prosjektet til Nadia, ser jeg at nærings-phd er en veldig fin måte å finansiere en doktorgrad på, gjennom et spleiselag mellom bedriften og forskningsrådet. Jeg vet ikke om vi ville klart å få midler til å drive denne typen forskning gjennom de typiske kanalene. Dette er forskning som umiddelbart blir omsatt av de som jobber med metoden og av andre.

Doktorfrue

— Jeg ble fortalt på forrige forskerkonferanse at jeg kommer til å bli doktorfrue. Det ser jeg fram til.

Ektemann Abid Raja (V) sitter i Utdannings- og forskningskomitéen og har fredag fulgt spent med på konas forelesning og disputas.

— Jeg er utrolig stolt av hva hun har fått til. Hun har jobbet utrolig målrettet og strukturert i en periode med pandemi og stengte skoler, kulturtilbud og idrettstilbud, med tre barn og en ektemann som satt i regjering og var mye borte, sier Raja.

Han har sett på nært hold hvor utfordrende en doktorgrad kan være.

— Man hører om forskere i den fasen Nadia har vært igjennom nå. Om hvor mye arbeid det er. Jeg har sett på nært hold hvor mye arbeid som legges i forskningen. Som politiker ser jeg nå hvor viktig det er med gode rammevilkår for forskningen, sier Raja.

Gratulasjonsklemmen kom fort etter at Ansar hadde fullført sitt forsvar av avhandlingen. Til høyre står veilederne Jan Reidar Stiegler og Helene Amundsen Nissen Lie.
Gratulasjonsklemmen kom fort etter at Ansar hadde fullført sitt forsvar av avhandlingen. Til høyre står veilederne Jan Reidar Stiegler og Helene Amundsen Nissen Lie.

Blir ingen doktorgrad

— Venstre har ønsket å styrke satsingen på nærings-ph.d. Etter å ha fulgt Nadia tett underveis i dette løpet, har du sett noen styrker og svakheter ved denne ordningen?

— Det var ekstremt mye arbeid å søke på en stilling på et prosjekt som dette. Hun hadde lyst til å gjøre noe helt særegent. Det er ikke forsket mye på emosjonsfokusert terapi. Forskningen er anvendelig og vil gi nødvendige svar. For meg har dette vist at vi trenger grunnforskningen og vi trenger den frie viljen i næringslivet til å stimulere til forskning, sier Raja.

— Har du lest avhandlingen? Hva har du fått ut av det?

— Jeg har ikke lest analysedelen. Selv om jeg har mastergrad i forskningsmetodikk i psykologi fra Oxford, falt jeg av under den delen. Men jeg har lest og forstår resten. Jeg har innsett at det trolig ikke blir noen doktorgrad for min del, sier Raja og ler.

Selv om Raja ser med stolthet på Ansars prestasjon, er han også tydelig på at han gleder seg til å få kona tilbake.

— Jeg må innrømme at det er deilig at det er slutt. Det har vært veldig mye jobb de siste ukene, sier Raja og ler.

Må ha en liten pause

Men er det slutt?

Raja ropte høylytt nei i salen da Ansars ene opponent, professor Svenja Taubner ved Universitetet i Heidelberg, spurte om hun skulle utvikle resultatene fra doktoravhandlingen videre.

— Jeg tror at jeg må ta en pause nå, selv om vi allerede er i gang med nye forskningsprosjekter. Vi vet ikke om vi får midler, men det er et mulig samarbeidsprosjekt med Modum Bad. Han må nok leve med at kona fortsatt vil være opptatt av forskning.

— Det var denne postdoktorstillingen jeg ropte nei til, skyter Raja inn.

Powered by Labrador CMS