utenlandsstudenter

Nå kan du bo hjemme og likevel få stipend

Utenlandsstudenter kan få lån og stipend neste semester selv om de ikke kan starte utenlandsstudiene fysisk på lærestedet med en gang.

Henrik Asheim på besøk hos OsloMet. Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier at det nå skal legges til rette for at utenlandsstudenter skal få studiestøtte til høsten, selv om de ikke får reist ut.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne våren har mange utdanningsinstitusjoner hentet hjem utenlandsstudentene sine. Noen av studentene skulle bare være i utlandet dette semesteret, andre tar hele utdannelsen sin ute.

Men fremdeles er det ingen som vet om de kan reise tilbake til universitetet i utlandet når høstsemesteret begynner. Nå kan disse studentene likevel få støtte fra Lånekassen. Det kommer frem i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Kan bli vanskelig å reise ut

Vanligvis kan man ikke få stipend fra Lånekassen dersom man som student bor hjemme hos foreldrene sine. Men denne høsten blir dette endret. I pressemeldingen heter det at utenlandsstudenter og utvekslingselever på videregående som må starte studieåret med å bo hjemme hos foreldrene på grunn av koronapandemien, vil ha rett til stipend og lån. For høsten 2020 vil retten til lån og stipend være uavhengig av om man reiser til studiested eller skole allerede ved semesterstart.

–– Vi håper at hverdagen snart er tilbake, men inntil videre må vi planlegge for at det kan bli vanskelig å reise ut igjen til høsten. Nå viderefører vi unntaket fra regelverket for å få utdanningsstøtte for disse studentene, slik at de kan planlegge for å fortsette studiene sine selv om vi ikke vet hvordan koronasituasjonen vil utvikle seg til høsten, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen.

Asheim sier at det er mulig at noen norske utenlandsstudenter til høsten må følge undervisning digitalt.

Les også: Hentar både studentar og tilsette heim frå utlandet

ANSA: Viktig sak

President Hanna Flood i ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, er fornøyd med at studenter nå kan planlegge høsten.

– Dette har vært en viktig sak for ANSA fordi studentene trenger forutsigbarhet. Vi er glade for at de som har ventet med å takke ja til studieplasser nå har muligheten til å gjøre det med Lånekassen i ryggen, sier Flood.

Forslagene til endringer i studiestøtten til utenlandsstudenter skal ut på høring før sommeren, slik at endringene kan tre i kraft før semesterstart.

Powered by Labrador CMS