SommEr i Khrono

— Når støvet legger seg, håper jeg på arbeidsro i sektoren

Forskning handler om de lange linjene og forutsigbare arbeids- og finansieringsforhold, sier Camilla Brekke.

Camilla Brekke på Svalbard. Her, ved heisen opp til Zeppelinobservatoriet i Ny Ålesund.
Camilla Brekke på Svalbard. Her ved heisen opp til Zeppelinobservatoriet i Ny Ålesund. Den påtroppende polardirektøren har en plan om å få lest litt polarhistorie i sommer.
Fakta

Camilla Brekke

  • Professor i informatikk
  • Er i dag prorektor ved UiT Norges arktiske universitet, men fra september direktør ved Norsk Polarinstitutt

Dagens sommerprat er med Camilla Brekke, prorektor ved UiT Norges arktiske universitet og påtroppende direktør for Norsk Polarinstitutt

— Hvordan vil du oppsummere arbeidsåret 2022-23?

— Ved UiT har vi arbeidet med flere større strategiske prosesser dette arbeidsåret, og vi har hatt det travelt med det. Det har samtidig vært svært tilfredsstillende å se at mange av våre forskere har lykkes godt dette året. Både med tanke på å hente hjem midler til små og store forskningsprosjekter, men også med tanke på å bidra til synlighet og formidling av vår forskningsaktivitet. Her er det mange fagfolk ved UiT som bidrar solid, og det slår meg at universitetet samlet sett besitter en enorm kompetanse. Det er beroligende i den tiden vi står i.

— Hva blir den største utfordringen i året som kommer?

— Jeg tiltrer som ny direktør ved Norsk Polarinstitutt i starten av september. Hva som blir den største utfordringen i dette nye oppdraget gjenstår å se, men jeg tror at den nye Svalbardmeldingen blir viktig. I tillegg planlegger Norge å investere betydelige summer i Antarktis, når ny Troll-stasjon skal bygges, og Norsk Polarinstitutt er naturligvis sentral i dette arbeidet.

— Hva er ditt forhold til selvplagiering?

— Når UiT innførte vår Rights Retention Strategy (RRS) i januar 2022, så ligger det et viktig prinsipp bak som handler om at forskerne selv (ikke forlagshuset) skal kunne beholde rettighetene til distribusjon og fritt kunne bruke eget materiale. Jeg er tilhenger av åpen vitenskap, men også ryddighet. Innenfor vitenskapelig aktivitet er det nok god skikk å referere til kilden, også når kilden er deg selv.

— Forslag til ferielektyre?

— Som påtroppende polardirektør har jeg en ambisjon om å lese litt polarhistorie i sommer. Nansen-biografien til Harald Dag Jølle står dermed på ønskelisten min.

— Hvem fortjener en rose, og hvem fortjener en kaktus?

— Rosen går til svigermor, som gjerne flyr opp til Tromsø og passer barn når kalenderen blir for tett. Kaktusen kan dere sende til sjefen i Moskva.

— Hva (er det beste) håper du skal komme ut av den ekstreme oppussingen Ola Borten Moe har varslet for universitetene og høgskolene?

— Når støvet legger seg, så håper jeg på arbeidsro i sektoren. Forskning handler om de lange linjene og forutsigbare arbeids- og finansieringsforhold.

Powered by Labrador CMS