Polarområdene er forskningspolitiske hotspots Arktis og Antarktis er øde områder, langt unna de fleste. Men klimaendringene og nye geopolitiske spenninger gjør polarområdene til forskningspolitiske hotspots. Polarforskningen er et verdifullt grunnlag for politiske beslutninger i polare spørsmål.
— Når støvet legger seg, håper jeg på arbeidsro i sektoren Forskning handler om de lange linjene og forutsigbare arbeids- og finansieringsforhold, sier Camilla Brekke.
Den nye direktøren søkte ikke på jobben — ble «headhuntet» Klima- og miljødepartementet kunne velge mellom flere godt kvalifiserte søkere, men fortsatte å lete etter den riktige kandidaten. Til slutt takket Camilla Brekke (46) ja.
Hun blir den første kvinnelige direktøren på Norsk Polarinstitutt 46 år gamle Camilla Brekke danket ut flere sterke kandidater i kampen om direktørstillingen på Norsk Polarinstitutt.
Vi kan forebygge taktikkeri i Arktis Innen 2050 er verdens kjøleskap et badekar. Norge bør sette av minst ti år og en milliard på å forberede seg selv og resten av verden på et blått Polhav, skriver Brekke, Furevik og Koc.
Nesten 100 år med menn. Nå kan en kvinne ta over En ubrutt rekke av menn kan i år få sin ende, dersom en kvinne klatrer til topps i Norsk Polarinstitutt når ny toppsjef skal ansettes.
Tror antall søknader til Fripro blir halvert Forskningsrådet innfører karantene og løpende søknadsfrist i Fripro-ordningen. De forventer inntil 65 prosent færre søknader. — Karantenebestemmelsene vil virke skjerpende på søkerne, sier prorektor.
Styreleder varsler harde prioriteringer ved UiT Kutt i fakultetenes planlagte aktivitet må til etter at UiT får 40 millioner mindre enn planlagt i 2023. — Det er en ny øvelse med lavere rammer. Prioriteringene tror jeg blir tøffe fremover, sier styreleder.
UiT og Norce skal samarbeide i nord og hente penger i EU UiT og Norce inngår en samarbeidsavtale som omfatter felles sentre, felles prosjekter og felles infrastruktur som en innrettet mot nordområdene.
Nedtur for forskning finansiert av gaver Etter at gaveforsterkningsordningen ble avviklet, har gavefinansiert forskning ved Universitetet i Bergen gått ned rundt 15 prosent. Også andre steder i landet blir det mindre forskning per gavekrone.
Hevder forskere fratas rettigheter med ny politikk Jussprofessor Olav Torvund er sjokkert over rettighetspolitikken som fire universiteter har vedtatt. — Slik innholdet i rettighetspolitikken er nå, må den droppes, mener han.
Flere norske signerer avtale om nytt evalueringsregime En rekke norske utdanningsinstitusjoner har de siste dagene sluttet seg til en europeisk allianse for reform av regimet for forskningsevaluering.
Vi har ikke tid til at finansiering av forskning settes på vent Flere av dagens virkemidler for samhandling mellom kunnskapsmiljø og næringsliv fungerer godt og bør forsterkes og videreføres i den nye Langtidsplanen, skriver seks prorektorer og viserektorer.
Ny strategi gir forskerne større muskler overfor forlagene NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
Putins krig lukker og åpner for forskning i grenseland Russerne kommer ikke lengre over grensen i Øst-Finnmark. Nå må forskerne ved det lite kjente Barentsinstituttet i Kirkenes se seg om etter andre partnere og forskningsarenaer.
Har fjerna krav om «positiv omtale» i Equinor-avtalar I ni år har universiteta forplikta seg til å rose forsking knytt til sponsing frå Equinor. No er kravet fjerna, under ein månad etter at media omtalte det.
Eksportkontroll med dreining av internasjonalt forskningssamarbeid Rammevilkårene for den åpne, frie og grenseløse forskningen er utfordret, mener rektoratet ved UiT - Norges arktiske universitet.
— På det kaldeste var det samarbeid med Russland under den kalde krigen. UiT Norges arktiske universitet har over 60 løpende prosjekter med Russland. — Nå må vi ta oss av de russiske studentene og kollegene. Men det er viktig å huske på at vi under den kalde krigen drev samarbeid med Russland, sier UiT-forskere.
UiT satser på alle talenter For at vi skal få forsprang på de gode ideene til den grønne omstillingen trengs det et krafttak for forskningen.
UiT vil bli like gode som Harvard Ny publiseringsordning ved UiT Norges arktiske universitet skal sikre full åpen tilgang til alle tidsskriftartikler, uansett publiseringskanal.
Krangel om forskningsskip kan bli kostbar for UiT Tre departement måtte inn for å løse krangelen om hvem som skal få bruke verdens mest avanserte forskningsfartøy, «Kronprins Haakon».
Åtte år med økt drivkraft i nord Nord-Norge har et fantastisk utgangspunkt for å sikre verden økt tilgang til bærekraftige ressurser, på alt fra mat til energi, skriver avtroppet rektorat ved UiT.
Sektorprinsippet gir sub-optimale løsninger En konkurransebasert infrastruktur gjør at vi ikke utløser det potensialet som ligger i åpne data og åpen vitenskap.
Brekke og Tveiterås blir prorektorer ved UiT Kommende rektor Dag Rune Olsen får med seg Camilla Brekke og Kathrine Tveiterås som prorektorer ved UiT Norges arktiske universitet.
Nyeste artikler
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
26 av 33 universiteter og høgskoler får mindre å rutte med
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Oppsagt forsker tapte rettssak mot UiO
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft