
Nedleggelsen av Nesna: Nytt Svalbard i Nord
Nord. Hvis Norge prøvde seg på denne monopolpolitikken på Svalbard ville det blitt månelyst i nabolaget, skriver Raymond Lillevik.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For å gjøre hevd på Helgeland tenker Nord universitet at man må ha undervisning på Helgeland. Slike territoriale krav er helt nytt i norsk universitetssektor, og minner om Norges forhold til Svalbard de siste hundre årene. For å gjøre hevd på Svalbard sørger Norge for å ha næringsvirksomhet på øyene.
Men Nord overgår norsk Svalbardpolitikk. Hvis Nord har lærerutdanning på Mo, kan nemlig ikke andre tilby dette i Helgeland. Hvis Norge prøvde seg på denne monopolpolitikken på Svalbard ville det blitt månelyst i nabolaget. Mens nedleggelsen av Nesna opprinnelig ikke nevnte annen lærerutdanning på Helgeland, er dette kommet med senere som en hvitvasking av løftebruddet med Nesna og et falskt alibi i regionen.
Det trenger ikke engang å være kvalitet på opplegget. Nords tilbud som flyttes fra Nesna til Mo er uten fagmiljø, og studentene får et betydelig mindre tilbud av fag enn studentene i Levanger og Bodø. De som allerede er lærere får heller ikke tilbud om etter- og videreutdanning i fag.
Det hårreisende i situasjonen er at Helgeland i dag har en bedre og større lærerutdanning på Nesna, men den skal legges ned. Andre universiteter kan tilby bedre lærerutdanning enn Nord, men slik Kunnskapsdepartementets overhøvling av Tromsøs rektor i august viser, får man ikke lov. Sørlige Nordland skal ta til takke med Nords minimumsløsninger. Noen må jo betale prisen for at staten vil beskytte Nords status som universitet.
Nyeste artikler
Godt valg til ansatte og studenter på UiB!
Droppet nesten ut på grunn av dysleksi. Endte med A på masteroppgaven
Innovasjon — hva må forbedres ved Universitetet i Oslo?
Skivebom fra Team Hennum om tillitsvalgte og samarbeid – Velg Team Harbo!
Slik vil vi styre Universitetet i Bergen
Mest lest
Direktøren sin sluttavtale: Tre år på heimekontor og 450.000 kroner
20 akademikere hevder Helsingforskomiteen forfølger Glenn Diesen
Han er 90 år og aktiv skøyteløper. Målet er å ta elleve verdensrekorder i år
Forfølgelsen av professor Glenn Diesen må opphøre
Noen forskere snakker «hele tiden» på konferanse. Én person hadde 32 bidrag