klima

Nekter å fly hjem. Blir truet med sparken

Den italienske forskeren Gianluca Grimaldi avsluttet nylig et halvt år med feltarbeid i Bougainville ved Salomonøyene. Nå skal han ta lastebåt hjem.

Gianluca Grimaldi står opp for klimasaken.

Forskningsinstituttet Kiel Institute for the World Economy truer med å gi klimaforsker Gianluca Grimaldi sparken.

Grunnen? Han nekter å fly hjem til Tyskland fra Papua Ny-Guinea. 

Det var NRK som først omtalte saken i Norge. Statskanalen har gjengitt en artikkel i The Guardian.

I Buka Town i Bougainville sitter Grimaldi nå og venter på et lasteskip som etter planen skal ta ham tilbake til Europa.

Forrige fredag fikk Grimaldi beskjed fra arbeidsgiveren sin, Kiel Institute for the World Economy, om at han ville miste jobben dersom han ikke var tilbake på jobb mandag.

Desperasjon

Grunnen til Grimaldis flynekt er funnene han har gjort i feltarbeidet sitt. Til lokalbefolkningen i Bougainville har forskeren lovet at han skal minimere klimagassutslippene sine på vei tilbake til Europa. Dropper han fly som transportmiddel, vil han spare atmosfæren for 3,6 tonn karbonutslipp, mener han.

Bougainville er en del av Papua Ny-Guinea, og ligger like ved Salomonøyene. Det er også ett av stedene i verden som er mest sårbare for klimaendringer, skriver NRK.

På sosiale medier har Grimaldi beskrevet sine møter med øyboere som har blitt tvunget til å flytte hele landsbyer innover i landet.

Han har beskrevet hvordan de i desperasjon har plantet mangroveskog for å holde vannet tilbake.

— Traumatiske dager

Grimaldi skal være rystet over at arbeidsgiveren hans truer ham med sparken.

— Jeg føler meg grei nå, men de siste dagene var ganske traumatiske, fordi jeg ikke forventet denne typen oppførsel fra folk ved instituttet mitt. Men jeg tror jeg har gjort det riktige valget, har han uttalt.

En talsperson for Kiel Institute for the World Economy sier at de ikke kommenterer interne personalsaker, men at de støtter ansatte i å reise på en klimavennlig måte.

Powered by Labrador CMS