nord må reversere på nesna

Nord-styreleder: — Ingen er tjent med å se bakover

Nord universitet blir tvunget til å stoppe nedleggingen og videreføre lærerutdanning på Nesna. — Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen.

Styreleder Øyvind Fylling-Jensen ved Nord universitet ber alle parter jobbe konstruktivt for å få til en bærekraftig lærerutdanning videre på Nesna. Her med rektor Hanne Solheim Hansen og helt til venstre styresekretær Linda Therese Kristiansen
Publisert Oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har instruert Nord universitet til å videreføre lærerutdanningen på Nesna, trass i at universitetet vedtok å legge denne ned i 2019. En inngripen som fører til at strategien på Helgeland må legges om. I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet viser styreleder Øyvind Fylling-Jensen til at det er eieren som bestemmer.

Må se fremover

— Regjeringen gjennom Kunnskapsdepartementet er vår eier, og det er nå en gang slik at det er eier som bestemmer. Når Regjeringen nå har bedt Nord universitet om å etablere barnehage- og grunnskolelærerutdanning ved Nesna fra høsten 2022, forventer og forutsetter Nord universitet et konstruktivt og godt samarbeid med alle interessenter, sier Fylling-Jensen i pressemeldingen.

Khrono har kontaktet styrelederen for å utdype. På Nesna er Nord universitet den minst foretrukne løsningen både blant de faglige ansatte og i kommuneledelsen. Kilder har beskrevet til Khrono at det er som «etter en skilsmisse å bli tvunget tilbake i samme ekteskap».

—På Nesna er Nord universitet blitt den store, stygge ulven etter avviklingsvedtaket. Hvordan skal dere gjenopprette tilliten til Nesna-samfunnet?

— Det første er at vi må levere på det mandatet regjeringen har gitt Nord universitet. Vi må gjøre det på en måte der vi ser fremover og jobber konstruktivt for å finne gode løsninger. Det krever samhandling og dialog fra alle som er interessert i at dette skal bli til noe. Ingen er tjent med å se bakover dersom vi skal greie å få til en varig og bærekraftig løsning, sier styrelederen.

Sikre studieplanene

— I hvilken grad må Nord universitet tenke nytt etter at dere skal videreføre lærerutdanning på Nesna, et sted dere ville avvikle?

— Dette er relativt nytt at vi er blitt bedt om å gjenåpne lærerutdanning på Nesna. Styret vedtok studieplaner for 2022 på forrige styremøte. Vi må nå gå inn og sikre at studieplanene blir oppdatert i henhold til det departementet har bedt om. Vi skal behandle de rammene på styremøtet 9.desember, sier styreleder Øyvind Fylling-Jensen ved Nord universitet.

— Men flere prosesser må vel reverseres?

— Vi hadde saken oppe forrige styremøtet der departementet hadde bedt oss om å utsette endringsoppsigelsene slik at de ansatte kunne ha arbeidssted på Nesna i ett år til, altså 2023. Det står i vedtaket, og at vi skulle gå i dialog med Kunnskapsdepartementet. Det har vi fulgt opp og når vi nå blir bedt om å gjenåpne må vi se på hvilke konsekvenser dette vil ha, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Full tillit til rektor

Nord universitet var også i sist styremøte tydelige på at de ikke ville sette satsingen på å bygge opp studietilbudene i Mo i Rana på vent, selv om departementet henvendte seg for å sikre at det ikke ble full stopp på Nesna fra neste år.

— Nord universitet har lagt en strategi der dere oppretter lærerutdanning i Mo i Rana. Hva skjer med disse planene som følge av at Nesna må videreføres?

— Det må vi komme tilbake til når styret har behandlet saken.

— Noen har investert mye i forhold til Nord universitets nye strategi og avvikling på Nesna, for eksempel rektor Hanne Solheim Hansen. Vil denne utviklingen få noen konsekvenser for henne?

— Nei, rektor har styrets fulle tillit, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Powered by Labrador CMS