Korona

Nord universitet fortsetter med fysiske skole­eksamener

Nord universitet gjør ikke årets siste fysiske skoleeksamener digitale. — Helt sykt, sier en student.

Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet, forklarte i forrige uke at det er praktiske årsaker til at skoleeksamener ikke blir digitale.
Publisert Oppdatert

Mandag kveld presenterte regjeringen nye tiltak i lys av den økende koronasmitten i landet. I de nye tiltakene krever regjeringen at universiteter, høyskoler og fagskoler så raskt som praktisk mulig innfører undervisning i mindre grupper, mer digital undervisning og digital eksamen.

Sistnevnte blir ikke omgjort ved Nord universitet. Det skriver universitet selv på sine hjemmesider.

«Alle eksamener før jul arrangeres som planlagt. Studenter som er syke eller som av annen grunn er forhindret fra å møte til eksamen, kan ta eksamen på nytt senere. Den utvidede retten til ny eksamen gjelder uansett grunn (sykefravær, ikke møtt etc.)», står i meldingen datert 13. desember klokken 21.00.

Bekymrede studenter

Avgjørelsen har skapt reaksjoner fra noen studenter. Til Avisa Nordland sier Malene Henriette Strandberg, tillitsvalgtsvara for den samlingsbaserte barnehageutdanningen ved Nord universitet, at det er risikabelt å møte opp til eksamen.

— Det er helt sykt at det gjennomføres skoleeksamen slik situasjonen er nå, sier Strandberg til avisa.

Hun sier at flere av hennes medstudenter er stresset og bekymret for å bli smittet på en eksamen førstkommende torsdag. Klassen består av cirka 3o studenter, der flere bor utenfor Bodø.

— Vi hadde på en måte skjønt det om vi var i samme kohort eller lignende, men det er vi ikke, sier hun til Avisa Nordland.

Prorektor for utdanning ved Nord universitet, Levi Gårseth-Nesbakk, har i en tidligere melding på universitetets hjemmeside fortalt at kun 24 prosent av høstens eksamener er skoleeksamener med fysisk oppmøte.

– I de tilfellene der vi arrangerer eksamen med fysisk oppmøte, er det fordi dette er nødvendig av årsaker knyttet til infrastruktur eller at fagets egenart eller læringsutbytte krever det, skrev Gårseth-Nesbakk i meldingen datert 9. desember.

Ferdig med eksamen denne uka

Gårseth-Nesbakk har forståelse for at studentene er usikre og frustrerte.

— Men vi kan ikke endre på eksamensplanen basert på tilbakemelding til en enkel student. Det krever en god prosess med fagmiljøene, blant annet fordi en endring av eksamensform kan føre til at eksamensteksten må endres og at vi må endre vurderingsformen. Det medfører også at vi må informere studentene i god tid før eksamen og det er dessuten systemtekniske endringer å ta hensyn til, sier prorektoren til Khrono.

Dette er endringer som ikke er gjort i en håndvending, ifølge Gårseth-Nesbakk.

— Dette tar tid, og vi er opptatt av den faglige kvaliteten. Ved Nord universitet er vi ferdig med eksamener denne uka og det ville tatt flere dager enn vi har igjen å endre eksamensform. Vi ville ikke rukket å gjøre det ferdig. Sånn sett har vi to valg. Enten gjennomføre som planlagt eller avlyse.

Han viser til ordningene studentene har på plass for å melde seg av eksamener og muligheten for konteeksamen på nyåret.

— Studentmassen er delt. Noen er bekymret for smittesituasjonen, og basert på tilbakemeldingene jeg har fått gjelder dette studenter som bor et stykke unna. En annen del av studentene vil gjennomføre. De har forberedt seg på en type eksamen i flere måneder og ville opplevd det frustrerende å få eksamensformen endret i siste liten.

Prorektoren mener det sånn sett er bedre å gi studentene muligheten mellom å «konte» eller gjennomføre eksamen.

— Det er også i tråd med beskjeden fra Folkehelseinstituttet og Kunnskapsdepartementet, som senest i dag presiserte hvor viktig det er at vi får gjennomført eksamen og sikret studieprogresjonen, sier Gårseth-Nesbakk.

Delte reaksjoner

— Uheldig og vanskelig situasjon, sier studentleder ved Nord universitet, Eugen Sebastian Hovden Haush til Khrono.

Han sier det har vært delte reaksjoner på nyheten.

— Det er klart at vi hører fra dem som ikke liker det, mens det er også studenter som ikke sier noe til oss. Sånn sett er det delt, sier Haush.

— Har Nord universitet håndtert situasjonen på en god måte?

— Så vidt meg bekjent må enten fysiske eksamener avlyses eller gjennomføres. Slik jeg har forstått det er det snakk om eksamener som må gjennomføres fysisk. Det er ikke en ønsket situasjon for noen og jeg forstår begge sider.

Powered by Labrador CMS