korona

Norsk medisinstudent hentet hjem fra Argentina

Medisinstudenten Bendik Nes var blant dem som kom seg hjem fra Argentina denne uken. I ettertidens klokskap hadde det nok vært det lurest å dra hjem tidligere, sier han.

Bendik Nes ser på solnedgangen fra taket av huset sitt i Buenos Aires. Han var bare på universitetet i omlag en uke før det ble slutt på undervisning der. Så kom portforbudet.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Argentina har stengt for all kommersiell flytrafikk frem til 1.september. Da dette vedtaket ble fattet, var det omlag 70 norske statsborgere i landet. Fredag morgen landet 41 av dem på Gardermoen, blant andre medisinstudenten Bendik Nes. Dette skriver VG.

Flyet, som norske myndigheter fant i Uruguay, hadde fraktet mannskap for krillselskapet Aker Biomarine.

Ville bli igjen

Nes var på utveksling til Universitetet i Buenos Aires. Han studerer til vanlig ved Universitetet i Bergen.

— Utvekslingen min i Buenos Aires ble avlyst og jeg måtte ta eksamen online ved UiB. Tapt praksis måtte jeg uansett ta igjen etter eksamen. Jeg tenkte derfor at jeg like godt kunne bli værende i Buenos Aires og studere på egenhand, skriver Nes i en epost til Khrono.

Han forteller at det ble innført portforbud i landet, og bare lov å gå ut for å handle mat eller gå på apoteket. Dette skulle først vare ti dager, men har deretter blitt utvidet med to uker om gangen.

— Hadde myndighetene gitt beskjed med det en gang, at denne karantenen kommer til å bli flere måneder lang, hadde jeg nok også dratt hjem så raskt som mulig, skriver Nes.

Da flyforbudet ble innført, ble Nes og andre utlendinger «fanget» i Argentina. Det eneste håpet var en reise som ble organisert av den norske ambassaden. Det ble altså løsningen. Reisen ble lang, for flyet måtte mellomlande for å fylle drivstoff to ganger.

— De tre andre medisinstudentene, to fra NTNU og en fra UiO, som var på utveksling i Buenos Aires valgte å dra hjem. I ettertidens klokskap hadde det nok vært det lurest, men var vanskelig å spå fra starten, sier Nes.

Nå får han ta eksamen ved UiB på lik linje med de på kullet mitt, men tapt praksis må han ta igjen enten i sommer eller til høsten, sammen med kullet under.

— Litt utenom planen blir det derfor, men jeg er ikke alene om å måtte endre litt på planene for dette året.

Kom seg hjem fra Peru

Khrono har tidligere skrevet om en gruppe studenter og to ansatte fra NLA Høgskolen som var koronafast i Peru. De kom seg ikke hjem da Peru stengte grensene 16.mars. Det var i slutten av februar at gruppen reiste til Lima. Reisen skulle etter planen vare i fem uker. I månedsskiftet mars/april kom de seg hjem, med hjelp fra både høgskolen og Utenriksdepartementet (UD).

14.mars kom UD med et reiseråd der det heter at de fraråder alle reiser til alle land, dersom reisen ikke er strengt nødvendig. Rådet gjelder fremdeles, og dersom man har reist ut av Norge etter denne datoen kan man ikke regne med å få hjelp til å komme seg hjem. Alle som har vært i utlandet må fremdeles sitte i karantene når de kommer tilbake til Norge.

Usikkerhet er en av årsakene til at norske utdanningsinstitusjoner nå har bestemt seg for at studenter ikke skal reise på ordinær utveksling til land utenfor Europa kommende semester.

— Situasjonen er veldig usikker, sa UiO-rektor Svein Stølen til Khrono.

Powered by Labrador CMS