Koronastengte universiteter

Norske studenter kan bli kastet ut av USA

Utenlandske studenter får visumene sine trukket tilbake dersom deres amerikanske universiteter velger å kun ha digital undervisning til høsten.

Tomt utenfor Widener Library ved Harvard University i Massachusetts. Og tomt blir det nok også for utenlandske studenter til høsten, siden universitetet har bestemt seg for å bare ha digital undervisning.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regelendringen ble kunngjort av USAs immigrasjonsmyndigheter ICE mandag, skriver CNN.

I kunngjøringen står det at de studentene som har F-1 eller M-1-visa, får visumet trukket tilbake om all undervisningen fra nå av foregår utelukkende på nett.

Det betyr at studentene enten blir tvunget til å forlate USA eller så må de søke seg til et annet universitet hvor de planlegger vanlig undervisning, om de ønsker å bli værende i landet.

For noen studenter vil det være mulig å bli i USA, dersom lærestedet planlegger for en såkalt hybrid undervisningsløsning, hvor deler av undervisningen fungerer fysisk og andre deler digitalt.

Likevel er det snakk om at det kun er en liten del av undervisningen som kan foregå digitalt for at de skal kunne bli værende.

Presser skolene til å åpne

Mange skoler og universiteter, blant dem eliteuniversitetet Harvard, har gått over til utelukkende nettundervising så lenge koronapandemien varer.

President Donald Trump insisterer imidlertid på at skoler og universiteter gjenåpner for vanlig klasseroms- og aulaundervisning så raskt som mulig.

Etter at den nye regelendringen ble kjent i går, tvitret han i store bokstaver at alle skoler må gjenåpne til høsten.

Senere samme kveld kom en ny tvittermeling hvor han mener at det Demokratiske partiet vil holde læresteder stengt av politiske, ikke helsemessige, grunner.

— De tror det skal hjelpe dem ved valget i november. Feil, og det forstår folk, skrev han.

Dilemmaer og vanskelige valg

De nye reglene skaper akutte problemer og dilemmaer for flere tusen utenlandske studenter som allerede er i USA og følger fjernundervisning i dag, men også for alle som vurderer å reise dit for studier til høsten.

Dette gjelder også norske studenter. Skoleåret 2018/2019 var det i underkant av 2000 studenter ved ulike læresteder i USA, ifølge utdanningsrapporten Open Doors.

Flere amerikanske universiteter har varslet at de vil gå tilbake til vanlig undervisning til høsten, men andre vil ikke ta sjansen.

Spesielt vanskelig er det med de nye reglene ikke vil bli gjort unntak selv om et utbrudd tvinger læresteder til å flytte undervisningen digitalt underveis i høstsemesteret.

– ICE skaper helt klart et insentiv for læresteder til å gjenåpne, uansett om pandemisituasjonen tillater det eller ikke, sier Terry Hartle, som er visepresident i American Council on Education, ifølge Daily Mail.

— Må sørge for at alle studenter er trygge

Som flere andre universiteter i verden, ventet også amerikanske universiteter en nedgang i antall utenlandske studenter det kommende skoleåret. Men å miste store deler av dem, vil sende flere av universitetene inn i en vanskelig økonomisk situasjon, da de fleste er avhengig av skolepengene fra de utenlandske studentene.

I fjor var det 1,1 millioner utenlandske studenter ved universiteter i USA.

De nye reglene som rammer de utenlandske studentene ble raskt fordømt av president Trumps kritikere. Blant dem tidligere presidentkandidat for Demokratene, Bernie Sanders.

— Utenlandske studenter trues med å måtte velge mellom å risikere sitt liv eller å bli deportert. Vi må stå opp mot Trumps fordommer, og vi må sørge for at alle studenter er trygge, sier Sanders, ifølge Daily Mail.

Powered by Labrador CMS